Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
  • FOTEL PC OD BMW
    Witam.

Chciałbym przedstawić mój projekt krzesła komputerowego.
    Jest ono wygodne i ma na pewno więcej funkcji niż zwykły fotel.
    A na dodatek może być podgrzewane! (nie wiem jaki prąd pobierają grzałki)
    Cała konsola do sterowania czyli: góra dół i przód tył znajdują się po lewej stronie.
    Krzesło i stopkę kupiłem na szrocie.(stan krzesła był i jest idealny)
    Koszt tego fotela nie wyniósł więcej niż 100 pln. !!

Post był raportowany.
    Nie używaj dużych liter w tytule -- > REGULAMIN pkt 10.9.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]

A OTO FOTKI

:D
    About Author
    SebaOK
    Level 11  
    Has specialization in: instalacje elektryczne, serwis tvsat, agd
    SebaOK wrote 53 posts with rating 3. Live in city Strzelin, Wrocław. Been with us since 2003 year.
    15jacek15
    Level 21  
    witam

fajny pomysl :D napewno wygodniejsze niz nie jeden fotelik, choc taki
    "prezesowy" i tak lepszy :P

Zlikwiduj prowizje za zdjęcia.

POtrzeba matką wynalazku :D

Pozdrawiam 15jacek15
    ciapciok
    Level 20  
    Spoko, ale póki co to nie jest konstrukcja elektryczna/elektroniczna.

Narobić się nie narobiłeś, kawałek płyty pażdzierzowej i pare wkrętów. Ile zajęło ci czasu zmontowanie tego ?

Pozdrawiam
    aksark
    Level 11  
    Takie fotele maja jedna zasadnicza wadę (wiem bo sam mam do kompa Speed III) siedzisko jest za wysoko w stosunku do biurka i albo trzeba je podnosić, albo przenieść sie z klawiatura na blat...
    SebaOK
    Level 11  
    ciapciok wrote:
    Spoko, ale póki co to nie jest konstrukcja elektryczna/elektroniczna.

Narobić się nie narobiłeś, kawałek płyty pażdzierzowej i pare wkrętów. Ile zajęło ci czasu zmontowanie tego ?

Pozdrawiam

Zmontowanie fotela zajęło mi około 2 dni, w pierwszy dzień kupiłem części a w drugi go składałem.:D Z elektroniką pomyśle może zrobię podgrzewanie:D

Dodano po 1 [minuty]:

aksark wrote:
    Takie fotele maja jedna zasadnicza wadę (wiem bo sam mam do kompa Speed III) siedzisko jest za wysoko w stosunku do biurka i albo trzeba je podnosić, albo przenieść sie z klawiatura na blat...

U mnie takiego problemu nie ma:D zlikwidowałem szyny:idea: i dlatego mogę normalnie funkcjonować.
    sq8ju
    Level 24  
    Dla mnie taki fotel jest kompletnie niepraktyczny tylko z jednego powodu. Brakuje podłokietników, na których opieram sie z przyzwyczajenia... Poza tym pochwalam inicjatywę dla wygody :-)
    zioom128
    Level 11  
    Rozumiem napracowałeś się (w miare fajne szkoda ze nie ma tych podstawek pod ręce) ale....

Gdzie tu elektronika?
    andrzej34
    Level 16  
    Witam, czy ciepłe siedzenie nie usypia :) a jeśli to stoi przy komputerze można by pomyśleć o wodnym chłodzeniu procesora a w siedzisku zamontować chłodnicę :)
    Ale przy grach w wyścigi samochodowe może oddać taką prawdziwą atmosferę
    Pozdrawiam
    batorystefan
    Level 14  
    Więc tak mógleś umieścić ten fotel na stałe koło biurka i do elektroniki podłączyć, ściemnianie, rozjaśnianie światła(np lampki na biurku) albo zrobić sobie jakieś male głosniczki w zagłowku i wykorzystać przyciski na panelu jako ścisz/podgłośnij. Ja mam w pokoju stare fotele od jakiegoś kombiaka, co prawda nie są obrotowe tylko wolno stojące :P ale ma to swój urok. Polecam gre w jakieś wyścigi na kierwonicy. Tylko pomyśl nad pasami!
    SebaOK
    Level 11  
    Pomyśle nad elektroniką. A kiedyś może jeszcze zrobię wolnostojącą kanapę od jakiegoś samochodu.

A może ma ktoś schemat podłaczenia grzałki??
    jj82
    Level 12  
    sam kiedys pokazalem elektrodowemu światkowi swój fotel biurowy od poloneza
    ps jak podłączysz grzałki? może jakiś mały akumulatorek?
    jak jest u Ciebie z minimalna wysokością siedziska?
    proponuje pociągnąć te płyte pod siedziskiem czarnym lakierem matowym nie będzie się tak odcinać od całości
    15jacek15
    Level 21  
    zioom128 i ciapciok

na tym forum mielismy juz kiedyśstolik na balkon i jakoś nikomu nie przeszkadzało żeby on tu się znajdował.

z tym fotelikiem mozna sie jeszcze pobawić i coś do niego dorobić, maly akumulator chyba dlugo na grzałkach nie wytrzyma, jakąś moc one pewnie pobieraja i aku pojdzie fsiuuuuuuuu.

Pozdrawiam 15jacek15
    Ooz
    Level 13  
    a czy fotel nie ma tendency do obalania sie przy zbyt wygodnym oparciu ? jak jest z rownowaga ?
    aksark
    Level 11  
    SebaOK wrote:
    U mnie takiego problemu nie ma:D zlikwidowałem szyny:idea: i dlatego mogę normalnie funkcjonować.

siedzisko i tak jest wyżej niż w normalnym fotelu
    Gigantor
    Level 19  
    Niesamowita konstrukcja. Jak dlugo zajelo przygotowywanie projektu, ciecie dechy, wkrecanie wkretow? Stosowales narzedzia recznie czy tez moze sterowanie komputerowo?

Fotel bez regulacji wysokosci, bez podlokietnikow. Taboret bylby lepszy. Moze dzieki takiej konstrukcji lepiej mozna wczuc sie w klimat NFSa?

Nie ma tu czego oceniac.

Nie mam zamiar dolowac autora. Ciekawa konstrukcja tapicersko - zlomowa. Po prostu nie to miejsce, nie ten czas, nie to forum.
    finos
    Level 14  
    Fajny pomysł. Mozna by jednak zastosować fotel skórzany. Wygodniejszy i jaka klasa. A co do podgrzewania - fotel powinnien byc mobilny, żeby poruszac sie na nim po całym pokoju, a jak podłączysz kable to będą w tym troche przeszkodzać. Proponował bym jakieś rozwiażanie typu, mały żelowy akumulator, w końcu to podgrzewanie jest na stałe 12V. Acha i co do podstawy fotela powinna byc zastosowana taka z możliwością regulacji wysokości. A podłokietniki też można założyć - ze starego fotela , przykręcić do płyty.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    W tej konstrukcji brakuje tylko podłokietników.
    poker22
    Level 11  
    Moje zdanie jest podobne - brak podłokietników. Nie wyobrażam sobie, jak bym film miał oglądać, z rękoma splecionymi na brzuchu? Może dorobisz jakieś oparcia na ręce, no chyba że masz co z nimi zrobić, jak nie trzymasz ich na biurku. Pozdrowienia, konstrukcja mimo to fajna ;)
    spigo3
    Level 14  
    zeby jeszcze elektronika dzialala to by bylo gites ;d
    BolzZ
    Level 26  
    a ja zawsze odkrecam/odcinam podłokietniki w kupionych krzeslach - zalezy co kto lubi, mi one potwornie przeszkadzaja.
    Lewho
    Level 15  
    To jest dział DIY - Do it yourself (zrób to sam) i można tu wrzucać wszystko, co się zrobiło samemu, a co przedstawia sobą jakąś wartość. Swoją drogą stolik na balkon był naprawdę fajny :D

Może niedługo wrzucę tutaj mój własnoręcznie wykonany szklany stół
    lenin10
    Level 18  
    można także zamontować fotel z podłokietnikiem - w bmw 7 takie były.
    Napewno fotel będzie wygodniejszy od tych zwykłych biurowych za 150-200 zl z supermarketu
    ogólnie daje 9/10 za brak podłokietników
    michgur
    Level 17  
    lenin10 wrote:
    można także zamontować fotel z podłokietnikiem - w bmw 7 takie były.

Można zamontować z Maybacha :D
    Chyba zaproponuje to kuzynkowi do warsztatu samochodowego wraz ze sklepem, a czasami w zimie to miał strasznie zimno ;)
    SebaOK
    Level 11  
    Witam.

Niedługo pomyślę nad podłokietnikami, może nawet założę jakieś małe kolumny. A w konsoli wywiercę dziurę i..... założę gniazdko słuchawkowe:).

DZIEKI ZA KOMENTARZE :D
    Badryk
    Level 13  
    Fotel bomba normalnie wypas.
    Ja ostatnio zrobiłem sobie półkę z czterech płyt wiórowych zakupionych w zakładzie stolarskim do przedsionka mojego pokoju w akademiku myśle że to bardzo udana konstrukcja. Lista części to 8 wkrętów 4 płyty wiórowe. do wywiercenia otworów użyłem wiertarki. Cały projekt zajął mi 2 tygodnie bo tyle czasu mineło od momentu zamówienia do przywiezienia mi płyt przez ojczyma. Najwięcej trudności napotkałem z wtaszczeniem płyt do pokoju były bardzo ciężkie. Postawiłem na niej czajnik elektryczny i elektryczną maszynę do krojenia chleba więc projekt jest zdecydowanie związany z tematyką forum. Czy uważacie że powinienem zamieścić swój projekt w DIY. Oczywiście dołącze rysunek techniczny półki.
    A tak serio to to jest jakiś żart z tym fotelem?
    Potem sie wszyscy dziwią że sie pytania powtarzają. To wygląda tak że ktoś w odpowiedzi użyje słowa np. trystor następnie w wyszukiwarce wpisujesz trystor w nadziei że znajdziesz jakieś przykłady wykorzystania tego elementu w praktyce (konstrukcji) i co znajdujesz fotel z BMW , Astry, Malucha i salonu wujka Staszka. Nie no po prostu bajka.
    Lewho
    Level 15  
    Właściwie to należałoby zrobić oddzielny dział na DIY nieelektroniczne (mebelki, zabawki, kompozycje kwiatowe, etc...) i będzie git :D
    ziomex123
    Pupil
    sebaok a czy ten fotelik nie poleci do tyłu dgy się mocniej oprzesz? pozdro ziomex123
    pentagon
    Level 16  
    Dla mnie bomba nigdy bym nie wpadł na pomysł aby wykorzystać fotel samochodowy, no i wykonanie niczego sobie :D , za pomysł i wykonanie 10/10 pozdrawiam
    SebaOK
    Level 11  
    ziomex123 wrote:
    sebaok a czy ten fotelik nie poleci do tyłu dgy się mocniej oprzesz? pozdro ziomex123

Fotel nie poleci. Wychylam sie na nim najmocniej i nic.
    Anonymous
    Anonymous