Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator prądu do spawarki

Jurecky 27 Feb 2011 10:10 330422 220
Altium Designer Computer Controls
    kops
    Level 10  
    Witam. Złożyłem ten regulator i działa w spawarce międzyfazowej. Jak skręcę potencjometr na minimum to prądu brak. więc regulacja wydaje się być od zera.
    Lecz nie mierzyłem. Ale z obserwacji mogę wysnuć taką teorię ;)
  • Altium Designer Computer Controls
    dabljukej
    Level 2  
    Witam
    A czy ktoś ma sprawdzony schemat regulatora na U2010B. Jeśli tak, to przydałaby się opinia.

Pozdrawiam
    dabljukej
    Level 2  
    Ostatecznie zmontowałem regulator na U209B. Zainstalowałem go w posiadanej spawarce VAMPIRE TR 2100 TURBO i działa rewelacyjnie, jak na moje potrzeby. Spawarki używam dorywczo do drobnych prac hobbystycznych. Zasilam napięciem międzyfazowym i przy poprzedniej regulacji prądu spawania wsuwaną zworą niemożliwe było używanie elektrod poniżej 2,5 mm. Przy minimalnym prądzie mogłem spawać elektrodą 3,15. Teraz mogę bezproblemowo zmniejszyć prąd pod elektrodę 2 mm tak aby nie przepala mi płaskownika 1,5 mm. Regulacja jest w pełnym zakresie potencjometru. Dla elektrody 2 mm mam go ustawionego na 30% zakresu. O wygodzie regulacji nie wspominam. Tak więc polecam regulator do zastosowań hobbystycznych. A wymieniona spawareczka spisuje się bardzo dobrze. Nie zdarzyło mi się jej wyłączenie na skutek przegrzania. Oczywiście nie spawałem ciągle więcej niż 6 elektrodami 3,15 mm. Ma bardzo sprawny wentylator. Z obecnym regulatorem wyspawanie 3 elektrod 2 mm spowodowało wzrost temperatury uzwojenia do ok 40 st. Triak w regulatorze zimny.
    motorcyklista
    Level 12  
    olinek2 wrote:
    Mam problem z regulatorem na U209B, nie reaguje na regulację, a jak zmierzyłem częstotliwość na wyjściu, to zauważyłem, że jak nie jest obciążony zmienia się w granicach 150-200Hz, a jak obciążony to 150Hz cały czas, napięcie na kondensatorze filtrującym to około 16V. Mógłby ktoś przeanalizować schemat i płytkę. Jak nie uda mi sie naprawić to zrobię na U2008B ;]
    Zdjęcia:

Problem u kolegi w pcb polega na tym że są zamienione nóżki triaka A1 i A2, kolejny problem to rezystory w zasilaniu,powinny mieć wartość sumaryczną jak w datasheecie tj 18K.
    rami8
    Level 20  
    Witam. Podłączę się do tematu. Złożyłem reg. na U2008 i mam mały kłopot. Regulacja jest jeśli podepnę żarówkę i zasilę nap. 230V,i na tym też napięciu działa również regulacja w transformatorze. Kłopot pojawia się w momencie gdy podepnę go pod spawarkę. Zasiliłem układ nap. 400V i pięknie ruszyła z soft-startem, ale gdy zacząłem spawać triak dostał przebicia i "weszła" na max moc . Triak BTA41/600. Czy może być problem z układem gasikowym RC?
    Układ złożony dokładnie z tego schematu wraz z wykreślonymi elementami.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/regulator_mocy_spawarki_001_2018.jpg

A i jeszcze jedno zjawisko. Przy zasilaniu jednofazowym reguluję moc transformatora około 300W. Zwarłem mu zaciski na wtórnym i zacząłem podnosić moc. Gdy dostał pełną moc pojawiło się coś jakby przesycenie triaka i przestała działać regulacja. Po odłączeniu obciążenia na wtórnym wszystko wróciło do normy. Czyżbym przekroczył prąd triaka czy to przyczyna w dużej indukcyjności, czy może jakaś wada poskładanego układu??

