logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmieniarka czy Mp3? Co będzie lepszym rozwiązaniem?

asterka99 23 Maj 2007 22:07 2280 17
REKLAMA
  • #1 3914924
    asterka99
    Poziom 10  
    Mam pytanie czy lepiej kupic sobie do mojego radia zmieniarke czy nowe radio mp3? Słyszalem ze podobno lepsze są zmieniarki poniewaz pliki są nie skopresowane i jest lepsza jakosc muzyki.Chciałbym wiedziec czy to prawda,jezeli ktos sądzi ze lepsze są mp3 to prosze o podanie modelu do 450zł -+
    Dzieki za info:)
  • REKLAMA
  • #2 3914967
    cwana
    Poziom 11  
    Jeżeli masz jakiś HighEndowy zestaw to wg mnie lepsza będzie zmieniarka. Natomiast jeżeli masz głośniki raczej nie z najwyższej półki, to mp3. Z kwoty o której mówisz wynika, że raczej głośniki masz przyziemne :) Do 450 zł niczego szczególnego nie dobierzesz, ale rozglądaj się za:

1. ALPINE CDE-9870R ok 450 na allegro
    2. CLARION BD-179RMP/RGMP FV ok 450 na allegro
    3. KENWOOD KDC-W4534 też 450

Pioneery grają dobrze, ale tylko te z najwyższej półki.[/url]
  • REKLAMA
  • #3 3915089
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Dźwięk audio posiada więcej informacji np. o przestrzenności niż mp3, tak więc jakość będzie wyższa jeśli zastosujesz zmieniarkę. Jeżeli jednak będziesz słuchał muzyki pociągniętej z internetu i przekonwertowanej na wave to i tak zmieniarka nie pomoże. Poza tym na radyjku z mp3 można słuchać audio dlatego kup radioodbiornik zamiast zmieniarki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3916704
    crazy_88
    Poziom 42  
    Dokładnie audio ma dużo lepszą jakość niż mp3.
  • #5 3917391
    j3ndr3k
    Poziom 12  
    Ale powiedzmy sobie szczerze, ilu z Was sciaga muzyke w wave a ile w mp3? :)
  • #6 3918126
    mickemaster
    Poziom 27  
    Dla przeciętanego użytkownika przestrzenności wystarczy nawet tyle ile zawiera mp3, chyba, że jest się wysmakowanym słuchaczem i dysponuje się sprzętam high end:)
  • #7 3920030
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Niektórych mp3 nie da się słuchać, niektóre ujdą w tłumie, zależy to chyba od stopnia kompresji. Osobiście drażnią mnie zakłócenia na wysokich tonach.
    Najlepiej mieć i zmieniarkę i mp3.
    Pzdr. N.
  • REKLAMA
  • #8 3920104
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    ja jestem zawsze za zmieniarką
  • #9 3920167
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    zmieniarka to jednak klasyka :D ostatnio przesiadlem sie z radyjka Alpine CDE-9846 ktore mialo mp3 na pionka P9300 ze zmieniarka i powiem, ze oryginalne plytki graja o niebo lepiej niz ich skompresowane odpowiedniki..
  • #10 3920213
    demon220
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    kondzio1717 napisał:
    ze oryginalne plytki graja o niebo lepiej niz ich skompresowane odpowiedniki..

a powiedz ile ty masz tych oryginalnych płytek ?? (z Gazet) ;D

Ja bym był za Mp3 pamiętaj ze mp3 może mieć mniejsza kompresje i zagra jak audio !! Jeżeli przekonwertuje sie je np. 128 kBit to nie za bardzo ale już 320 kBit nie ma praktycznie różnicy !!!
  • #11 3921791
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    uwierz ze nie jestem typem, ktory nastawiony jest tylko na house i techno (chodz w 75% wlasnie tego slucham), ale czasem dobrze jest sobie posluchac Eltona, La Bouche, czy Grechuty..

I nie pisze tu o full oryginalach tylko o ich legalnych kopiach zapasowych :D :D
  • #12 3935367
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Nawigator napisał:
    Niektórych mp3 nie da się słuchać, niektóre ujdą w tłumie, zależy to chyba od stopnia kompresji. Osobiście drażnią mnie zakłócenia na wysokich tonach.

