Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W

przemo27 17 Lut 2013 22:15 97724 231
  • #151
    jarmol90
    Poziom 20  
    Koledzy a ja mam pytanie, czy ta wersja z 5 parami to nie przesada już? O co mi chodzi? A no o to czy te sterujące dadza radę aż 5 parom? Mam fabryczną końcówkę mocy estradową gdzie dla 5 par takich samych tranzystorów 2SC5200 / 2SA1943 sterującym jest para 2SC5200 / 2SA1943. Dlatego chciałbym się upewnić czy robiąc tak jak tutaj kolega wcześniej dając 5 par, czy to będzie działało niezawodnie. Chciałbym właśnie wykonać taką końcówkę na 5 parach ale chce się upewnić czy to da radę czy przerabiać płytkę i jako sterującą wstawić parę 2SC5200 / 2SA1943.

    Pozdrawiam
  • OptexOptex
  • #152
    Michel424
    Poziom 14  
    Tylko zobacz jakie ja dałem napięcie i moc trafa... za małe na 5 par ale daje radę, chodziło mi wyciągnięcie jak najwięcej mocy z tego trafa.
  • #153
    I_TOMEK_I
    Poziom 14  
    co to znaczy "przesada" w elektronice ? ;-) a tak serio zaprzęgnięcie do pracy kilku tranzystorów równolegle sprawia że moc wytracana rozkłada się równomiernie na te kilka tranzystorów dzięki czemu każdy z nich pracuje w bardziej "komfortowych" warunkach ... zwróć natomiast uwagę na to że tranzystory powinny mieć jak najbardziej podobne do siebie charakterystyki w tym zakresie pracy jakim pracują. Ale jeśli nawet w ogóle ich nie będziesz ich parował wzmacniacz w tym układzie będzie też dobrze pracował, ponieważ zniekształcenia jakie powstają przy gorszym parowaniu nie są "słyszalne" dla większości użytkowników ... Jeśli chcesz zbudować stabilnie pracujący wzmacniacz dużej mocy zachęcam Cię do poczytania literatury opisującej problemów prowadzenia mas, grubości ścieżek i innych aspektów dotyczących np. pod-wzbudzania czy nad-wzbudzania końcówek mocy bo zaniedbanie tego powoduje że końcówki mocy źle zaprojektowane i wykonane pod tym kątem uszkadzają się potem podczas eksploatacji teoretycznie nie wiadomo dlaczego ... dobrze jest mieć podczas uruchamiania nawet najprostszy oscyloskop i trochę wiedzy z teorii, bo obserwacja przebiegów na ekranie oscyloskopu przy odrobinie wiedzy, pozwala na uzyskanie dobrych efektów końcowych i niezawodności pracy końcówki mocy
  • #154
    ciarek15
    Poziom 16  
    Witam. Ja odgrzebię trochę ten temat :) Już długi czas temu kupiłem od elektrodowicza Hacker PCB do końcówek mocy na wspominanych bipolarnych tranzystorach 2SC5200 i 2SA1940. Moduły są już prawie złożone. Zostało wlutować tylko parę elementów na które czekam aż listonosz przyniesie :) Złożyłem również zewnętrzne zabezpieczenia. Jet w nich zabezpieczenie przed DC na wyjściu i termiczne. Jest także zabezpieczenie przeciążeniowe. Ja ten schemat znalazłem na elektrodzie i składający go miał je podłączone do "końcówki Irka". Zauważyłem jednak że wbudowane zabezpieczenie przeciążeniowe w "końcówce Irka" i w moich modułach są bardzo podobne. Więc chciałbym zapytać czy mogę do moich podłączyć zewnętrzne zabezpieczenia by w chwili zwarcia lub przeciążenia rozłączało przekaźniki? Zabezpieczenia mam już gotowe tylko końcówki mocy jeszcze nie całe. Na załączonych obrazkach widać połączenie tych zabezpieczeń. Obydwa moduły są połączone ze sobą zaznaczoną na czerwono diodą i "protect in" w zewnętrznych zabezpieczeniach. Czy mogę swoją końcówkę mocy w ten sam sposób podłączyć?

    Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W

    Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W

    Autor udostępnił też wersję zabezpieczeń z większą histerezą zabezpieczenia przeciążeniowego :
    Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W

    a to schemat moich modułów:
    Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W

    I foto:
    Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W
  • #156
    magi23
    Poziom 20  
    Mam pytanie choć temat już trochę ostygł
    Jakie są wymiary płytek w wersji 100w a jakie w wersji 300w
  • #157
    Michel424
    Poziom 14  
    16x 7 cm

    Dodano po 15 [minuty]:

    Witam ostatnio mam problem ze swoim subem który napędza ten wzmacniacz na 5 parach. Wzmacniacz podpięty pod crossa zaczął charczeć (głośnik) i zero mocy, no może 5 wat. Natomiast podpięty bezpośrednio np do odtwarzacza było wszystko ok. Poprawiłem luty po spr wszystko i okazało się że tranzystor sterujący BD miał połączenie z radiatorem(zadzior na radiatorze) naprawiłem to. Odpaliłem i wzmacniacz daje dźwięk tak jak powinien z pełną mocą itp ale... Wydaje zniekształcenia przy niskim wysterowaniu (lekkie charczenie), oraz występuje dziwny wychył membrany(dosyć mocny) właśnie przy niskich mocach, gdy rozkręcę go np na połowę mocy to nie słychać tego tak mocno do momentu, gdy w utworze wchodzi wokal i membrana ma mniejszy wychył i znowu słychać nieprzyjemne zniekształcenia. Nie rosną one wraz ze zwiększeniem mocy tylko jak podany jest sygnał. podczas wyciszenia utworu i przekręceniu volume na maxa jest cisza. Gdy sygnał jest puszczony przez potencjometr to zniekształcenia są trochę ale wyraźnie słyszalnie większe. Spr tranzystory mje i mpsa- są sprawne i sparowane, wymieniłem kondensator na wejściu też nic, już od tego lutowania ścieżki mi się odklejają... Dodam że wzmacniacz nie grzeję się nadmiernie. Tylko trafo dziwnie buczy tzn raz ciszej raz głośniej chodzi... ktoś ma jakiś pomysł może??Musze to szybko zrobić bo już którąś imprezę z rzędu bez suba jestem...ech...
  • #158
    magi23
    Poziom 20  
    16/7 dla trzech par. Ok
    Gdzie. Jest ten C9
    I który schemat jest właściwy
    Są dwa i trochę się różnią Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W Wzmacniacz na tranzystorach bipolarnych 100W
    Wiem że jeden jest na trzech parach ale reszta elementów powinna być taka sama z tego co pisane jest we wcześniejszych postach

    Dodano po 11 [minuty]:

    Dobra C9 wiem już gdzie.
    Między kolektor a emiter tranzystora T9
  • #159
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Michel424 napisał:
    16x 7 cm

    Dodano po 15 [minuty]:

    ale... Wydaje zniekształcenia przy niskim wysterowaniu (lekkie charczenie), oraz występuje dziwny wychył membrany(dosyć mocny) właśnie przy niskich mocach, gdy rozkręcę go np na połowę mocy to nie słychać tego tak mocno do momentu, gdy w utworze wchodzi wokal i membrana ma mniejszy wychył i znowu słychać nieprzyjemne zniekształcenia.


    Witam ja miałem podobny problem również na 5 parach zasilam 2x 80V DC, i u mnie potencjometr od prądu spoczynkowego był przypalony poprzez właśnie zwarcie w jednym miejscu...

    Więc po wymianie działał bez problemu ;) jeszcze jednym mankamentem możebyć Driver czyli sterujący tranzystor sprawdź czy ma normalne napięcia przewodzenia i czy nie przepuszcza w dwie strony ;)

    Ja chciałem polepszyć sterowanie i zastosowałem jedną parę końcowych jako sterujące w efekcie miałęm przesterowany dźwięk przyczyną było złe dopasowanie prądu drivera Ice do końcowego Ib trzeba by było zastosować rezystory kilku omowe na bazie każdego końcowego tranzystora aby wyrównać te prądy lecz sprawność/dynamika by się osłabyła trzeba by było wtedy dla sterowania zwiększyć napięcie po 5V na szynie , więc sterujące zastosowałem mje340/350 parowane i sterują mi 5 par i jestem zadowolony a dynamika basu jest bardzo dobra :D
  • OptexOptex
  • #160
    Michel424
    Poziom 14  
    Oki dzięki za podpowiedź bo już nie wiem co robić mam:P hehe jutro będę się bawił. Dzisiaj już nie mam siły na niego i na siebie, wylutowałem sterujący bd i miałem nowy przylutować i spr, no i.... zapomniałem i odpaliłem:> na szczęście jak słuchałem lekkie trzaski z układu zaraz wyłączyłem- radiator gorący ale na szczęście nic się nie spaliło:> jednak wzmacniacz jest bardzo idiotoodporny;p
  • #161
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Wzmacniacz jeżeli ma dobre warunki pracy to wytrzyma bardzo dużo :D

    Mój przeżył zwarcie przez ok 1s tylko iskierka poszła na przewodzie który podłączałem do wtyki zapomniałem że końcówka uruchomiona xd

    No i iskierka na przewodzie na chwile taka jakbyś baterie zwarł i transformator zabuczał i nic się nie stało :DD

    A jeżeli chodzi o temperaturę pracy u mnie przy 90* spokojnie grał ;)
  • #162
    Michel424
    Poziom 14  
    TO dobrze;) u mnie zabezpieczenie odłącza głośnik przy ok 70 stopni. Wylutowałem tranzystory sterujące (wszystkie 3) i zmierzyłem przejścia i wszędzie było przejście pomiędzy B-C i B-E tylko w jedną str. Także problem chyba pozostaje nadal... kupiłem nowy bd i będę walczył dalej... ale nie mam już pomysłu...heh
  • #163
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    sprawdź drivery to są te 2sc5171/sa1930 a i jeszcze parę różnicową bezwarunkowo T3 i T4 ;)
  • #165
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    1. Spróbuj podpiąć pod inny głośnik końcówkę mocy i zobacz czy charczy.
    2. Crossover podepnij pod inną końcówkę mocy bo może crossover daje przester.

    3. To może być przyczyna przy niskim wysterowaniu gdy prąd spoczynkowy jest za niski, po wymianie BD139 ma zapewne inne parametry niż poprzedni i możliwe że prąd spoczynkowy spadł i co najważniejsze sprawdź czy go odwrotnie nie wlutowałeś.

    Cierpliwość to podstawa w końcu na pewno ruszy ;)
  • #166
    Michel424
    Poziom 14  
    Wiem wiem, kiedyś dojdę do tego ale zależy mi na czasie;p cros ok głośnik też, spr chyba z 10x;p dam zanć co mogło być ewentualnie się dopytam jeszcze;) jak już wyczerpią mi się pomysły...
  • #167
    Michel424
    Poziom 14  
    A więc tak: wymieniłem nowy bd i potencjometr na wszelki wypadek, nowe sparowane mpsa 42 , na wszelki wypadek znalazłem u siebie jakieś bc 640 i 639 to też wymieniłem, ustawiłem prąd spoczynkowy i nadal to samo albo i gorzej nawet... zostały mi tylko mje do wymiany mimo że niby są dobre... i drivery i od nich zacznę tylko muszę zamówić z netu.
  • #168
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Możesz na próbę mje340/350 wstawić jako sterujące i sprawdzić ;)

    A wymiana bc640/639 nic nie da bo to są tylko do zabezpieczenia tranzystorów ;)

    A może jakiś przewód nie łączy ???

    Tak analizując schemat to zwarcie kolektora do masy mogło spowodować uszkodzenie T6, R9 i można by sprawdzić ale wątpię R28 ;D
  • #169
    Michel424
    Poziom 14  
    Wymiana na sprawne drivery nie pomogła, generalnie zaobserwowałem takie zjawiska;
    - rezystory 3,5 lekko ciepłe i jak dotknę ich obudowy to lekkie zniekształcenia i buczenie w głośniku, R4 mocno cieły, po dotknięciu powodował ten nieprzyjemny wychył membrany tak jak podczas słuchania muzyki, R 6, 7 mocno ciepłe. D 1 przewodzi w 2 str jak wylutuje to w jedną. Wszystko wydaje się sprawne (tranzystory) a jednak nie działa tak jak powinno. Jeszcze dodam że po wyłączeniu wzmacniacza wszystkie wymienione rezystory pokazują dziwne wartości np zamiast 10 k ohm to - 56 i to w jedną stronę tylko... por rozładowaniu kondensatorów do zera np na drugi dzień parametry oporników wracają do normy.
  • #170
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    No jak R3, R5 będziesz dotykał to tak będzie bo wprowadzasz palcem potencjał jakiś a tam jest stabilizacja pary różnicowej i ta para różnicowa to wychwyci.

    Jeżeli R4 jest mocno ciepły i po dotknięciu jak mówisz no u mnie np. przy napięciu 2x 80V DC żaden rezystor się nie grzeje mocno ledwo wyczuwalne ciepło z tych 2W ;)

    To sprawdziłbym D1 ale jak mówisz, że jest got to może pod napięciem coś się dzieje dopiero ?? T1 i T2 sprawdź może ?? i jeszcze na wszelki wypadek D2 to już chyba wszystkie półprzewodniki sprawdzisz xd

    A pod napięciem to nie masz co sprawdzać nigdy się nie bada elementów wmontowanych w płytkę jeżeli chodzi o ich wartości ;)
  • #171
    Michel424
    Poziom 14  
    Wszytskie tranzystory pary różnicowej są nowe... a oporniki nie są 2 watowe te które wymieniłem tylko małej mocy węglowe... diody wszystkie są ok. ech...
  • #172
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Mi chodziło że w schemacie co są 2 watowe to u mnie się grzeją ledwo a nie te co Ty masz ;)

    Mnie się wydaje jeżeli już wszystko sprawdzone że to nie wina końcówki ;) a tak wgl jaki prąd spoczynkowy masz ustawiony ??

    Może jakieś rozłożenie przewodów ?? Wzbudza się ??
  • #173
    Michel424
    Poziom 14  
    Prąd mam ustawiony na bazach driverów około 0.7 V dc bo inaczej nie mogłem ustawić prądu bo nie pokazywał mi pomiaru miernik w ogóle mimo, że miernik sprawny generalnie to moja 3 końcówka i wszystkie tak ustawiałem i działały. Nie wiem czy się wzbudza... generalnie wcześniej nie miałem tego problemu, kabel sygnałowy jest oddalony trochę od prądowych, kabel do głośnika idzie spięty z kablami od zasilacza i resztą prądowych.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Aha jeszcze jedno, czy mje wszystkie muszą być sparowane? Chodzi mi o to że ja mam 340 sparowane względem siebie i 350 też tylko względem siebie. Pomiędzy 340a 350 jest spora różnica, tylko jak wcześniej pisałem nie wpływało to na granie końcówki... grała idealnie do momentu zwarcia z radiatorem colektora BD...

    tak więc złożyłem to do kupy wszytsko odpaliłem i zniekształecenia są nadal dosyć mocne i brak pełnej mocy, ale jak potencjometr volume dam na maxa to wszystko prawie oky:> tzn są zniekształcenia ale bardzo małe - znośne a przy nadstawkach w ogóle nie słyszalne, Także na razie nie mam siły już na niego i tak zostawiam, może płytka ma jakieś mikro zwarcia nie wiem już sam, generalnie musi tak już działać, może kiedyś zrobię nową płytkę i przelutuje wszystko...;-)
  • #174
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Michel424 napisał:
    Prąd mam ustawiony na bazach driverów około 0.7 V dc


    Z ciekawości sprawdziłem te napięcie na bazie drivera bo zazwyczaj ustawiam wpinając się szeregowo do układu zasilania, ale przechodząc do rzeczy u mnie przy ustawieniu 0,7V miałem prąd spoczynkowy zaledwie 12mA ;) może to jest przyczyną tych zniekształceń ??? moim zdaniem minimum 50mA powinno być gdy napięcie doszło dopiero na poziomie ok 1,2V wzmacniacz zaczą u mnie dobrze grać z kopytem a przy 0,7V jakby minimalnie pierdział czyli nie pracował poprawnie za niski prąd spoczynkowy masz najwidoczniej ;)
  • #175
    magi23
    Poziom 20  
    Koledzy mam mały problem. Chce już uruchomić końcówkę na jednej parze i na trzech
    Tylko mam problem z dostaniem kondensatora elektrolitycznego 330uF/63V (C5 na schemacie)
    W tych sklepach w których robię zakupy mają tylko 330uF/16V
    Pytanie czy stanie się coś jak wstawię tam troszkę większy lub troszkę mniejszy?
  • #176
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Ten kontensator służy do ustawienia pasma przenoszenia wzmacniacza jeżeli go zmienisz na inny ja już się bawiłem tym to efekt będzie taki że pasmo się przesunie i będzie albo lepszy bas albo lepsze wysokie tony ;)

    Jednak aż tak drastycznie się nie zmieni większe znaczenie w schemacie mają filtry C2 i R2 ;)

    Czemu nie pomyślisz i np zapytałbyś o 150uF łączysz równolegle i masz 300uF ;) można też większe pojemności i szeregowo połączyć np. 680uF szeregowo dwa dają nam 340uF ;)
  • #177
    Michel424
    Poziom 14  
    Widocznie tak, generalnie zrobiłem nową płytkę bo stara za mocna przelutowana, ścieżki się odkleiły w wielu miejscach itp, prąd spoczynkowy ustawiłem tak ponieważ miernik nie wskazuje mi żadnych wartości jak kręce potkiem- miernik napewno sprawny i ustawianie prądu wg. ogólnoprzyjętych zasad.
  • #178
    magi23
    Poziom 20  
    DJ_Pawlak napisał:
    Czemu nie pomyślisz i np zapytałbyś o 150uF łączysz równolegle i masz 300uF :wink: można też większe pojemności i szeregowo połączyć np. 680uF szeregowo dwa dają nam 340uF :wink:


    Pomyślałem i tak chyba będę musiał zrobić.
    Jednakże chciałem użyć tylko jednego kondensatora ze względu na wygląd estetyczny :-)
    Jak nie znajdę nigdzie to będę musiał użyć 2*150uF
  • #180
    magi23
    Poziom 20  
    Tak mam parę starych radyjek i tam są na ogół (bynajmniej Diora i Unitra)
    mają kondziki max. na 40V. A tu potrzeba min 63V.
    Znalazłem sklep ale płacić 3złza 5sztuk + koszty wysyłki 9zł jest chyba bez sensu. Lepiej poszukać.

    Michel424 ty odpaliłeś już chyba wszystkie możliwe opcje.

    Pytanie jakie dałeś bezpieczniki już do właściwej pracy? Na rozruch mam 1A