Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora WS504, 502 co to jest ???

Agnebert 19 Oct 2003 16:21 2463 9
    Agnebert
    Level 12  
    Witam !!!

Mam taki mały a .......może i duży problem. Dostałem wzmacniacz Diory, który na obudowie ma napisane 504B, tylko nijak mi nie pasuje środek do niego. Z tego co się zorientowałem 504 jest na dwóch końcówkach zintegrowanych, u mnie jest tylko jedna STK4141-II, numer płytki na której jest to wszystko zamocowane najbardziej podchodzi pod model 508 tj 2217-857/...
    Może mi ktoś powiedzieć co to jest ????????
    A najgorsze jest to że to cudo nie działa, a na płytce nawet jeden element nie jest opisany.
    Niesprawność jest taka, że po włączeniu w głośnikach słychać lekkie buczenie, a po wybraniu żródła i rozkręceniu na Max coś tam ledwie słychać. Końcówkę wymieniłem i dalej to samo, a i jeszcze jedno, strasznie się grzeje kilka rezystorów w pobliżu niej.

Dzięki za wszelką pomoc.

I jeszcze jedno, jeśli ktoś z Was czuje się na siłach i jest z Wa-wy, to chętnie bym go oddał do naprawy fachowcowi, bo coś czuję że jetem za cienki.[/b]

Przeniesiony z "Szuakm schematu" <gorg>
    ALTON
    Level 38  
    To nie jest WS504B.On miał w końcu dwie chybrydy STK 4044V
    blantozaur
    Level 24  
    niekoniecznie to wina stk ze cicho gra.....
    sprawdz te bebechy przed ukladem u kumpla to jakis tranzystorek takie buczenie dawal ..

nie łam sie !! miernik w dloń i jedziesz wszystko po kolei .....
    Agnebert
    Level 12  
    Żeby on cicho grał to już by było coś, ale to co słychać, po wybraniu źrodła przypomina raczej cos w rodzaju przesłuchu między kanałami.

Łatwo Ci mówić weź lutownicę i do dzieła jak nawet schematu nie jestem w stanie do niego dobrać.

Ale nic będę szukał dalej.

Pozdrowienia
    adrian20
    Level 14  
    Może coś z tym wejściem na EQ spróbuj się tam podpiąć :D
    POWODZENIA
    CKsrv
    Level 32  
    Tam na pewno (juz nie wnikam czy 502, 504 czy ...)jakis elektroniczny selektor zródeł - ja bym zaczął od tego.

Post nr 1234 :)
    Agnebert
    Level 12  
    Witam !!!
    Jeżeli chodzi o selektor źródeł to raczej wszystko jest OK. (przełącza, bo dzięki temu choć, troszkę słychać).

Ale nie o tym chciałem, doszedłem w końcu co to jest to moje WS 504B.
    Okazało się, ze jest to tak naprawdę wersja WS508 lub 708 (tylko ine bardzo wiem czym się rózniły)
    Tylko u mnie zamiast STK 4181V ktoś wsadził najtańszego STK 4141 II.

W związku z tym mam prośbę niech się ktoś mądry ( fachowiec znaczy się) powie mi czy kupić STK 4181V czy męczyć tego co mam (STK4141II), dojść z nim do ładu i na koniec włożyć to co powinno być.

Dzięki za pomoc tym którzy wypowiedzieli się do tej pory
    cdn......

Pozdro
    dymek
    Level 27  
    ojjjjj jesli pytasz o zdanie czy podmienic tego stk hmmm pewnie tak bo ten co podales ze masz czyli4141II ma cale 25 W mocy i THD 0.4%
    a ten 4181 to ma sobie max50W i thd 0.08 wiec hmm dla mnie wybor dosc jasny bylby oczywiscie jesli nie zalezy cie na oszczednosciach ja bym osobiscie dalej to ciagnal tak jak jest poki bym tego nie dobił znaczy chodzi mi o te stk.ale na twoim miejscu toooo bym doprowadzil to do ładu a pozniej wymienil ten STK tak nawiasem mowiac to dziwi mnie ze ktos je uzyl zaminnie one maja calkiem rozne napiecia zasilania moce hhmmmmm maja takie same obudowy dziwne.
    W kazdym razie pozdrawiam
    Agnebert
    Level 12  
    Tak też zrobie najpierw do ładu z tym co jest. A przeróbki potem .......;-00

Ze wstępnych obserwacji wynika, że to jednak samoróba, na bazie tzw. "bomisu" DIORY. Brakuje sterowania i silnika do sterowania wzmocnieniem. Przekażnik zabezpieczający też diabli wzieli, przyciski Speakers A B (buda od 504B)służyły do załączania głośników i słuchawek.
    No i to co mi najbardziej przeszkadza - zero oznaczeń elementów.

Ale nic wracam do miernika, bo już kilka dziwnych rzeczy znalazłem.

Dzięki za opinie uwagi i porady.

P.S. Może ktoś z Was ma takiego 508 lub 708 i pstrykął by mi zdjęcie środka.
    DJ Max
    Level 30  
    kiedys mialem podobny problem sam zrobilem wzmaka 2x25w na tda i zwarcie bylo masy z minusem czy jakos tak i poszly wlasnie tda. efekt byl taki sam tylko przydzwiek sieciowy. wiec raczej masz zjaranego stk.