Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefon "Exeter" bezprzewodowy - brak sygnału

reed 17 Oct 2003 10:31 2883 8
Wago
    reed
    Level 17  
    Witam

Mam pytanie. Dstalem do zrobienia aparat telefoniczny "noname" :( Nie wiem jakiej firmy wygląda na taki amerykański jak nieraz na filmach można zobaczyć z wyciąganą antenką.
    O cos zauwazylem .... Nalepke ma "Exeter LONDON GREAT BRITAN" i to jest chyba jeko nazwa czyli firmówka :). Dystrybucje tego sprzetu ma chyba VERIS bo styłu jest ich nalepka.

A co z aparatem???

Podłączam go do lini telefonicznej, przwód włączam do gniazdka z prądem. Zapala się dioda ładowania i słuchawka się ładuje. Jak podnosze słuchawke żeby gdzieś zadzwonić, to nie mam sygnału (tak jakby linia była czasowo uszkodzona) bo mikrofon działa więc jak oddycham to siebie słysze :D a w tle nawet jakieś szumy są.

Ktos wie co się dzieje? I jak to zrobić.

Dostałem ten telefon do naprawy bo znajomy się dowiedział że jestem po technikum telekomunikacji. Ale myśmy niz na temat bezprzewodowych aparatów nie mieli, ze względu na brak czasu :(.

Blagam pomozcie

<[reed]>

P.S
    Mam jeszcze takie pytanie bo oprocz przewodu zasilajcego, i liniowego wychodzi też taki cienki przewodzik podejrzewam, że to zewnętrzna antena.
    Mam racje?

Dzieki
  • Wago
    zybex
    Helpful for users
    Sprawdź sam przewód do linii telefonicznej. Prawdopodobnie zakończony jest wtykiem RJ11 (taki z pleksi). Musisz spróbować przyłączyć linię do różnych styków. Najczęściej są to dwa wewnętrzne i tak jest w gniazdku telefonicznym, ale bywa inaczej np. dwa kolejne na zewnątrz (jeżeli są cztery styki). Być może jest tylko to a jeżeli nie to należy prześledzić drogę od wejścia linii telefonicznej na druku. Może być przerwa np.na dławiku. Ten przewód luźny to jedna z anten. Prawdopodobnie jest jeszcze teleskopowa.
  • Wago
    reed
    Level 17  
    Niestety to napewno nie to! Zapomnialem napisac ze ten telefon ma zwykla standartowa wtyczke!
    I jest podlaczona zgodnie z tym jak w gniazdku :(
    zybex
    Helpful for users
    Zrób jeszcze jedną próbę aby się przekonać, że linia jest podłączona właściwie. Poprostu podłącz go i zadzwoń na niego. Obwód dzwonienia jest osobnym obwodem. Zobaczymy co z tego wyniknie. Najważniejsze jest to iż jest komunikacja między bazą a słuchawką.
    reed
    Level 17  
    Obwod dzwonienia tez nie dziala. Ale przywołanie sluchawki tak :( Dziwna sprawa. Cos sie zwalilo. A wogole jak wyjme wtyczke a potem wlaczam to nie ma roznicy. Rownie dobrze moglbym jej nie podlaczac
    DAREK C
    Level 18  
    "jak wyjme wtyczke a potem wlaczam to nie ma roznicy"

Czyli coś od strony lini i to chyba na samym wej. bo dzwonka też nie masz. Sprawdz nap. w bazie na transoptorze i mostku
    jaro41
    Level 25  
    :D Witka. Sprawdź podłączenie linii. Kabelek z fonem może być troche....
    Weź kabelek 4- ro lub nawet 6-cio żyłowy i kombinuj ( 3i4, 2i5 itd.). Twój problem, najprawdopodobiej, wynika z błędnego podłącznia linii.
    Pozdro.
    zybex
    Helpful for users
    Poprostu podłącz wtyczkę do linii telefonicznej i zobacz czy na płytce w aparacie tam gdzie wchodzi linia jest około 50V napięcia stałego (biegunowość dowolna).
    reed
    Level 17  
    Wszystkim bardzo dziekuje za szczera pomoc!
    Aparat został już naprawiony przyczyna była bardzo prozaiczna. Brak styku jednego przewodu ... Naprawiony i działa.

Pozdrawiam

<[reed]>