Watpie, zebys uslyszal jakiekolwiek zaklocenia w mp3 320kbps (pomijam tu bledy powstale przy ripowaniu).
  • #13 3935708
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ja nie pomijam tych błędów bo je właśnie słychać. Poczytaj parametry odbiorników samochodowych mp3, producenci zalecają max. 128kbps.
    Z kompresją 320 zmieścisz kilka utworów na płycie, jaki jest sens takiej operacji?
    Pzdr. N.
  • #14 3935866
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Uważam że w samochodzie lepiej zda egzamin MP3-ka. Co prawda słusznie koledzy wyżej zauważają iż płyta oferuje wyższą jakość dźwięku ale naprawdę nie ma to większego znaczenia w samochodzie który sam z siebie mocno zagłusza dźwięk z radia, głośniki które używane w najróżniejszych temperaturach i warunkach grają tak sobie. Do słuchania popularnej muzyki wystarczy. Tam nie ma wielu szczegułów, strata jakości w tych warunkach jest pomijalna.
    Zmieniarka poza tym potrafi się zaciąć i bez zatrzymania samochodu trudno coś z tym zrobić. MP3-ka bez trudu pomieści te 10 płyt na jednym krążku a do tego oferuje łatwy sposób jej wymiany nawet podczas jazdy na płytę audio gdy zapragniemy wyłapytać z przestrzeni kabiny ulotne dźwięki instrumentów smyczkowych których i tak nie sposób usłyszeć w samochodzie....
  • #15 3936086
    d-t-x
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Nawigator, nie kilka, a okolo 4x wiecej niz na CD Audio. Racja z tym zaleceniem producentow, ale to dotyczy tylko tych starszych odtwarzaczy mp3 - nowsze tak samo dobrze radza sobie ze 128 jak z 320, a takze z VBRem.
  • #16 3952828
    Nawigator
    Poziom 33  
    Przeczytaj coś na temat algorytmu mp3 to się dowiesz że jest to kompresja z założenia stratna, polegająca na maskowaniu cichych fragmentów muzyki przez głośniejsze. Stopień maskowania jest ustawialny ale jest to zawsze strata. Oczywiście w aucie to nie wszystkim przeszkadza.
    Życzę wszystkim mp3 z niską kompresją ale najczęściej trafiają się marnej jakości kawałki, niestety.
    Pzdr. N.
  • #17 7766260
    koolpi
    Poziom 2  
    Moim zdaniem rzeczywiste warunki do słuchania muzyki w aucie zwykle są na tyle niekorzystne, że nie ma sensu na siłę śrubować jakości muzyki jakiej słuchamy. Wszelkie odgłosy z zewnątrz (silnik, inne samochody) skutecznie zakłócą nawet najczystszy dźwięk. W samochodzie MP3 w zupełności wystarczy.
    A jak ktoś ma większe wymagania to w domu na dobrym sprzęcie i w dobrze przygotowanym pomieszczeniu bo w samochodzie to raczej nie ma szans :/
  • #18 7766328
    BlueSystem
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    koolpi napisał:
    Moim zdaniem rzeczywiste warunki do słuchania muzyki w aucie zwykle są na tyle niekorzystne, że nie ma sensu na siłę śrubować jakości muzyki jakiej słuchamy. Wszelkie odgłosy z zewnątrz (silnik, inne samochody) skutecznie zakłócą nawet najczystszy dźwięk. W samochodzie MP3 w zupełności wystarczy.
    A jak ktoś ma większe wymagania to w domu na dobrym sprzęcie i w dobrze przygotowanym pomieszczeniu bo w samochodzie to raczej nie ma szans :/

Chyba nie wiesz co piszesz, tak jak niektórzy poprzednicy ;) Wlasnie po to mamy dziedzinę "Car Audio" I uwierz mi, że różnica między mp3 a audio jest klosalna, już na średniej jakości sprzęcie. I jakie znowu zakłocenia i hałasy ? Coś takiego nie występuje w dobrze zrobionej instalacji. Można tak dojść do perfekcji ;) MP3 będzie zawsze gorszym wyjściem, jednak dużo wygodniejszym, również pod względem dostępności utworów. Jeżeli masz dostęp do dużej ilości płyt Audio oryginalnych, to bierz zmieniarkę, jak nie to radyjko z mp3 :)

Właśnie zobaczyłem datę postów... Pięknie odkopany temat, no ale cóż, już nie będę kasował...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między zmieniarką płyt CD a radiem z odtwarzaczem MP3 do samochodu, z uwzględnieniem jakości dźwięku i budżetu do około 450 zł. Zmieniarka oferuje lepszą jakość dźwięku dzięki odtwarzaniu nieskompresowanych plików audio (CD Audio), co jest szczególnie zauważalne na sprzęcie wysokiej klasy (High-End). Jednak w typowych warunkach samochodowych, gdzie hałas otoczenia i jakość głośników ograniczają percepcję detali, różnica między CD Audio a MP3 (zwłaszcza o wysokim bitrate, np. 320 kbps) jest często pomijalna. MP3 zapewnia większą wygodę, możliwość przechowywania wielu utworów na jednym nośniku oraz łatwiejszą obsługę podczas jazdy. Wiele zależy od jakości plików MP3 oraz sprzętu audio. Zalecane modele radioodbiorników MP3 w budżecie do 450 zł to ALPINE CDE-9870R, CLARION BD-179RMP/RGMP oraz KENWOOD KDC-W4534. Zmieniarki są polecane dla osób posiadających oryginalne płyty i lepszy sprzęt, natomiast dla przeciętnego użytkownika i warunków samochodowych radio MP3 jest praktyczniejszym rozwiązaniem. Kompresja MP3 jest stratna, ale przy wysokim bitrate jakość jest zadowalająca. Warto też zwrócić uwagę na potencjalne problemy ze zmieniarkami, takie jak zacięcia podczas jazdy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA