logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program usuwający lub powiększający napisy w filmach

Bart-06 24 Maj 2007 18:36 3086 8
REKLAMA
  • #1 3917435
    Bart-06
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Mam pytanie odnośnie filmów ,gdyż mam filmy i są już w nich napisy tzn. że jak odtworzę film w byle jakim odtwarzaczu to są już napisy i nie trzeba włączać już .Jest może jakiś program żeby te napisy usunąć całkiem albo chociaż powiększyć ??
  • REKLAMA
  • #2 3917500
    forgotten
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    sub editem spróbuj ,nie pamiętam ale chyba da się zmieniać czcionkę,co do usunięcia napisów to nie jestem pewien.:)
  • REKLAMA
  • #3 3918234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3918606
    Bart-06
    Poziom 18  
    Odtwarzam przez bsplayer ,albo allplayer ,a napisy są wsadzone przez jakiś dekoder chyba .
  • REKLAMA
  • #5 3918829
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!

Jeśli te "napisy" są "wmontowane" w film (najczęściej to filmy SVCD i mają 800MB oraz nie mają oddzielnie pliku z napisami) to nic nie możesz z nimi zrobić. Są one częścią filmu, wiec to tak jakbyś chciał ogladając Shreka i pomalować go na czerwono :D (wiem.. głupi przykład). Oto jak sie takie napisy dodaje CLICK! .
    Druga możliwość może być taka, iż napisy masz w osobnym pliku i masz zainstalowany filtr ffdshow, i jeśli go nie konfigurowałeś domyślnie bedzie szukał napisów w folderze z filmem oraz automatycznie je uruchamiał podczas startu filmu w obojętnie jakim programie.
  • #6 3919187
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Żeby sprawdzić, czy napisy nakłada Ci jakiś filtr, czy są one wklejone na stałe, to użyj VirtualDubMod. Po wczytaniu filmu będziesz wiedział, że jeśli napisy będą się wyświetlać, to znaczy, że zostały wkomponowane na stałe. Jeśli nie ma napisów w VDM to znaczy, że nakłada je jakiś filtr. Może to być ffdshow lub VobSub. Każdy z nich ma możliwość "edycji" w sensie zmiana czcionki, wielkość itp.

Napisów wklejonych można się pozbyć, ale efekty nie są zadowalające. Najlepiej jeśli napisy wklejone są na czarny pas, w innym przypadku pozbyć się ich można albo przez nałożenie w miejscu ich wyświetlania czarnego pasa lub zastosowania specjalnego filtru w stylu "de logo".
  • #7 3919997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3920380
    Bart-06
    Poziom 18  
    Te napisy są na stałe wklejone ,bo jak ściągnołem film to już były .To nic nieporadzi :(
  • #9 3920570
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!

Da sie... oczywiście, że sie da-ale czy efekt jest współmierny z ilością poświęconego czasu? Zobacz tutaj.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku filmów z napisami wkomponowanymi na stałe (np. filmy SVCD bez osobnego pliku z napisami) nie ma prostego sposobu na ich całkowite usunięcie, ponieważ są one integralną częścią obrazu. Można jednak spróbować nałożyć czarny pas lub użyć specjalnych filtrów typu "de logo", choć efekty często są niezadowalające. Jeśli napisy są wyświetlane przez filtry takie jak ffdshow lub VobSub, można je wyłączyć lub zmienić ich rozmiar i czcionkę w konfiguracji tych filtrów. Do sprawdzenia, czy napisy są wklejone na stałe, czy nakładane przez filtr, polecany jest program VirtualDubMod. Program SubEdit może umożliwiać zmianę czcionki napisów, ale niekoniecznie ich usunięcie. Odtwarzacze wymienione w dyskusji to BSPlayer i AllPlayer, a napisy najprawdopodobniej pochodzą z dekodera lub są wbudowane w film. Usuwanie napisów wklejonych wymaga dużego nakładu pracy i nie zawsze przynosi zadowalające rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA