Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

blaupunkt ACR3250

fidzo 28 Maj 2007 14:29 2263 18
  • #1 28 Maj 2007 14:29
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    radio jak w temacie
    po podłączeniu zasilania i załączeniu raz pojawia się:
    a) CODE,
    b) 0000 i i kontrolki od różnych funkcji (TP, stereo...)
    c) nic sie nie pojawia tzn. podświetlanie jest ale brak treści.
    Nie reaguje na żaden przysisk panelu.

    miał ktoś pobobne obiawy w tego typu radiach
    bo nie wiem co jest grane nawet kodu nie można wpisać:(
    pzdr

    0 18
  • #2 28 Maj 2007 15:03
    SlaweK
    Poziom 43  

    Sprawdź zasilanie 8V i 5V procesora i układ resetu a potem można próbować bawić się zawartością pamięci.

    SławeK

    0
  • #3 28 Maj 2007 16:16
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    na których nogach szukać tych napięć o których mówisz??
    ewentualnie gdzie znaleść kawałek schemaciku do tego radia.
    @SlaweK dzięki za zainteresowanie i podpowiedź.
    pzdr

    0
  • #4 29 Maj 2007 09:28
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    niestety nie sprawdziłem jeszcze tego o czym mówił kolega @SławeK, ale poszedlem tropem pamięci i wsadu.
    wsad wygląda ok i nie jest to jego wina gdyż po uruchomieniu radia bez pamiątki 24C016 radio zachowuje się identycznie tak jak z nią.
    bardzo bym prosił o jakieś podpowiedzi co do pierwszych uwag kolegi @SławKa może to jest trop który mi pomoże.
    pzdr

    0
  • #5 29 Maj 2007 10:31
    SlaweK
    Poziom 43  

    ACR3250 to klasyczna konstrukcja z tamtych lat, można się posłużyć podobnymi schematami CC20....CR31... Martwi mnie zachowanie się radia bez i z pamięcią, nie dałeś przypadkiem ciała w lutowaniu w jej okolicy ? Źródła tych napięć łatwo namierzyć, 8V z reguły było robione na L4916 lub na tranzystorach a zgadnij co jeszcze poza procesorem musi zasilać 5V i gdzie je namierzyć najprościej. Układ resetu to już niestety ale z aplikacji procesora ale na szczęście był on choć z innym programem w innych modelach radii.

    SławeK

    0
  • #6 29 Maj 2007 16:32
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    no lutować to raczej umiem a sprzęt do tego też posiadam. poza tym wszystkie przejścia sprawdziłem miernikiem.
    co do 5V to zasila pamiątkę na 8 nodze i 5 i 6 noga to szyny danych i tam też jest 5V.
    poszukam jakiś schematów i coś podziałam
    dzięki za pomoc
    pzdr

    0
  • #7 29 Maj 2007 17:54
    SlaweK
    Poziom 43  

    W Lubecku i niektórych podobnych jest pułapka w którą wielu wpadło wylutowując pamięć, zworka z cyny którą usuwają nieopatrznie ale z reguły potem kreski wyświetla a nie robi głupot.

    SławeK

    0
  • #8 29 Maj 2007 18:00
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    pomiędzy którymi nogami pamiątki ma być niby ta zworka??
    pzdr

    0
  • #9 30 Maj 2007 12:44
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    jeżeli chodzi o luty i połączenia jest wszystko git
    spraw jest taka że nic się nie dzieję na szynie SCL i SDA, zero przebiegu.
    w zależności od "głupot" na wyświetlaczu albo ciągle stan wysoki bądź niski i sie nie zmienia??
    wydaje mi się że jeduna szansa to układ resetu procka 47C847F-G435.
    no jeszcze podstawie 24C016, ale to mi się nie wydaję:(
    bardzo proszę o jekieś sugestię odnośnie tygo resetu procka bo nie mogę znaleść nigdzie schematu a nie bardzo wiem gdzie tego RSTu szukać
    pzdr

    Pamiątka podstawiona a problem ten sam, więc procek albo ten reset.
    Tylko gdzie go szukać???
    pzdr

    0
  • #10 30 Maj 2007 13:47
    SlaweK
    Poziom 43  

    Zobacz w Carbase jakie radia miały ten procesor, może być z innym programem ale aplikacja będzie taka sama. Jest jeszcze jedna możliwość, ktoś ubił szynę danych próbując czytać pamięć w układzie. Kwarca podmienić też nie zaszkodzi i przelotki obejrzeć.

    SławeK

    0
  • #11 02 Cze 2007 17:41
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    miałem znowu chwilkę i siadlem do radia.
    znalazłem kawałek schematu z tym prockiem i patrze.
    no jest rst na 41 nodze i widzę cały ten układ resetu.
    to układ L4949 i BC848 plus elementy wokoło.
    elementy pomierzyłem są sprawne tranzystor też.
    a napięcie które przychodzi na procka jest różne od 2.0V, 2.4V, 3.0V, 3.6V w zależności od tych głupot co mam na wyświetlaczu.
    jakby ktoś mógł potwierdzić moją wiedzę i napisać coś na temat działanie tego resetu przy tym procesorze to byłbym ogromnie wdzięczny.

    sprawa kwarca stoi w miejscu bo siedzi tam 4.0000 a nie mam takowego na podmiankę, a nic innego tam chyba włożyc nie mogę.

    to czekam na odpowiedź szczególnie od mojego rozmówcy:) i powoli bedziemy kończyć przygodę z tym samograjem

    pzdr

    0
  • #12 02 Cze 2007 18:16
    SlaweK
    Poziom 43  

    I własnie tego układu bym się uczepił. Odłącz nogę procesora i zobacz czy będzie na resecie 5V, to warunek poprawnej pracy. Reset zatrzymuje pracą procesora i zapobiega temu by głupoty robił. Ogólnie ten układ zasila procesor, i jak napięcie się ustabilizuje to podaje napięcie na reset, jak jest tam stan wysoki to procesor zaczyna pracować. Niektóre procesory zatrzymują pracę zegara (kwarca) a niektóre nie. Nie wiadomo teraz tylko czy noga procesora obciąża napięcie resetu, czy nie jest ona podciągnięta do plusa, czy inny układ je dusi.
    Sprawdź to bo jesteś już blisko.

    SławeK

    0
  • #13 02 Cze 2007 22:47
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    rozumowałem dokładnie jak piszesz.
    podniosłem nogę procka i było ładne 5V na RST, a na wyświetlaczu CODE i oczywiście zero dalszych reakcji.
    więc uważam iż układ resetu działa poprawnie tylko procesor nim miesza bo jest K.O.
    bardzo proszę o Twoją wypowiedź co do mojej diagnozy co bym mógł spać spokojniej:)
    pzdr

    0
  • #14 02 Cze 2007 23:29
    SlaweK
    Poziom 43  

    Odwrotnie, ten układ miesza w procesorze trzymając go w resecie. Na razie masz dowód że procesor reaguje a to nie jest źle. Ja dla testu założyłbym prymitywny reset z oporka 10k do plusa i elektrolita 1uF jeśli to resetuje tylko ten procesor. Ale lepiej by było go naprawić. Podejrzewam że uszkodzona jeszcze może być zawartość pamięci radia.

    SławeK

    0
  • #15 02 Cze 2007 23:38
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    a miałem spać spokojnie
    napisz dokładniej jak zrobic tego prymitywka, skąd dokąd i wogóle.
    a jak masz pewnego bina to poślij, a ja jutro postawie tego co jest w moim grajku.
    pzdr i dbrn
    txs

    0
  • Pomocny post
    #16 02 Cze 2007 23:46
    SlaweK
    Poziom 43  

    Może spróbuj znaleść dlaczego reset trzyma porocesor w dziwnym stanie.

    SławeK

    0
  • #17 10 Cze 2007 09:47
    fidzo
    Poziom 21  

    witam
    przepraszam, że tak długo ciszałem ale byłem na "wyjeździe":)
    radio zrobione
    faktyczie mieszał układ RSTu po naprawie, wymiana L4949 i jednego rezystora smd pomogła, sprzęt zagrał jak się patrzy.
    dziękuje koledze @SlaweK za cenne uwagi i pomoc bez której bym nic nie zrobił:)
    pzdr

    0
  • #18 28 Kwi 2008 21:26
    sławek 81
    Poziom 1  

    panowie czy ktos z was wie skąd wziąć drudi kod do tego radia bo na radiu nie było nic a instrukji też nie mam

    0
  Szukaj w 5mln produktów