Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Projekt własny-skonczony] Minimalizacja układów logicznych

dotevo 30 Maj 2007 18:27 3105 9
  • #1 30 Maj 2007 18:27
    dotevo
    Poziom 9  

    Napisałem program do minimalizacji układów logicznych. Chciałbym żebyście wyrazili swoją opinię na jego temat.

    http://dotevo.jogger.pl/2007/05/30/program-minimalizacja-ukl-logicznych-1-0-gotowa-1/

    Licze ze komuś przyda się program, sam wiem że dużo zadań było na układach cyfrowych tego typu.

    pozdrawiam

    plik 1 to binarka pod linux
    plik 2 to źródło

    0 9
  • #3 01 Cze 2007 14:58
    marek_Łódź
    Poziom 35  

    Sympatyczny programik, może być przydatny na zajęciach z cyfrówki czy logiki.
    Można by jeszcze zabezpieczyć wejścia przed błędnymi danymi (program nie sygnalizuje błędnych wartości, czy powtórzonych nazw). Może ktoś zrobiłby z tego aplikację VCL (pracującą w oknie Windowsa).

    0
  • #4 01 Cze 2007 22:20
    medivo
    Poziom 9  

    To ja dorzucę swój programik "bramki logiczne", zrobiony w pascalu (wrzucam źródła), trochę niedokończony. Obsługa: kwadraciki to przyciski kółka to lampki, wszystko połączyć zgodnie z elektronicznymi regułami i nacisnąć prawy przycisk myszy. Trochę tam namieszałem i przy wyłączaniu trzeba poklikać i esc prawy przycisk myszy. Tylko podczas rysowania nie pozacierać znaczników (takie białe punkciki).

    0
  • #5 02 Cze 2007 10:31
    dotevo
    Poziom 9  

    Znalazlem pare błędów w programie, postaram się je naprawić:
    -Gdy funkcja stała (czyli zawsze 1 lub 0)
    -Te nazwy o których mówi @marek_Łódź

    Oraz chciałbym dodać jeszcze pare funkcji do minimalizatora:
    -warość 1,0 lub x
    -sprawdzanie czy wartosc wprowadzono poprawnie
    -automatyczne podstawianie nazw argumentow
    -rysowanie schematu

    Myślałem też o GUI do tego, ale to troche roboty ktora na funkcjonalność nie wpłynie

    0
  • #6 03 Cze 2007 13:44
    marek_Łódź
    Poziom 35  

    Cytat:
    Myślałem też o GUI do tego, ale to troche roboty ktora na funkcjonalność nie wpłynie
    Na funkcjonalność - nie, ale na ogólne wrażenie z pewnością TAK. Najprościej przerzucić to pod Delphi (Kylix) i interfejs wyjdzie sam.

    Cytat:
    To ja dorzucę swój programik "bramki logiczne", zrobiony w pascalu (wrzucam źródła), trochę niedokończony.
    Szkoda, ze niedokończony.

    W sumie można by pozbierać takie rozwiązania i zrobić z tego pakiecik do logiki (i może nie tylko). Tyle, ze trzeba by to przerzucić pod jakieś narzędzie windowsowe (delphi).

    0
  • #7 03 Cze 2007 14:13
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, skoro program jest w C++ to dlaczego wrzucać to do Delphi ? Efektowne, i co ważne wieloplatformowe GUI można szybko stworzyć w Qt :)

    Co do programu, nie zagłębiałem się, ale możesz zastąpić funkcję "potega" funkcją pow z C lub power z C++.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #8 03 Cze 2007 15:13
    marek_Łódź
    Poziom 35  

    Sorry, zasugerowałem się tym drugim ;-)

    0
  • #9 03 Cze 2007 16:31
    dotevo
    Poziom 9  

    @krzychoocpp Co do potęgi tez nad tym myslalem nawet tam gdzies jest include cmath ;p
    A co do QT to sporo zabawy bo cały interface by musiał być tworzony dynamicznie. Ze wzgledu na np. ilość argumentów. I tak tego nie zdarze zrobic na zaliczenie teraz :P moze w wakacje sie pobawie w QT nad GUI ;] sporo juz w QT pisałem

    Dodano po 41 [minuty]:

    Poprawiłem:
    -stała wartość (czyli gdy dla wszystkich wartosci funkcja przyjmuje tylko jedną wartość)
    -Problem z nazwami (gdy nazwa jest błędna, prosi o ponowne podanie)

    Daje tylko źródło na razie ;] i taką wersje prawdopodobnie oddam nauczycielowi, ale trzymajcie kciuki żebym posiedział jeszcze nad programem i go ulepszył.

    0
  • #10 03 Cze 2007 22:04
    dotevo
    Poziom 9  

    Z powodu, że pod windowsem wywolanie programu jest nieco trudniejsze nie mówiąc juz o przekazaniu parametrów (pewnie byla by to zabawia w nazwie itp) zrobilem źródło pod 2 wersje:
    LINUX kompilowane komendą: g++ minimalizacja.cpp -o minimalizacja
    WINDOWS kompilowane komendą: g++ minimalizacja.cpp -o minimalizacja -D WIN32

    ;] Pod linux tez dziala wersja kompilowana z -D WIN32 ale rozni sie tym, że pyta sie o opcje minimalizacji w programie oraz pyta sie czy powtórzyc minimalizacje na końcu ;]

    Edit: Dodalem wersje skompilowane

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo