logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego obowiązuje zakaz zatrzymywania się pod liniami >220kV?

xionc 18 Maj 2007 10:11 13416 16
REKLAMA
  • #1 3896543
    xionc
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam!
    Temat trochę nie pod tą kategorię forum, ale może akurat jakiś energetyk się tu znajdzie i udzieli odpowiedzi.
    Kilka razy zaobserwowałem znaki zatrzymywania ustawione przy drodze w miejscu, gdzie krzyżuje się ona z liniami >220kV. Z czego wynika zakaz zatrzymywania się pod linią NN? IMHO raczej nie chodzi tu o zagrożenie w przypadku obluzowania przewodu?
    --
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 3896723
    bpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    A gdzie widnieją takie zakazy?? jeśli drogowcy ustawiają znak zakaz zatrzymywania się to na pewno nie ze względu na skrzyżowanie z linią nN. Linie mają tzw. obostrzenia w newralgicznych miejscach skrzyzowań min. i z drogami. Sa podwójnie zabezpieczone przed zerwaniem przewodu. Gdyby jednak takowe nastapiło to człowiek w samochodzie nie jest zagrozony gdyby nawet na jezdnię upadł przewód pod napięciem i zabezpieczenia linii nie wyłaczyły napięcia. Niech mnie ktoś poprawi jeśli sie mylę.
  • #3 3897042
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    W tym przypadku chodzi o rozkład pola elektrycznego pod taką linią.
  • #4 3897521
    xionc
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    bpiq napisał:
    A gdzie widnieją takie zakazy?? jeśli drogowcy ustawiają znak zakaz zatrzymywania się to na pewno nie ze względu na skrzyżowanie z linią nN [...] Niech mnie ktoś poprawi jeśli sie mylę.

no właśnie mylisz się. Nie mogę teraz znaleźć, ale nawet jest takie zdjęcie na stronie jastrzab.lhs.pl

Dodano po 2 [minuty]:

harlejowiec napisał:
    W tym przypadku chodzi o rozkład pola elektrycznego pod taką linią.

ale co konkretnie? że pojawiają się większe uloty i straty na linii?
  • #5 3897786
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    U nas niedaleko wyprowadzenia mocy z elektrowni zagospodarowali się działkowcy. Są tam linie 2 x 110kV , 4x 220kV i 2x 400kV - tak mi się wydaje.
    Nie wiem jak to zrobili ale napewno nielegalnie bo pod takimi liniami nie można nic budowac jak i w jakiejś (chyba 20m ) odległości.
    Ogródki znajdują się dokładnie pod liniami a gdzieniegdzie widnieją znaki zakazu PRZEBYWANIA albo PARKOWANIA dłużej niż 15 min.

MNie osobiście się wydaje że to ze wględu na oddziaływanie pola elektromagnetycznego na człowieka.

Kiedyś czytałem o tym w tym informatorze (pierwsza pozycja)
    http://www.elektroinstalacje.info/weblinks.php?cat_id=3&weblink_id=11
  • REKLAMA
  • #6 3900811
    giker64
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Odległość od jakiej nie należy stawiać budynków mieszkalnych jest uzależniona od wartści pola mierzonego na wysokości 1,8 m.
    Gdy wartość pola jest w granicach 1- 10 kV/m to ludzie mogą w takim obszarze przebywać do 8 godzin. Przy natężeniu pola 10kV/m przez kończyny płynie prąd 120-150uA. Pod liniami 400 i 750 kV wartość pola jest znacznie wieksza.
  • #7 3905513
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4216
    Coś mi wychodzi, że ten prąd przy 10kV/m powinien być dużo większy...

Ale nie chce mi się wierzyć, żeby pod linią 220kV było aż takie pole - pola poszczególnych przewodów
    odejmują się, i pole szybko maleje z odległością od linii - jak 1/R^2, do tego przewody zwykle są na jednej
    wysokości, a wtedy odbicie pola od Ziemi zmniejsze je jeszcze kilkukrotnie.

Inna sprawa, że nawet jak pole jest dość słabe, a ktoś dotknie do mokrego dachu po deszczu, kiedy
    już woda przestanie płynąć rynną (jak ją ma, bo jak nie, to i wcześniej będzie to samo), to poczuje
    tych kilkaset woltów napięcia, które będzie miał dach względem ziemi - tak jakby dotknął linii 230V...

