Witam
Dostałem za zadanie rozwiązać obwód elektryczny zamieszczony na tym rysunku:
Moim zadanie jest policzenie prądów, napięć i mocy na każdm elemencie przy
Ea=sin(ωt)+sin(3ωt), Eb i Ec - przesunięte o odpowiedni kąt aby było źródło symetryczne.
1) Ze sprzężeniem cewki nie będzie problemu -> należy wstawić 3 wirtualne cewki by pozbyć się sprzężenia i policzyć obwód.
2) Z policzeniem napięć fazowych też sobie poradziłem gdyż wynoszą one (względem "środka" gwiazdy):
$$Ua=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Yb\cdot Uab-Yc\cdot Uca)$$
$$Ub=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Yc\cdot Ubc-Ya\cdot Uab)$$
$$Uc=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Ya\cdot Uca-Yb\cdot Ubc)$$
stąd też wyliczę prądy fazowe.
Oczywiście obliczenia powtarzam dla ω i 3ω.
3) Pytanie pierwsze:
Problem jest więc taki że nie potrafię obliczyć prądów na źródłach Ea, Eb, Ec (aby policzyć na nich moce).
Pojawiały się w mojej głowie pomysły aby przekształcić źródło na gwiazdę.... ale co mi z tego skoro ja potrzebuje rzeczywiste prądy a nie te wynikające z transformacji. Czy może się mylę i te prądy po transformacji będą się równać tym z tego obwodu?
4) Pytanie drugie:
Czy dobrze pamiętam że:
Usk=$$\sqrt{U\footnotesize 1\normalsize^2+U\footnotesize 2\normalsize^2}$$
Isk=$$\sqrt{I\footnotesize 1\normalsize^2+I\footnotesize 2\normalsize^2}$$
gdzie: U1, I1 - napięcia i prądy dla ω; U2, I2 - napięcia i prądy dla 3ω
Pcałk.=P1+P2
i moc pozorna: S=$$\sqrt{({U\footnotesize 1\normalsize}^2+{U\footnotesize 2\normalsize}^2)\cdot ({I\footnotesize 1\normalsize}^2+{I \footnotesize 2\normalsize}^2)}$$
Dostałem za zadanie rozwiązać obwód elektryczny zamieszczony na tym rysunku:
Moim zadanie jest policzenie prądów, napięć i mocy na każdm elemencie przy
Ea=sin(ωt)+sin(3ωt), Eb i Ec - przesunięte o odpowiedni kąt aby było źródło symetryczne.
1) Ze sprzężeniem cewki nie będzie problemu -> należy wstawić 3 wirtualne cewki by pozbyć się sprzężenia i policzyć obwód.
2) Z policzeniem napięć fazowych też sobie poradziłem gdyż wynoszą one (względem "środka" gwiazdy):
$$Ua=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Yb\cdot Uab-Yc\cdot Uca)$$
$$Ub=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Yc\cdot Ubc-Ya\cdot Uab)$$
$$Uc=\frac{1}{Ya+Yb+Yc}\cdot (Ya\cdot Uca-Yb\cdot Ubc)$$
stąd też wyliczę prądy fazowe.
Oczywiście obliczenia powtarzam dla ω i 3ω.
3) Pytanie pierwsze:
Problem jest więc taki że nie potrafię obliczyć prądów na źródłach Ea, Eb, Ec (aby policzyć na nich moce).
Pojawiały się w mojej głowie pomysły aby przekształcić źródło na gwiazdę.... ale co mi z tego skoro ja potrzebuje rzeczywiste prądy a nie te wynikające z transformacji. Czy może się mylę i te prądy po transformacji będą się równać tym z tego obwodu?
4) Pytanie drugie:
Czy dobrze pamiętam że:
Usk=$$\sqrt{U\footnotesize 1\normalsize^2+U\footnotesize 2\normalsize^2}$$
Isk=$$\sqrt{I\footnotesize 1\normalsize^2+I\footnotesize 2\normalsize^2}$$
gdzie: U1, I1 - napięcia i prądy dla ω; U2, I2 - napięcia i prądy dla 3ω
Pcałk.=P1+P2
i moc pozorna: S=$$\sqrt{({U\footnotesize 1\normalsize}^2+{U\footnotesize 2\normalsize}^2)\cdot ({I\footnotesize 1\normalsize}^2+{I \footnotesize 2\normalsize}^2)}$$