jak napisałeś :
Quote: Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ, określający homologację świateł dziennych, nie wymaga włączania tylnych świateł pozycyjnych. W Polsce to prawo jest obowiązujące.
Tyle tylko, że obowiązuje również rozporządzenie ministra infrastruktury, które mówi, że włączenie świateł do jazdy dziennej, ma oznaczać włączenie tylnych świateł postojowych. Mamy więc do czynienia ze sprzecznością w prawie.
owa sprzeczność może spowodować że jeden niebieski pan się czepi a drugi nie i mi np nie chce się udowadniać przed sądem grodzkim swoich racji opierając się na paragrafach i rozporządzeniach bo polskie prawo jest takie że na jeden paragraf istnieje kilka innych i zależnie od interpretacji mogą one mieć różne znaczenie bo żadko zdarza się coś takiego ja wykładnia do każdego przepisu
co do homologacji to myślę że nie możesz wykorzystać żarówek mijania i tłumaczyć że to dzienne bo lampy które masz są lampami mijania/drogowe jak sądzę a lampy "dzienne" mają pewnie inną homologację i inną optykę ale różnic musisz już poszukać sam bo ja się nigdy tym nie zajmowałem i być może się mylę ale wiem że do jazdy dziennej można wykorzystać światła mijania i znakomita większość pojazdów nie jest fabrycznie wyposażona w odzielne dzienne (nawet skandynawskie)
Quote: A jak nie zapalę pozycyjnych- to nie awaria panie władzo- działają: o proszę, włączam! A jechałem na światłach do jazdy dziennej
rozporządzenie ministra infrastruktury, które mówi, że włączenie świateł do jazdy dziennej, ma oznaczać włączenie tylnych świateł postojowych a pan policjant pouczy cię że kierowca ma obowiązek włączyć należyte oświetlenie przed rozpoczęciem jazdy i wypisze stosowny druczek = nie zapiąłem pasów bo zapomniałem a o proszę działają i jestem już zapięty