Może warto by ostrzec tych działkowiczów, że grozi im porażenie elektryczne, bo inaczej
    któryś spadnie z drabiny i złamie rękę, lub nogę, jak go prąd z dachu "kopnie".
  • #8 3906073
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Właściwie w okolicach każdego skrzyżowania z linią WN (a nie jak napisano NN) istnieją zakazy parkowania. Dziwne, że ktoś nie zauważył. I myśle , że jednak chodzi o zagrożenie z racji zerwania przewodu, czyli według zasady nie prowokować zdarzeń.
  • #10 3906589
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @mczapski
    NN - najwyższe napięcie (220-750kV)
    WN - wysokie napięcie (110kV)
    SN - średnie napięcie (10-30kV)
    nn - niskie napięcie (0,4kV)
  • #11 3909691
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Jak nie wiesz po co to spróbuj postawić samochód jak będzie duża wilgotność powietrza pd linią 400KV i po jakimś czasie wsiąść do niego to się przekonasz czy to takie proste.
  • REKLAMA
  • #12 3909747
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    lehoo. Dziękuję. Na tutejszym forum tyle niekonsekwencji, że taka różnica nie przyszła mi do głowy, chociaż wiedziałem o tym. A poza tym znów dla mnie jest oczywiste zagadnienie poruszone dla takiego warunku. Że też komuś chce się parkować pod takimi liniami. Ale znów refleksja. Otóż parkuję samochód na płatnym parkingu a moje miejsce znajduje się dokładnie pod linią prawdopodobnie 110 kV. Przez pięć lat nie zauważyłem zjawisk negatywnych poza tą, że samochód jeśli postoi tam przez dwa dni to jest obs...y przez ptaki które siadają na przewodach.
  • #13 3911714
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Dlatego zakaz dotyczy tylko lini 400KV i wyżej bo tam jest najwyższe pole że samochód się naładuje , a potem trudno do niego wejść nie jest to jakieś wielkie niebzpieczeństwo dla życia, coś w rodzaju dobrze naładowanego kondensatora . Coś podobnego jak dotknięcie się średniego napięcia w telewizorze a dotknięcie na lini , po piereszym przeważnie przeżyjesz, a po drugim rzadko kiedy ( zdarzają się przypadki przeżycia).
  • REKLAMA
  • #15 3912374
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Samochód amatora "wiejskiego tuningu" rzeczywiście musi mieć pasek antystatyczny. Tak samo jak dwie albo trzy anteny, dodatkowe reflektory i futrzany pokrowiec na kierownicy.
  • #16 3912883
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4216
    Hm... myślisz że Polska Poczta, Telegraf, Telefon (chyba tak się nazywali, jak jeszcze było wszystko razem)
    to był amator "wiejskiego tuningu"? Bo to ich kierowca opowiadał mi, dlaczego ten pasek ciągnie się po szosie...
  • #17 3913066
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 311
    Pasek "antystatyczny" stanowi obowiązkowe wyposażenie tylko pojazdów przewożących ładunki łatwopalne i wybuchowe.

Podsumowanie tematu

✨ Zakaz zatrzymywania się pod liniami wysokiego napięcia powyżej 220 kV wynika głównie z oddziaływania pola elektrycznego generowanego przez te linie oraz potencjalnego zagrożenia w przypadku zerwania przewodu. Linie te są podwójnie zabezpieczone, jednak w sytuacji awaryjnej przewód może spaść na jezdnię, co stanowi ryzyko dla osób znajdujących się pod linią. Pole elektryczne pod liniami 400 kV i wyższymi jest na tyle silne, że może powodować naładowanie samochodu do poziomu utrudniającego bezpieczne wejście do pojazdu, zwłaszcza przy dużej wilgotności powietrza. Wartość pola elektrycznego mierzona na wysokości 1,8 m decyduje o dopuszczalnym czasie przebywania ludzi w pobliżu linii. Dopuszczalne natężenie pola do 10 kV/m pozwala na przebywanie do 8 godzin, przy czym prąd płynący przez ciało wynosi około 120-150 µA. Pod liniami o napięciu 220 kV pole jest znacznie mniejsze ze względu na wzajemne znoszenie się pól poszczególnych przewodów oraz odbicie od ziemi. Zakazy zatrzymywania się i parkowania są stosowane w newralgicznych miejscach, zwłaszcza przy skrzyżowaniach dróg z liniami WN (wysokiego napięcia), aby minimalizować ryzyko wypadków i oddziaływania pola elektromagnetycznego na ludzi. Samochody wyposażone są w paski antystatyczne, które mają zapobiegać gromadzeniu się ładunków elektrycznych, jednak zakaz dotyczy głównie linii 400 kV i wyższych, gdzie pole jest najsilniejsze. Budowa obiektów i długotrwałe przebywanie pod liniami wysokiego napięcia jest regulowane przepisami ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne i elektryczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA