Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik i zabezpieczenia. Który z tych silników jest dobry?

giker64 19 May 2007 16:16 2076 9
    giker64
    Level 10  
    Moim zadanie było wykonać pewne obliczenia i dobrać silnik. Z obliczeń wyszło mi że silnik ma mieć moc P=11,2kW. Silnik przeznaczony jest do pracy przerywanej z regulowaną prędkością(poprzez rezystancje-bo teoretycznie chyba najprostsza). Wyszukałem z katalogu dwa silniki:
    -pierscieniowy P=17kW U=380 I=31,9
    -prądu stałego P=17k U=220 I=86,3
    Który z tych silników bardziej sie nadaje i jak dobrać zabezpieczenia?
    PIXOSTAT
    Level 24  
    Przy tej mocy zdecydowanie pierścieniowy! - Czyba że to ma być obrabiarka - to wtedy można rozważać DC lub klatkowy +enkoder +falownik!
    A jak będzie sterowany? Automatycznie czy ręcznie?
    Zasadniczo zabezpieczenie 1,1÷1,2 In zaokrąglony w górę do typowej wielkości lub ręcznie nastawiany wyłącznik silnikowy np M250 Fael lub PKZ Moeller itp.
    giker64
    Level 10  
    Zasadniczo chodzi o to żeby dobrać zabezpieczenia i regulacje jak najprostsze, bez jakichs dodatkowych wymyślnych urządzeń i elektroniki.
    Sterowanie o ile to możliwe ręczne- bo najprostsze- od prędkości znamionowej(2900) w dól (1700). Tylko jak je zrealizować?
    Jakiego typu zabezpieczenia wchodzą w grę, tylko zwarciowe , a co z przeciążeniowym?
    zeberko
    Level 32  
    Dla silników indukcyjnych najprostsze sterowanie to zmiana ilości par biegunów (wewnętrzne połączenie uzwojeń stojana), kiedyś stosowane teraz chyba już nie, regulacja skokowa i chyba tylko w czasie postoju.
    Dzisiaj to regulacja po przez zmianę częstotliwości zasilania
    Zaś poprzez zmianę napięcia pozostaje zastosować silnik prądu stałego.
    PIXOSTAT
    Level 24  
    Regulacja prędkości pomiędzy tymi dwoma progami ma być płynna czy w grę wchodzą tylko dwie prędkości?

Te zabezpieczenia o których pisałem są równocześnie przeciwzwarciowe i przeciążeniowe tak samo jak zwykłe wkładki topikowe (pod warunkiem prawidłowości doboru oczywiście).

Dzisiaj jak najbardziej stosowane są silniki dwubiegowe, oczywiście można je przełączać w czasie pracy, są to silniki wielouzwojeniowe lub ze zmienną (przełączaną) liczbą par biegunów - standardowo wykorzystywane w mechanizmach jazdy prostych suwnic - są nawet takie cuda w wykonaniu głębokożłobkowym, które łagodnie ruszają i nie szarpią przy zmianie prędkości.

Tak nawiasem mówiąc - to ten projekt jest tylko wirtualny (teoretyczny) czy ma szansę realizacji?
    giker64
    Level 10  
    Projekt ma charakter czysto teoretyczny i nigdy nie zostanie zrealizowany , a co do prędkości to silnik musi osiągnąc 3 prędkości n1 , n2, n3 , tyle tylko że zmiana musi się odbywac w określonym czasie i z określoną przerwą na postój (60s).
    A co z regulacją poprzez zmiane rezystancji?- nie wiem czy ten sposób realizuje sie w praktyce przy takich prądach ale to byłby chyba najprostszy sposób.
    Wiem że można dobrac silniczek wielouzwojeniowy tylko że musiał bym odnależc taki w katalogach a to już nie jest takie proste -jak sie już przekonałem.To jest tylko czysta teoria więc postawie na prostote.
    PIXOSTAT
    Level 24  
    Jak to jest praca teoretyczna to idź na skróty - silnik klatkowy o mocy zaokrąglonej w górę do najbliższego i falownik dobrany w ten sam sposób - nie brnij w pierścieniowy i rezystory - za dużo trzeba robić obliczeń. Teoretyczne rozwiązania mają tą wygodę, że nie trzeba zwracać uwagi na koszty. A prostota wykonania i łatwość doboru w tych warunkach jest najważniejsza.

Reasumując - dobierasz silnik klatkowy o prędkości wyższej najbliższej obliczonej, o mocy wyższej najbliższej obliczonej do tego falownik o mocy wyższej najbliższej mocy dobranego silnika. W pdf-ie dobranego falownika jest podany typ i rodzaj zaleconego zabezpieczenia oraz sposób programowania i sterowania prędkością silnika - ładnie to opisujesz i podajesz schemat wyboru prędkości poprzez wejścia programowane falownika i już.

Ale całej pracy to my już tu za Ciebie nie napiszemy :sm31:
    zeberko
    Level 32  
    W obliczeniach można uwzględnić oszczędności z zastosowania bardziej ekonomicznej formy sterowania silnika.
    giker64
    Level 10  
    Zgadza się, silnik pierścieniowy z dodatkową rezystancją to rzeczywiście nie jest najlepszy pomysł- chociażby na sprawnośc , która spada na łeb na szyje.
    Zrobie wg waszych rad klatkowy i falownik- zna ktoś strone z takimi falownikami.
    Wielkie THX za pomoc.
  • Helpful post
    PIXOSTAT
    Level 24  
    Danfoss
    Vacon
    Siemens
    Schneider
    ABB
    Hitachi
    GOOGLE :D