Witam. Proszê sprawdziæ przewody z elementu który zaznaczony jest na zdjêciu. Je¶li ci¶nienie do³adowania jest nieprawid³owe to znaczy, ¿e element ze zdjêcia nie wytwarza odpowiedniego podci¶nienia potrzebnego do zadzia³ania zaworu, który reguluje ci¶nienie do³adowarki. Zawór reguluj±cy ci¶nienie do³adowania jest bezpo¶rednio przy turbinie!!! Z niego wychodzi wê¿yk ci¶nieniowy, którym jest po³±czony z elementem zaznaczonym na zdjêciu. Po tym idzie poznaæ, który to jest. Z b³êdów które Pan odczyta³ wynika, i¿ albo jest zwarcie bezpo¶rednio w samym elemencie zaznaczonym na zdjêciu albo na jego przewodach sygna³owych.
dziekuje bede próbowa³ sprawdzic !a gdybyby³o to zwarcie bezpo¶rednio w samym elemencie zaznaczonym na zdjêciu albo na jego przewodach sygna³owych. to co nalzey zrobic? wymienic na nowe? heh mechanicy mówia juz o intercoolerze a inni o prtzep³ywomierzu
Najlepiej podmieniæ ten element, wykasowaæ b³êdy i sprawdziæ je¶li to nie to to mo¿e przewody:) Je¶li moje podpowiedzi Ci pomog± to licze na "POMÓ£" a je¶li nie to bêdziemy my¶leæ dalej:) Pozdrawiam - Markom
Jak sprawdze w katalogu to napisze bo nie znam fachowej nazwy tej cze¶ci. Skoro nie ma Pan osobistego interfejsu to jest problem z tym kasowaniem b³êdów. Proponuje w takim razie sprawdziæ te przewody czy nie maja zwarcia do masy oraz podmieniæ z innej skody ten element a nastêpnie skasowac b³êdy i siê przejechaæ.
Witam.Kolego masz do sprawdzenia(podmiany)zaworek N75,przewody podci¶nieniowe steruj±ce miêdzyinnymi tym zaworkiem(nieszczelno¶æ),Je¶li masz turbo ze zmienn± geometri± to sprawd¼ czy przypadkiem nie masz zatartych ³opatek.Powodzenia
Kolego "Jka" kolega pisze o rzeczach, które jak najbardziej odpowiadaj± za regulacjê ci¶nienia turbiny, ale proszê siê zastanowiæ czy b³±d (zwarcie ..... do masy), który odczyta³ z Vaga autor postu jest przyczyna np. nieszczelnego zaworu lub przetartego wê¿yka??? Wydaje mi siê, ¿e chyba nie, bo z wê¿yka nie przychodz± alarmy o zwarciu do masy . Podzespo³y które wymieni³e¶ wp³ywaj± jak juz wspomnia³em na regulacjê ci¶nienia turbo ale w tym przypadku problem tkwi po stronie elektrycznej. Jak ta przyczyna zostanie usuniêta, to wówczas je¶li nadal bêdzie nieprawid³owe ci¶nienie do³adowania nale¿y sprawdziæ podzespo³y wymienione przez kolegê "Jka" a nie odwrotnie. Pozdrawiam
Kolego "markom" chyba dobrze napisa³em i w dobrej kolejno¶ci ¿e do sprawdzenia zaworek(b³±d zwarcie do masy-to chyba wiadomo co sprawdzaæ w N75,jego okolicach i sterowaniu) pozatym chcia³em potwierdziæ ¿e masz racjê w swoich odpowiedziach i to zrobi³em(chyba ¿e ju¿ nie wolno wtr±caæ siê w nie swoje sprawy na tym forum? - to bardzo Przepraszam).A wê¿ykami ???-to prawda informacja elektryczna nie idzie po nich do ECU - zle zinterpretowa³e¶ moj± podpowied¼.Pozdrawiam
witam! odwiedzi³em serwis skody BO JUZ SAM NIE WIEDZIA£EM CO ROBIC!! nowa przep³ywówka 2 lata gwarancji a samochód smiga jak marzenie ))))))!!! dziêkuje wszystkim za porade a w szczegolnosci dla markoma pozdrawiam
Witam Panowie. Nowy jezdem wiec sorry, ze tak z grubej rury.
