Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kable wysokiego napięcia

Raszowski 16 May 2007 02:50 9237 6
    Raszowski
    Level 11  
    Witam serdecznie
    Mam pytanie do ludzi zajmujacych sie autami mechanicy, elektrycy, etc.

W zwiazku iz mam problem z dostaniem kabli wysokiego napiecia do mojego auta (tzn kabli czerwonych, chyba sa jakies mocniejsze ) postanowilem sobie sam zrobic takie kable, pytanie moje dotyczy:

- gdzie mozna kupic takie kable silikonowe na metry
    - i koncowki kabli tych do kopułki i swiec.

w koncu konstrukcja takich kabli nie jest jakos specjalnie skomplikowana! musze tylko miec dostep do kabla i tych miedzianych zaciskow, oslonki moge wykorzystac ze starych kabli.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie !
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przeniosłem z: Usterki Samochody
    mblamka
    Level 11  
    W każdym sklepie motoryzacyjnym są dostępne kable uniwersalne. O różnych długościach. Radziłbym zastosować właśnie takie przewody, zamiast kombinować coś samemu. Nie wydaje mi sę żebyś dostał same kable lub same końcówki. Osobiście, takich nie widziałem.
    andk1eltd
    Level 36  
    Widzę, że nie masz doświadczenia z WN. Dorabianie kabli jest z góry skazane na niepowodzenie. W domowych warunkach nie da się oprawić wtyczki tak, żeby nie było ulotów. Chyba że WN to 500V....:D
    Raszowski
    Level 11  
    No panowie, widac skoro nie macie wiedzy na ten temat to po co nabijac posty ?
    Wlasnie ze mozna dokupic kabel i koncowki.
    Firma www.sentech.pl po moim zapytaniu i przedstawieniu specyfikacji zaoferowala mi kabel koncowki a nawet instrukcje techniczna jak zmontowac taki kabel.
    pozdrawiam i odsylam wszystkich do tej firmy, bardzo przyjemna obsluga.
    andk1eltd
    Level 36  
    Nie pisałem że nie nie można kupić elementów ani że nie da się złożyć. Podzieliłem się swoim kilkunastoletnim doświadczeniem. Jeżeli dla ciebie najważniejsza jest niezawodność to odradzam dorabianie. Ot tak, po prostu.
    Raszowski
    Level 11  
    andk1eltd wrote:
    Nie pisałem że nie nie można kupić elementów ani że nie da się złożyć. Podzieliłem się swoim kilkunastoletnim doświadczeniem. Jeżeli dla ciebie najważniejsza jest niezawodność to odradzam dorabianie. Ot tak, po prostu.

Ale z tego co widzialem to konstrukcja jest calkiem prosta, a do tego posiadam specjalne kleszcze do zasiskania koncówek na kablach WN, wiec nie widze problemu zeby cos nie wyszlo !