logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amstrad SRX 2200 - dziwne napięcia zasilania konwertera i rozbłyski na ekranie

16 Paź 2003 07:20 2818 8
REKLAMA
  • #1 363046
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 396626
    Wieslaw2
    Poziom 12  
    Typowa usterka. Przy glowicy sa 4 tranzystory sredniej mocy (po 2 na kazde z wyjsc glowicy) One "leca". Sa bodajze w ukladzie Darligtona i maja specyficzne parametry a wiec ostroznie z zamiennikami. Jesli bedziesz mial oryinaly to tylko wlutujesz i problem zniknie. Wymien wszystkie, nawet jak bedzie sie wydawalo ze ktorys z nich "na sucho" jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 404123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 405386
    Wieslaw2
    Poziom 12  
    Przyjrzyj sie jeszcze raz bo wiem o czym pisze. Naprawialem pare sztuk A2200 i wiem ze to nie to samo co SRX lub SRD. (blizniaczy model A2200 to A2301). Niestety schematu, ani sztuki A2200 nie mam i nie moge podac nr tranzystora. Trzymam natomiast w reku w reku tranzystor na te usterke o symbolu 2SA966 (nadruk A966). Nie pamietam czy to oryginal, czy moze troche mocniejszy (ale sprawdzony!) zamiennik. Podpowiem ze jest w plastikowej obudowie, ok 2*wiekszej niz np BC307. (po symbolach obudow mam klopot operowac)
  • REKLAMA
  • #5 405433
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 415356
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Cześć poczytałem Twoje wiadomości Wieslaw2 o tunerze i znalazłem uszkodzone dwa tranzystory A928A. Ja dostałem od kolegi Amstrada SRX 2301 i powiedział mi że jest uszkodzony, nie ma zasilania na konwekter. Powiedzcie mi jakie ma być napięcie wyjściowe na konwekter, i jakie programy można jeszcze na tym antyku oglądać. Gdy naprawie to napisze cześć.
  • #7 426179
    boguslaw
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Po wymianie tych tranzystorów tuner pracuje prawidłowo dzięki za podpowiedź
  • #8 428821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 702822
    Romdasz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    boguslaw napisał:
    Cześć poczytałem Twoje wiadomości Wieslaw2 o tunerze i znalazłem uszkodzone dwa tranzystory A928A. Ja dostałem od kolegi Amstrada SRX 2301 i powiedział mi że jest uszkodzony, nie ma zasilania na konwekter. Powiedzcie mi jakie ma być napięcie wyjściowe na konwekter, i jakie programy można jeszcze na tym antyku oglądać. Gdy naprawie to napisze cześć.
    Napięcie wyjściowe na konwerter to 13 V i 18 V . Wcale nie jest to , aż tak wielki antyk ( można podłączyć dwa konwertery --dwa wejścia w głowicy ) . Na satelicie HOT BIRD -- trzy poskie programy , na satelicie ASTRA -- chyba jeden . Odbiornik ma przełącznik pasma konwertera 22 Khz -- może w pełni działać z nowymi ( full bandami ) konwerterami . ------------ Jeszcze można odebrać sporo programów obco-języcznych .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z tunerem Amstrad SRX 2200, w którym obserwowane są nietypowe napięcia zasilania konwertera (około 12-15 V) oraz jasne rozbłyski na czarnym tle ekranu. Początkowo sugerowano typową usterkę polegającą na uszkodzeniu czterech tranzystorów średniej mocy przy głowicy, zwykle w układzie Darlingtona, które należy wymienić na oryginalne lub sprawdzone zamienniki. Jednak autor potwierdził, że jego model ma inną konstrukcję i nie posiada tych tranzystorów przy głowicy. Wskazano, że w modelu A2200 (bliskiemu SRX 2200) uszkodzone mogą być tranzystory 2SA966 lub 2SA928, które występują w plastikowej obudowie i są kluczowe dla prawidłowego działania tunera. Po wymianie uszkodzonych tranzystorów na 2SA934 tuner działa poprawnie. Napięcie wyjściowe na konwerter powinno wynosić około 13 V i 18 V, co umożliwia podłączenie dwóch konwerterów i odbiór programów satelitarnych, m.in. z Hot Bird i Astra. Tuner posiada przełącznik pasma konwertera 22 kHz, co pozwala na współpracę z nowoczesnymi konwerterami full band.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA