Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pomiar napięcia sinusoidalnego atmega bascom

pakuz 27 May 2007 18:09 3079 7
    pakuz
    Level 14  
    Witam

Mam do zrealizowania pomiar napięcia sinusoidalnego na Atmedze16. mam sygnał sinusoidalny o wartości międzyszczytowej od pojedyńczych mV do około 700mV i nałożony na składową (około 400mV w sumie moge ją odfiltrować jak trzeba). Czy jest mozliwośc wykorzystując wewnętrzny przetwornik atmegi na pomiar wartości międzyszczytowej tego sinusa?? Jakby ktoś robił cos podobnego w bascomie to proszę o listing.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

Dodam że maksymalna częstotliwośc tego przebiegu to 1kHz. Zastanawiałem sie nad próbkowaniem i odjęciem od wartości maksymalnej wartości minimalnej. Czy to zda egzamin?? Ile próbek dać na jeden okers??
    snow
    Level 31  
    Jest taka zasada że należy próbkować 2 razy częściej niż częstotliwość przebiegu.
    pakuz
    Level 14  
    dwa razy cczęściej to nie za mało?? Przecież to tylko dwie próbki na okres. Co ja wtedy zmierze??
    wzagra
    Level 33  
    może spróbować z detektorem szczytowym - i dopiero po tym pomiar napięcia?
    próbkowanie przebiegu sinusoidalnego nalezałoby wykonać z dużo większą częstotliwością niż ma badany przebieg, a potem z tych pomiarów wybrać wartość maksymalną - wtedy uzyskało by się wartość napięcia maksymalnego - chyba skomplikowało by to program...

przy pomiarze z częstotliwością tylko dwukrotnie większą, przy nieustalonej częstotliwości badanego przebiegu i braku synchronizacji próbkowania z przebiegiem badanym, wynikiem będzie wartość przypadkowa z zakresu 0V - Umax...
    Ch.M.
    Level 27  
    Spokojnie mozna próbkować 15ks/sekunde co da 15próbek/okres i bedzie całkiem przyzwitym osiągnięciem. Tak na prawde to nie będzie takie piękne i jesli napiszesz w BASCOMie to podejrzewam ze spadnie predkosc propbkowania mooocno, ponieważ obliczenia trzeba przeprowadzać po kazdym pomiarze!
    Proponuje algorytm tego typu:
    1)pomiar
    2)zapis do R4
    3)pomiar
    4)zapis do R5
    5)pomiar
    .
    .
    .
    18)pomiar
    19)zapis do R15
    20) wyszukiwanie maksimum
    21) wyszukiwnaie minimum
    22) wysłanie wyniku pomiaru (np.LCD)
    23) powrót do punktu pierwszego

Algorytm porównania rejestrów jest banalny i n apewno na niego wpadniesz (pewnie w bascomie jest gotowa instrukcja)

Oczywiscie układ należałoby skalibrować by pomiary były wiarygodne
    Pozdrawiam
    alnus
    Level 28  
    a nie możesz na wejściu dołożyć aktywnego prostownika z kondensatorem na wyjściu? przecież doładuje się on właśnie do napięcia międzyszczytowego. składową stałą, jak sam napisałeś, możesz odfiltrować wcześniej.
    Ch.M.
    Level 27  
    faktycznie kondensator naładuje sie do Vpp jesli nie będzie zbyt dużego obciążenia na nim
    Adamelek
    Level 14  
    Wszystko zależy jak szybkozmienna jest ta amplituda i jak często musisz mieć wynik. Kiedyś zrobiłem na Atmedze wskaźnik wysterowania audio taki jaki był w starych magnetofonach na LEDach. Zadeklarowałem zmienną. Puściłem dwa przerwania, jedno bardzo gęste, to odczytywało wynik chodzącej non stop konwersji A/C i jeśli odczytana wartość była większa od aktualnej wartości zmiennej, to zmienna przyjmowała tę nową, większą wartość. Drugie przerwanie cyklicznie powoli obniżało wartość tej zmiennej. Chodziło to pięknie! Dokładnie jak VU meter w magnetofonie :-) I obyło się bez żadnego elementu dodatkowego! W Twoim wypadku wystarczy odfiltrować składową stałą. Jeśli zastosujesz powyższą metodę zwróć tylko uwagę na to, że główna pętla i oba przerwania będą operować na tej samej zmiennej.

Pozdrawiam