Mam podobne problemy jak wyzej opisane. Moja skoda zaczela dzisiaj wariowac. Na czwartym biegu przycisnalem pedal gazu i przy 3 500 obrotow ,,zabraklo mu tchu".Po zrestartowaniu auta turbinka znowu zaczela dzialac. Po ujechaniu kilku kilometrow usterka znowu wystapila. Podjechalem zrobic ,,skan" i wystapily nastepujace bledy:
P1557 - Charge preasure control
P1155 - Manifold preasure ...
Nie bardzo wiem niestety co te bledy moga oznaczac. Mysle jednak, ze nie jest to wada sprezarki gdyz w ogole by nie zaskoczyla ponownie.
Bylbym wdzieczny za podpowiedz. Sprobuje wymienic czesc pokazana na zdjeciu. Przy okacji wymiany tej czesci wymienie wezyki i powiem mechanikom zeby sprawdzili turbine zgodnie z radami sznownych kolegow.
P1557 - Charge preasure control
P1155 - Manifold preasure ...
Nie bardzo wiem niestety co te bledy moga oznaczac. Mysle jednak, ze nie jest to wada sprezarki gdyz w ogole by nie zaskoczyla ponownie.
I jednak pomogla wymiana elemantu, ktory widac na zdjeciach powyzej. W serwisie skody od razu powiedzieli, ze to wlasnei ten element jest wadliwy i ze jest to dosyc czesta usterka w tych silnikach.
Dziekuje za pomoc mimo wszystko.
Witam.
Ja te¿ mam skode oktavie 1.9 tdi 90 KM i j± co¶ " dusi " lecz od czasu do czasu jest wszystko ok. Wymieni³em element zaznaczony na zdjêciu i przep³ywke lecz to nie pomog³o . B³±d jaki wyst±pi³ to "665 nieznany ", kole¶ z ASO skasowa³ go i powiedzia³ ¿e ma byæ wszystko ok. ale nie jest . Problem jest w tym ¿e do obrotów 1600 - 1800 jest wszystko dobrze a przy wy¿szych nie ma mocy . Turbina jest w porz±dku poniewa¿ co jaki¶ czas jej przechodzi i ¶miga jak ta lala .
Dziêki stracili kliêta . A co mam zrobiæ z tym fantem i jak doj¶æ do tego co jest grane , je¶li posprawdza³em przewody i elementy o których pisali¶cie.Troche wstyt jak polonezy cie wyprzedzaj± .
Jest jeszcze jedna rzecz o której nikt nie powiedzia³ a czêsto siê zdarza w octavii.Mianowicie zawiesza siê (zaciera, przyciera ) zawór waste gate, który steruje ³opatkami turbiny. Dlaczego siê tak dzieje?---poniewa¿ turbina jest z ty³u silnika a a zawór (taka grucha z prêtem) jest zamonowana centralnie pionowo wiêc po pewnym czasie ca³y brud sól z pod kó³ osadza siê na tym zaworze nie raz wystarczy³o go wyczy¶ciæ i pomaga³o. I z tego co wiem jest to do¶æ czêsta wada octavii nie wiem ja reszty aut grupy VAG.Pozdrawiam.
Witam !!!!!!
Niestety, ale w³a¶nie pad³ mi zawór (wastegate), membrana pêk³a i po ptakach. Dowiadywa³em siê w serwisie i nie wymieniaj± samego zaworu (wastegate - potocznie gruszka ) , lecz ca³± turbinê , a to s± ju¿ znacz±ce koszty . Wszyscy sie dziwi± ¿e tak szybko pad³ 70 tys. km. przejecha³em a auto zakupione w salonie wiêc niema mowy ¿eby cos by³o kombinowane przy stanie licznika . Drugim sposobem iest regeneracja turbiny , ale s³ysza³em ¿e wstawiaj± zawory u¿ywane wiêc nie wiadomo jak d³ugo bêd± dzia³aæ bez zarzutu . Mo¿e kto¶ z Was szanowni koledzy mia³ z tym doczynienia i mi poradzi co ztym zrobiæ.
Pozdrawiam......
Do kolegi Welniany.
Napisz symbol silnika, moc, gruszka na nadci¶nienie czy podci¶nienie, poniewa¿ naprawiamy volkswageny wiêc mamy trochê ró¿nych zaworów.
Mo¿esz dzwoniæ jestem z Czêstochowy.
Do kolegi Trans-serwis .
Dziêki za szybk± reakcjê.
Symbol silnika to ALH, moc 66 KW (90 KM), pojemno¶æ 1,9 TDI. Niestety nie wiem czy gruszka jest na podci¶nienie czy na nadci¶nienie.
Z góry dziêkujê.
Dziêkuje za szybk± i sprawn± diagnostyke oraz naprawde tani± naprawe koledze "trans-serwis" . Polecam wszystkim , moje autko znów jest sprawne i bez zarzutu .
Witam koledzy
mam podobne problemy ze swoj± skod± co kolega"meniu86" tylko ¿e u mnie wyskoczy³y b³êdy
17957 P1549 ZAWÓR KONTROLNY CI¦NIENIA DO£ADOWANIA zwarcie do masy, oraz b³±d zwi±zany z czujnikiem temperatury paliwa w pompie wtryskowej .
czy móg³by kto¶ pomóc???
Pabloo23 nie napisa³e¶ jakie masz oznaczenie silnika ale je¶li masz taki sam elektrozawór N75 jaki zapoda³ na fotkach @marcom to masz turbinê ze zmienn± geometri± ³opatek i Twój problem jest natury czysto elektrycznej a naprawa polega na sprawdzeniu gniazdka oraz wtyczki przy tym elektrozaworze oraz wi±zki przewodów elektrycznych id±cej od niego pod k±tem przetarcia izolacji lub innej usterki powoduj±cej zwarcie przewodu zasilaj±cego do masy,
je¶li masz elektrozawór w metalowej obudowie ale umieszczony równie¿ w tym samym miejscu co ten na fotkach @markoma to masz zwyk³± turbinê z zaworem wastegate i czynno¶æ przy N75 jak opisana wy¿ej,
co do czujnika temperatury paliwa w pompie wtryskowej to, o ile z pierwsz± usterk± powiniene¶ daæ sobie radê, to tutaj nie wiem czy sam bêdziesz siê za to bra³ bo naprawa wymaga odkrêcenia nastawnika od pompy wtryskowej a jego monta¿ wi±¿e siê z konieczno¶ci± ustawienia dawki paliwa kontroluj±c jej warto¶æ VAG-iem, lepiej daj to komu¶ do roboty co nie bêdzie mia³ z tym problemów,
sam czujnik jest zaznaczony na poni¿szym foto :
i jeszcze jedna ma³a uwaga do kolegi @welniany :
nie myl zaworu upustowego wastegate w turbinie z otwieraj±cym go i zamykaj±cym si³ownikiem czyli potocznie zwan± "gruszk±" (puszk± ci¶nieniow±) oraz "sztang±" (ciêgnem ³acz±cym membranê gruszki z o¶k± obrotu zaworu wastegate)
dla przyk³adu, to jest si³ownik przy turbinie
a to zawór wastegate
a tak turbina wraz z si³ownikiem
poza tym w silniku ALH jest turbina ze zmienn± geometri± ³opatek i nie ma w niej zaworu wastegate.
->Sztomel
silnik 1.9tdi 110km oznaczenie silnika AHF i mam w³asnie turbo ze zmienn± geometri± , wszystkie kabelki posprawdza³em oraz z³aczki wygl±daj± na 100% sprawne. Czy mo¿e byæ to jednak wina tego zaworu ?? poniewa¿ po pod³±czeniu do Vaga raz widzi ten b³±d a raz go niewidzi, dodam jeszcze tylko ¿e wczoraj krêci³em j± do 4 tysi i nieodcie³a turbo, ale dzi¶ rano ju¿ przy 3000 obrotów ju¿ tak dodam tylko tyle ¿e zawsze na 2gim biego siê to dzieje z góry dziêki za pomoc