Screeny przebiegów na wyjściu z obciążeniem - transformator

Regulator prądu do spawarki Regulator prądu do spawarki
  • Altium Designer Computer Controls
    danthe
    Level 30  
    Jeżeli chodzi o uszkodzenie triaka to trafiło się firmie w której pracowałem zakupić partię triaków BTA41/600 z oznaczeniem 5A nad środkową końcówką, były tanie ale wróciły chyba wszystkie - padały jak muchy. Nauczony doświadczeniem szef już takich więcej nie kupił, te z oznaczeniem 7S są znacznie mniej awaryjne. Jeszcze raz przypomnę, pomimo że układy U20xx wydają się idealne do regulatora spawarki, dedykowane są do regulacji mocy obciążeń rezystancyjnych oraz do silników komutatorowych prądu przemiennego.
    rami8
    Level 20  
    No to akurat jest oczywiste że regulacja trafo słabo wypada w jakiejkolwiek elektronicznej aplikacji. U mnie nie chodzi o regulację prądu bo od tego mam rdzeń wysuwany za pomocą silnika. Jedyne co mnie dręczy to właśnie soft start. Często bywa że po załączeniu spawarki do sieci wywala mi nadmiarówkę, mimo że mam zwłoczną. Jest to strasznie irytujące a jeszcze dodatkowo szkodzi niektórym urządzeniom jak np komputer. Chciałbym tego tylko uniknąć.

Co do triaka, to dokładnie taki mam. Ma symbol 5A przy środkowej nóżce. Czyżby faktycznie felerny??? :(
    zimny8
    Level 33  
    Witam,mam spawarkę na napięcie międzyfazowe z wysuwanym rdzeniem, chciałbym zapytać bo widzę że koledzy znają temat, któryś ze znajomych elektryków mi błysnął żeby założyć diody(mostek)i spawać stałym napięciem,że tak lepiej to chodzi.Dodam że spawarka dobrze się sprawuje,osiąga około 180A,z dobrym wiatrakiem nie grzeje się specjalnie.Czy to ma sens.

Dodano po 3 [minuty]:

Nigdy nie miałem problemów z bezpiecznikami
    sepako
    Level 14  
    Witam, mam pytanie do kolegi rami8 chodzi mi o pomiary akurat tym oscyloskopem po stronie napięcia sieciowego. Czy zastosowane było trafo separujące zasilające oscyloskop, czy pomiar bezpośredni co nie jest zalecane? Co do wyłączania triaka proponuje zobaczyć na jednym wykresie napięcie i prąd wtedy sytuacja może się wyjaśnić.
    danthe
    Level 30  
    Jeżeli chodzi tylko o soft start to o wiele lepiej dać jakiś prosty układ czasowy na NE555 lub podobny, przekaźnik/stycznik i kawałek jakiejś grzałki. Grzałkę włączamy szeregowo z uzwojeniem pierwotnym trafa, a przekaźnik równolegle do grzałki. Wystarczy aby przez 1 - 2 sekundy prąd uzwojenia płynął przez rezystor (grzałkę) a po upływie tego czasu przekaźnik zwarł styki i prąd będzie płynął już tylko przez przekaźnik.

Regulacja mocy (elektroniczna) po stronie pierwotnej wychodzi całkiem dobrze, ale sterownik musi być niewrażliwy na przesunięcie prądu względem napięcia . Schemat takiego sterownika umieściłem parę lat temu na forum.
    rami8
    Level 20  
    Myślałem już nad takim właśnie rozwiązaniem z dodatkowym rezystorem ale wiąże się to znów z jakimś przekaźnikiem i podpalaniem styków. Wolałbym elektronicznie. Obecnie czekam na części i spróbuję raz jeszcze to uruchomić. Jeśli znów padnie to faktycznie wykombinuje coś w rodzaju dodatkowej chwilowej rezystacji.

