Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[lodówka]Polar cz 235 (obsługa)

DTH 22 May 2007 12:31 38323 4
  • #1
    DTH
    Level 10  
    Witam!
    Czytałem temat o tej lodówce i zobaczyłem, że chyba kilka osób ją ma, albo chociaż orientuje się w jej obsłudze. Nie mam do niej instrukcji obsługi więc chciałbym się Państwa o kilka kwestii spytać.
    1) W którą stronę wzrasta temperatura na regulatorze? Tzn. czy lodówka bardziej chłodzi na 0 czy na 7?
    2) Przeczytałem też coś o tym żeby nie właczać na stałę funkcji "superchłodznia" (żółta kontrolka). Czy ciągłe pracowanie w tym trybie (przez kilka lat) może spowodować jakieś konsekwencje? Szczerze mówiąc nigdy o tym nie słyszałem i działało tak stale ;)
    3) Do czego służy pokrętło (na srubokręt) umieszczone po prawej stronie od kontrolek (1, 2, 3, 4)? I jak powinno być ustawione? (u mnie jest strzałką pionowo do góry, tzn między 1 a 2).
    4) co sygnalizuje ostatnia kontrolka (czerwona)?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:)
  • Helpful post
    #2
    leszkju
    Level 17  
    Bardziej mroźi na 7 przy włączonej funkcji supermrożenia może paść sprężarka, ustawienie między 1a 2 jest poprawne .
  • #4
    DTH
    Level 10  
    dziękuję bardzo za odpowiedzi. Co prawda nie ma tam instrukcji do tego konkretnego modelu ale chyba obsługa jest podobna.
    Mam jeszcze dwa pytania, na które odpowiedzi nie znalazłem w instrukcji.
    Jak długo może być włączona funkcja supermrozenia aby było to zdrowe dla lodówki,
    i co ona tak naprawdę powoduję (tzn. jaka jest temperatura w zamrażarce gdy jest ona włączona i wyłączona)?
  • #5
    as53
    Level 15  
    Witam. Funkcja supermrozenia powoduje zalaczenie sprezarki do pracy ciaglej, co w rezultacie powoduje ciagle obnizanie temperatury az do max mozliwosci agregatu (np. -32 stop. C). Nalezy ja stosowac max do 6 godz. w celu zamrozenia swiezych produktow i najlepiej w pewnych odstepach czasu. Po zamrozeniu nalezy ja wylaczyc.(temp. -20 stop. C).