Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwna sprawa...Soltek

17 Paź 2003 18:35 1535 5
  • Poziom 11  
    Kupiłem nową płyte Soltek SL-75FRN-L (stara szlag trafił),wsadziłem procka Athlon 1.4 (ostatni przed Athlonami XP, chyba na rdzeniu Thunderbird) i jak ustawie częstliwość magistrali na 133 i mnożnik na default (10.5) (tak jak powinno być, około [133X10.5=1396.5 MHz]) to płyta wiesza się w biosie po przeliczeniu pamięci, jezeli przejdzie to są cyrki (zwis windowsa itp.),
    a jeżeli ustawie na częstotliwość magistrali na 100 i mnożnik na default to wszystko jest dobrze( a wtedy jest 1050 Mhz.)
    W starej płycie ( Chaintech 6VJD2),nawet po zresetowaniu biosu zawsze było 1.4
    Bios w starej płycie był aktualizowany więc chyba moge wykluczyć kupienie przekręconego procka.
  • Poziom 20  
    A jakie masz pamięci, SDRAm czy DDR i na z jaką czestotliwoscia pracuję mam taki sam procek na i magistrala 133 DDR 266 i wszysko OK
  • Poziom 18  
    jeszcze jeden możliwy przypadek to że procek może być taktowany 100 Mhz , nie pamiętam ale były do któregoś modelu wersje 133 i 100
  • Poziom 16  
    joy napisał:
    A jakie masz pamięci, SDRAm czy DDR
    To jest płyta na czipsecie nForce2 wiec sdramow nie wsadzisz. Wlasnie napisz jak taktowane masz pamięci! Którą masz wersje biosu?
  • Poziom 15  
    Wentylator zmieniałeść na procku czy zostawiłeść stary?
  • Poziom 27  
    kumpel mial podobny problem z duronem 1400(fsb 133*2(266)).Mnoznik przy 133 jest zjebany od 9.5 w gore.Gdy bylo 10.5*133 pokazywal 1500 czy 1600. Ale np. 14*100 juz bylo ok...

    Scignij nowy bios on juz to poprawia.