logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gramofon Bambino: Jaką lampę i igłę wybrać do renowacji?

Pocieszny 22 Maj 2007 19:56 4909 11
REKLAMA
  • #1 3910898
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    Wpadł mi w ręce ostatnio gramofon Bambino. Wygląda całkiem ok, ale brakuje mu igły i lampy(jaka tam ma być lampa?). Zastanawiam się co z nim zrobić: odpicować i postawić na półce jako działający zabytek czy wyjąć wzmacniacz i zrobić sobie mały piecyk do gitary... Jaka jest Wasza rada? ;)
  • REKLAMA
  • #2 3911348
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam
    W Bambino-2 WG-262, jest lampa ECL86.
    Pozdrawiam
  • #3 3911405
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 263
    Znajdę taką w jakimś czarno-białym telewizorze Unitra?
  • REKLAMA
  • #4 3911426
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    nie znajdziesz. Pozatym były też wersje Bambina na ECL82. Jeśli gramofon nie jest sprawny, a ty grasz na gitarze to dlaczego nie.... można zrobić sobie piecyk do gitary tylko trzeba dokupić jedną ECC83.
  • REKLAMA
  • #5 3911452
    Miro
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Proponuje postawić na półce ,to coś ma urok ,jako piecyk to się nie nadaje.Pozdrawiam
  • #6 3911672
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Miro napisał:
    Proponuje postawić na półce ,to coś ma urok ,jako piecyk to się nie nadaje.Pozdrawiam

nie trzeba go rozwalać całego. Można wyjąć z niego trafa, które, wyobraź sobie kolego Miro, nadają się idealnie do małego "piecyka" gitarowego :idea:
  • #7 3912370
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Miro napisał:

To dziwne bo przebudowałem kilka Bambino na piecyki gitarowe i wszystkie grają... może ja jakiś cudotwórca jestem?
  • #8 3912516
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Na Twoim miejscu nie położyłbym i tak na bambinie żadnej płyty, nawet jakby było sprawne. Za bardzo lubie swoje winyle. Jako zabytek ma to znikomą wartość za to na wzmacniacz do gitarki po dorobieniu preampu na jednej czy dwóch ECC83 nadaje się wybornie.
  • #9 3913175
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 3913180
    jethrotull
    Mi tam osobiście piecyki się nie nudzą. Pewnie nie jesteś gitarzysta i pomysł Ci się po prostu nie podoba.
  • #11 3927219
    L-vis
    Poziom 11  
    Ocena: 62
    Witam, do niedawna miałem podobny dylemat - kupiłem na allegro gramofon Bambino oczywiście z myślą o przeróbce na "małego gitarowca". Gdy jednak przesyłka dotarła to dopiero zwróciłem uwagę na nieco inny niż w BAMBINO układ potencjometrów (na fotkach z aukcji nie zwróciłem na to uwagi a i tytuł wyraźnie brzmiał: "gramofon Bambino"). Po ciekawej lekturze Pana "Zoltana" na stronie Fonar okazało się , że dość przypadkowo stałem się posiadaczem gramofonu KAROLINKA 2, który wg autora artykułu jest już bardzo rzadkim modelem. I tym sposobem dylemat mój został rozwiązany - gramofonik pięknie sobie stoi na półce i od czasu do czasu cichutko zakręci jakąś starą płytką, a na piecyk do gitary to sobie powoli gromadzę materiały z innych źródeł, jednocześnie przyjmując z tego forum wiele ciekawej i cennej teorii, uwag i komentarzy na temat wzmacniaczy i innych urządzeń lampowych.
    Czasem warto się jednak zastanowić nad tym, że nie każdy zabytkowy sprzęt musi się za wszelką cenę stać wzmacniaczem gitarowym.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #12 3928277
    jethrotull
    Karolinki też bym na gitarowca nie przerobił, a moje dwa bambina to były same niekompletne chassis, bez silnika, obudowy, mechanizmów. Sprawnego sprzętu bym na pewno nie skanibalizował.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Gramofon Bambino, w wersji Bambino-2 WG-262, fabrycznie wyposażony był w lampę ECL86, choć występowały też wersje z lampą ECL82. Do renowacji zaleca się zakup oryginalnej lampy oraz wkładki piezoelektrycznej, aby zachować autentyczne brzmienie i funkcjonalność urządzenia jako zabytkowego gramofonu. Alternatywnie, jeśli gramofon jest niesprawny, można wykorzystać jego wzmacniacz do budowy małego wzmacniacza gitarowego, uzupełniając go o lampę ECC83 (lub dwie) oraz odpowiedni preamp. Transformator z gramofonu nadaje się do takiej przeróbki. W dyskusji pojawiły się opinie, że przeróbka na piecyk gitarowy jest praktyczna i popularna, jednak inni podkreślają wartość zachowania oryginalnego sprzętu dla celów kolekcjonerskich i historycznych. Przykład modelu Karolinka 2, często mylonego z Bambino, pokazuje, że nie każdy gramofon tego typu warto przerabiać, zwłaszcza jeśli jest kompletny i sprawny. Warto więc rozważyć cel renowacji: czy zachować gramofon jako działający zabytek, czy wykorzystać jego elementy do konstrukcji wzmacniacza gitarowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA