Ja jakos osobiscie nie podejmuje sie wypwoiedzi czy gaz przedluza zywotnoec nowego silnika nigdy nie prowadzilem zadnych badan tego i nie mam dostepu do zadnych przeprowadzonych a raczej nie chcialbym sie opierac na subiektywnych stwierdzeniach kilku uzytkownikow gdyz sa one nie poprate zadnymi dowodami a kazdy z uzytkownikow ma niedosc ze inny samochod i nie tylko inny model ale takze inna marke i raczej trudno okreslic czy autko zasilane gazem wytrzyma dluzej czy krocej. Takie stwierdzenie moze wyjsc tylko z laboratorium w ktorym dokonano by sprawdzenia dwoch silnikow (z jednej serji i to najlepiej montowanych jeden po drogim zeby odchylki byly jak najmniejsze) w takich samych warunkach pracy. Kazde inne opinie sa dla mnie malo miarodajne.
Co do ubogiej lub zbyt bogatej mieszanki to raczej ciezko jest uzyskac ideal w kazdych waruknkach no chyba ze nasza instalacja jest dosc zaawansowana i posiada komputer zczytuje wartosci z sady lambda i posiada wtryski do odpowiedniego dozowania mieszanki (wlasnie chyba opisalem sekwencyjny wtrysk gazu).
Zeby wyjasnic jedna kwestje ja nie sprzeciwam sie wstawianu gazu do samochodow jesli ktos chce zaoszczedzic to nie widze lepszego sposobu z tym ze trzeba sie pogodzic z tym ze autko na gazie bedzie slabsze niz na benzynie (wskazuja na to jednoznacznie wykresy z hamowni )a strata jest tym bardziej oczuwalna im slabsze jest autko (prosty przyklad jak masz 200kM to starta 20 nie bedzie odczuwalna w normalnej jezdzie natomaist jesli masz 50 a stracisz 5 to na pewno to odczujesz )no chyba ze kogos stac na sekwencje albo stac go na wizyte u takich firm jak na przykald chojnacki motor sport gdzie tuninguja samochody aby wycisnac jak najwieksza moc z instalacji gazowych. Z tym ze oni maja hamownie podwoziowa i odpwoiedni sprzet oraz wiedze aby moc grezbac w silnikach czego nie polecam robic samemu (no chyba ze sie ktos zna i ma doswiadczenie )bo mozna sobie narobic klopotow.

co do wypowiedzi kolegi Pfemek
Cytat: I uwazam ze gaz jest zdrowszy dla silnika, nie spłukuje oleju z cylindrow wiec jest lepsze smarowanie a kto smaruje ten jedzie...
Koledze radze przestudiowac w jakiej formie paliwo dostaje sie do cylindra, jak dlugo trwa proces spalania mieszanki paliwowo- powietrznej, co to sa pierscienie i jaka jest ich rola. Czlowieku jakby jakiekolwiek paliwo moglo zmywac olej (pomijam ilosc tego paliwa i stan w jakim sie znajduje w cylindrze) to w zyciu nie uzyskalbys kompresji (bo jesli paliwo zmywa olej przez pierscienie to powietrze sie na pewno tamtedy przedostanie )prawda jest taka ze tylko czesc oleju ktory zostaje niezgarnieta przez pierscienie ma kontakt z paliwem w stanie mieszaniny paliwowo-powietrznej i ta czesc po prostu sie spala i daletgo rozne firmy podaja normy zuzycia oleju nawet dla samochodow nowych (czyli z teoretycznie idealnymi pierscieniami) i dzieje sie tak nie zaleznie od tego czy paliwem jest gaz czy etylina
pozdrawiam