Co do pomiaru to miał miejsce bez trafo separującego. Oscylek jest do 300V a teoretycznie U szczytowe sieci takiej wartości przekroczyć nie powinno.

Aj mały błąd...jednak jest możliwe że wart szczyt przekroczy 300 V
    cyt."Szczytowa wartość sinusoidy przy 230 V wynosi 230 * √2 = 325 V."
    Teoretycznie pewne ryzyko jednak jest. :)
    danthe
    Level 30  
    Zastosowanie U20xx do softstartu jest bardziej ryzykowne niż do regulacji, układy te mają tendencję do wzbudzania się przy nieobciążonym transformatorze. Z wypalaniem styków to bym nie przesadzał, tylko jedno załączenie przy minimalnym prądzie ponieważ po sekundzie lub dwóch już prąd będzie niewielki.
    User removed account
    User removed account  
    Piotr36
    Level 17  
    Witam, mam zamiar wykonać regulator na tyrystorach i zaciekawił mnie układ ze strony #174 (ze schematem) i #175 z komentarzem. Mam zapytania do autora Maj Marcin jak i do danthe.
    Otóż moim zdaniem na schemacie brakuje rezystora 2k/2W od Tr2 do CNY17, który ograniczałby prąd diody w transoptorze.
    Druga rzecz to jak rozumiem punkty P1, P2, P3 służą do podłączenia potencjometru regulacji - zastanawia mnie jego wartość - czy może to być np.47k?
    Kolejna rzecz to jak wygląda regulacja potencjometrów podłączonych do LM393 i na co należy zwócić uwagę podczas regulacji.
    Myślę, że układ jest wart grzechu, bo jest prosty i mam nadzieję, że skuteczny.:D
    Dzięki z góry za podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam Piotr36
    danthe
    Level 30  
    Schemat sprawdzonego sterownika znajdziesz tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2812301#2812301 pod nazwą sterownik spawarki.
    Jeśli chodzi o brak rezystora to diody transoptorów są połączone odwrotnie równolegle więc jeden rezystor ogranicza prąd obu diod.

Co do potencjometru to zastosowanie zworki lub diody 1n4148 zamiast rezystora 820 om pozwoli na zastosowanie dowolnej wartości potencjometru z zakresu 1 k - 470 k . Skłaniał bym się jednak w stronę nie przekraczania 100k.
    W pierwszej wersji tego projektu wyprowadzenie max. potencjometru było połączone bezpośrednio do masy układu (potencjometr jest tu tylko dzielnikiem napięcia, im niższe napięcie tym większy stopień wysterowania tyrystorów) jednak przy skręceniu potencjometru na max obydwa tyrystory dostawały stały prąd na bramki, co skutkowało dużym nagrzewaniem się stabilizatora i rezystorów 51 om. Wystarczy dodać diodę shotky'ego lub zwykłą krzemówkę pomiędzy potencjometr i masę aby uniemożliwić wystąpienie takiego efektu. Może to być oczywiście odpowiednio dobrany rezystor (w zależności od wartości potencjometru).

Potencjometry montażowe służą do regulacji generatora, najlepiej przeprowadzić ją z pomocą oscyloskopu, ale równie dobrze daje się to zrobić podłączając do wyjść zamiast tyrystorów diody led z rezystorem 330 om, ustawić potencjometr mocy na minimum, następnie za pomocą PR1 I PR2 regulować tak, aby obie diody były na granicy "lekko jarzy / całkiem zgasła".

