Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Prosonic 20M14TD nie startuje

letus 15 May 2007 13:33 1787 16
    letus
    Level 11  
    Telewizor jak w tytule z płytą G70.190-09, nie startuje. Na stand-by dioda nie świeci. Pierwsza myśl - padnięty hot. Wlutowałem żarówkę - ok, wlutowałem nowego hota (BU808DFI) nadal martwy. W tym momencie moje pomysły początkującego elektronika się wyczerpały. Czuje się ktoś na siłach by pomóc? Z góry dzięki!
    gart62
    Level 31  
    Witaj!
    Mamy rozumieć, że pod sztucznym obciążeniem (żarówka) TV częściowo pracuje? Tzn. pracuje przetwornica (nie próbkuje) i świeci się dioda stand-by. A BU był na pewno uszkodzony? Jeśli tak to sprawdź czy w zasilaniu trafopowielacza nie ma jakiegoś spalonego rezystora bezpiecznikowego.
    Pozdrawiam.
    letus
    Level 11  
    Żarówka wlutowana do TV, którego włączam zaczyna świecić i nie wybuchła mi jak przy którymś z poprzednich TV, ale to były moje pierwsze kroki i nie o tym mamy rozmawiać. Stand-by mimo żarówki nadal nie świeci więc nie wszystko jest jednak ok, a BU jednak nie był uszkodzony.
    CHACA
    Level 43  
    Czy na bazie Hota masz częstotliwość około 15kHz?
    letus
    Level 11  
    Chassis to faktycznie BEKO 12.7 procesor główny SDA5535. Żarówkę wlutowałem między E-C na BU808 i napięcie na niej 260V. Częstotliwości na bazie hota niestety nie mam czym sprawdzić.
    Telo
    Service technician RTV
    Jeżeli faktycznie masz 260V? to masz przetwornicę do naprawy i pewnie tranzystor w odchylaniu masz uszkodzony.
    CHACA
    Level 43  
    Wymień C611 i 615 po pierwotnej stronie zasilacza oraz C618 i 619 po wtórnej stronie.
    mirex
    Level 43  
    Moim zdaniem w ogóle nie ma szans, aby przetwornica na TDA16846, bez transoptora, mogła dać 260V. Scalak w tym układzie musi się zablokować przy ok 180V, o ile nie wcześniej. Jeśli natomiast uszkodzony, to niewiarygodne aby coś generował.

Tranzystor BU808 wylutowałeś? Jakim miernikiem to mierzysz? Bezpośrednio na żarówce? Diody D607 nie masz czasami zwartej?
    letus
    Level 11  
    Wymieniłem kondensatory, ale bez efektu. BU808 jest wylutowany a w miejsce emitera i kolektora mam teraz wlutowana żarówkę na której jest 260V mierzone prostym multimetrem. Sprawdziłem diodę D607 i jest wporządku.
    ALUŚ
    Level 36  
    Witam !

Przetwornica do sprawdzenia , może te elektrolity po pierwotnej jeszcze raz podmienić .
    Sprawdzić zimne luty .
    CHACA
    Level 43  
    Czy aby to napięcie mierzysz na zakresie stałym (DC) miernika?
    letus
    Level 11  
    Ech... moja nieuwaga, mierzyłem cały czas na AC i stąd też ta przesadzona wartość. Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Na żarówce jest napięcie 115V a nie jak wcześniej pisałem. Wybaczcie, że tak odpisuję, ale w międzyczasie uczę się do kolokwium (jak na ironię) z miernictwa elektronicznego i jeszcze swoje 8 godzin w pracy muszę odsiedzieć ;)
    CHACA
    Level 43  
    To nam wiele wyjaśnia. W/g mnie masz uszkodzone trafo WN.
    ALUŚ
    Level 36  
    Witam !

Sprawdź sterowanie Hota i dokładnie zimne luty .
    fioleowy
    Level 20  
    Piszesz ,że nie masz czym sprawdzić impulsów H,jak nie wiesz czy są impulsy to wymiana trafa na nowe przy ich braku nic nie da ,trzeba pożyczyć oscyloskop,albo zawieść go do kokoś kto go ma i sprawdzić czy czy są i czy są poprawne.