Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altus 300. Zepsuta zwrotnica czy głośniki?

stefan1943 25 May 2007 16:13 2087 12
  • #1
    stefan1943
    Level 12  
    Witam w szkole posiadamy altusy 300 chodziły dobrze lecz po ostatniej dyskotece chodził tylko głośnik nisko tonowy ''nie wiem co mogło sie stać bo akurat tej dyskoteki nie prowadziłem''po prostu głośnik wysoko i nisko tonowy przestały grać i tu moje pytanie czy mogła pójść zwrotnica czy głośniki ??:| moc 300wat 8Ω Ps ktoś już mądry dał zamienniki chińskie średnio tonowych głośników
  • #2
    michał 1985
    Level 27  
    No to co się dziwisz że przestały grać??A wysokie to pewnie z przesteru padły.Sprawdź jeszcze fakt te zwrotki ale głośniki chyba trzeba będzie wymienić??
  • #3
    stefan1943
    Level 12  
    no to klops myślałem że ta zwrotnica może padła ale jeszcze raz sprawdzę bo szkołę raczej nie stać na nowe
  • #4
    michał 1985
    Level 27  
    Jeśli ktoś już wymieniał to coś musiało się stać z oryginalnymi.Wysokotonowe to kilka zl za cewki ale srednie to droższe są.Ale sprawdź jeszcze tą zwrotkę moze coś w niej nest nie tak
  • #5
    stefan1943
    Level 12  
    ok w poniedziałek to wszystko zobaczę tylko mnie dziwi że na wejściu do głośników jest na 2 pary kabli złącze
  • Helpful post
    #6
    michał 1985
    Level 27  
    Bo mają tzw system Bi wiring czyli osobny wzmacniacz zasila niskotonowe głośniki a osobno resztę
  • #7
    AVG
    Level 30  
    michał 1985 wrote:
    Bo mają tzw system Bi wiring czyli osobny wzmacniacz zasila niskotonowe głośniki a osobno resztę
    i nie jest wykluczone zasilanie obu sekcji naraz z jednego wzmacniacza :D
  • #8
    michał 1985
    Level 27  
    Tak fakt zapomniełem dodać :-)
  • #9
    DEMON-FX
    Level 22  
    A może po prostu była podłączona jedynie sekcja niskotonowa?? Sprawdź to!! Pewnie góra jest dobra.

    Pozdrawiam
  • #10
    AVG
    Level 30  
    W sumie nie powinien się spalić GDWT bo jest on chroniony bezpiecznikiem "multifuse"
  • #11
    al12
    Level 14  
    może ktoś wyjął blaszki łączące wysokie-średnie z basem
    Bo ładne do czegoś sie zawsze przyda. To przecież polska szkoła...
    na 99 % są pewnie popalone

    zawsze ze istnieje 1% że to kwestia przylutowania kabelka.

    PZDR
  • #12
    ynkrywydyble
    Level 10  
    Witam! Mialem podobny problem.

    Otoz mozna sprawdzic z tylu kolumny podlaczenia tzn. nie wiem jak to nazwac, ale sa tam mocowania do kabli (na gorze 2 i nizej rowniez 2).
    Powinny one byc polaczone ze soba tzn. czerwony gorny zacisk z dolnym czerwonym, i podobnie z czarnym.
    Gdyz gorne zaciski sa od srednich i wysokich tonow, a dolny zacisk jest od nisko tonowego glosnika.

    Nie wiem na ile to bedzie przydatne, ale warto sprawdzic.
    Jeszcze jedno, dla porownania sprawdz przy drugiej kolumnie jak sa zlaczone ze soba te zaciski.
    pozdrawiam.
  • #13
    Malas1984
    Level 29  
    Dokladnie-padly one od przesterowania sygnalu i dopier....... muza bez wyczucia-to chinszczyzna-wiec nie pogra za dlugo i wydatnie przyw wiekszych mocach ;-))))