Swoją drogą widzę że ktoś uzupełnił i zmodyfikował mój schemat, opracował własną płytkę ... Chwała mu za to :D .
    Piotr36
    Level 17  
    Witam, dzięki danthe za link zastosuję się do Twoich wskazówek. Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowania tyrystorami na wtórnym ale mostkiem 6 pulsowym. Chcę zrobić spawarkę 3-fazową i czy da się w miarę łatwo przerobić ten sterownik do takiej pracy? Wiem że cały szkopół tkwi w układzie sterowania wzmacniaczami operacyjnymi przez transoptory. Nie bardzo wiem jak wziąć sygnał do serowania transoptorami. Myślę, że powinien być wzięty sygnał z każdej fazy osobno - czyli trzy układy sterujące (transoptor, wzmacniacz operacyjny, tranzystor i dalej bramka tyrystora). Tylko nie wiem jak podłączyć pod to transoptory - poszczególne fazy i zero? Czy to może być coś takiego:

Pozdrawiam Piotr36
    Piotr36
    Level 17  
    Witam, no tak faktycznie LED-y muszą być zabezpieczone diodami przed napięciem wstecznym. Zabieram się do opracowania płytki, bo trafo mam już na ukończeniu.
    Jeszcze jedna rzecz, a mianowicie czy powinienem zastosować dławik na wyjściu. Pytam, bo widziałem tu kilka oprcowań i niektóre z nich mają takowy za mostkiem, ale są i rozwiązania bez niego. Jeśli ma być to jak go wyliczyć i na co zwracać szczególną uwagę.

Pozdrawiam Piotr36
    danthe
    Level 30  
    Ja dławiki do migomatów robiłem "na oko", więc w materii obliczania dławików nie pomogę. Natomiast prąd pilotujący to już naprawdę użyteczna rzecz - równolegle do tyrystorów w mostku głównym podłączasz diody o prądzie powiedzmy 30 A, katody razem, i przez rezystor wykonany z grzałki 2kW na katody tyrystorów.
    Grzałkę dzieliłem na 4 równe kawałki które łączyłem równolegle. Znacząco poprawia to zajarzenie łuku i trzymanie przy małych prądach spawania.
    Piotr36
    Level 17  
    danthe wrote:
    równolegle do tyrystorów w mostku głównym podłączasz diody o prądzie powiedzmy 30 A, katody razem, i przez rezystor wykonany z grzałki 2kW na katody tyrystorów.

Hmm trochę to zawiłe.......nie bardzo kumam - a gdzie anody????

Pozdrawiam Piotr36
    Piotr36
    Level 17  
    Witam, no teraz wszystko jasne. Myślę, że w ciągo paru dni uporam się z nią to dam znać o wynikach.

Pozdrawiam Piotr36
    remik7171
    Level 10  
    Witam, po przeczytaniu chyba prawie wszystkich postów na temat regulacji prądu spawarki na U2008b, eureka udało się. Po zmontowaniu układu str7#187 soft-start działa, ale brak regulacji-pełna moc. Sprawdziłem poprawność schematu z płytką wszystko w porządku a układ dalej bez regulacji, trzeba trochę pozmieniać pewne elementy.
    1. Sprawdzić nogi triaka A1 wejście A2 wyjście na obciążenie jeżeli duża moc transformatora sprawdzić nad środkową nogą 7S ok 5A zły.
    2. Zmienić P1 na 220kΩ P2 22kΩ R7 1kΩ
    3. 230V R1 22kΩ 5W (tak ma gościu na allegro mocno się grzeje)
    4. 400V R1 30kΩ 5W R2 800kΩ
    5 . Układ gasikowy C5 150nF/600V R6 82Ω 5W, ale mogą być odstępstwa

Uwaga: najważniejsze układ nie da regulować, bo niewłaściwe jest napięcie na nogach 4-5 ok 9V brak regulacji ok 16V regulacja ok (włożyłem drugi scalak i nie działa napięcie 9V dobrać R1), ale zdarzają się wadliwe scalaki. Na nodze 3 względem A1 triaka napięcie 0,9V-7,9V.
    Układ sprawdzałem na prostowniku starej daty (mocny i masywny 40A) bo na mojej spawarce 300A się nie da za mała regulacja dolnego prądu. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.
    hubiwit
    Level 25  
    Witam

Kilka pytań dotyczących układu ze scalakiem 2008:

- czy układ można wykorzystać do podłączenia spawarki (besterka 1300) jednofazowej międzyfazowo - celem ograniczeni poboru prądu z jednej fazy?
    - czy regulacja tym układem da lepsze/takie same efekty jak przy regulacji pokrętłem na rdzeniu?
    - czy wykorzystując układ można obniżyć napięcie na wyjściu - spawanie TIG ?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    hubiwit wrote:

- czy układ można wykorzystać do podłączenia spawarki (besterka 1300) jednofazowej międzyfazowo - celem ograniczeni poboru prądu z jednej fazy?

Można.
    Quote:
    - czy regulacja tym układem da lepsze/takie same efekty jak przy regulacji pokrętłem na rdzeniu?
    Gorsze/podobne.
    Quote:
    - czy wykorzystując układ można obniżyć napięcie na wyjściu - spawanie TIG ?
    Nie - napięcie na wyjściu obniżasz obniżając napięcie pierwotne - prawo przekładni transformatora. Obniżając napięcie zasilające, maleje prąd w obwodzie pierwotnym = maleje moc.
    danthe
    Level 30  
    Nie sądzę aby podłączenie uzwojenia pierwotnego spawarki na 230V do prądu międzyfazowego 400V, nawet przez regulator fazowy, spowodowało zmniejszenie pobieranego prądu, raczej będzie odwrotnie i napięcie na wyjściu spawarki też może znacznie podskoczyć...
    hubiwit
    Level 25  
    Dziękuje za odpowiedzi. W posiadanej spawarce ułamała się gałka regulacji (kawałek plastikowej śruby trapezowej), w zawiązku z tym, że regulacja była niezbyt wygodna zastanawiam się nad przejściem na elektroniczną. Jakie są wady? Trudniej zapalić łuk? Mniejszy wtop? Bardziej pryska? Niestabilność łuku? Większy pobór prądu?
    Piotr36
    Level 17  
    Witam,
    Niestety czas szybko mija a nadmiar zajęć nie pozwala na dokończenie spawarki. Trafo udało mi się nawinąć. Po podłączeniu każdej fazy osobno z sieci 230V mam ok. 48V, ale po podłączeniu mostka z 6 diodami mam ok.110V stałego. Nie wiem czy to wina miernika czy też tak powinno być. Spróbowałem spawać tym monstrum ( na razie bez regulatora) i uzyskałem prąd ok. 330A przy napięciu łuku ok. 26-32V. Niestety elektroda mi się rozgrzała do czerwoności - ale to chyba normalne przy takim prądzie. Zabezpieczeniem trafa na pierwotnym były bezpieczniki 16A i wytrzymały:D.

danthe

Mam kłopot jak podłączyć transoptory w układzie gdzie tyrystory są połączone w układzie ze wspólną anodą. W poście 203 podałeś schemat ze wspólna katodą. Zamieniając miejscami diody z tyrystorami - będzie to układ jaki mi jest potrzebny. Czy będzie to działać jak zamiast wziąć wspólny sygnał z plusa wezmę go z minusa?
    Taki układ pozwoli mi na zamontowanie diod i tyrystorów na wspólnych radiatorach - oszczędność czasu, miejsca i połączeń.

Czy to może być coś takiego? Oczywiście plus te trzy diody i rezystor:D

Pozdrawiam Piotr36
    danthe
    Level 30  
    Doskonale rozumiem chęć umieszczenia tyrystorów na jednym radiatorze, diod na drugim, jednak niestety wiąże się to z koniecznością skomplikowania układu sterownika. inne wyjście to zrobienie trzech zestawów dioda + tyrystor na jednym radiatorze, po jednym dla każdej fazy.
    121286
    Level 11  
    Wiem,ze to temat -wykopalisk, ale mocno mnie zastanawia czy da się rozbudować układ regulacji kolegi <jarek3> o hot start i wyposażyć go w układ który w trakcie spawania przełączał by cyklicznie prąd spawania ??< nie wiem jak to się nazywa>
    Nie chciałem zakładać nowego tematu ale jeżeli będzie trzeba ...
    pozdrawiam Wszystkich Zapaleńców:D