Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie czyjnika drzwi - problem

pajdonet 30 Maj 2007 18:30 3387 6
  • #1 30 Maj 2007 18:30
    pajdonet
    Poziom 2  

    Witam.
    Montuje sobie alarm w aucie i napotkałem problem.
    Mianowicie. Po podłączam się do czujnika drzwi alarm automatycznie się włącza w momencie otwierania drzwi przy rozbrojonym alarmie.
    W centralce mam zworkę na + i -. Jak jest na plusie to sytuacja jw. gdy zworka na minusie, sytuacja odwrotna - alarm się włącza przy zamkniętych drzwiach.

    Jak rozwiązać ten problem, czy powinienem zamontować jakiś przekaźnik?

    Drugi problem, przypuszcza że to jest wywołane sprawą powyższą, polega na tym że po mimo kluczyka w stacyjce i/lub otwartych drzwiach alarm automatycznie się uzbraja po kilkunastu sekundach.
    Podłączenie odcięcia zapłony jest prawidłowe, gdyż działa poprawnie w momencie próby odpalenia silnika przy za zbrojonym alarmie, alarm się uaktywnia i jest nie możliwe odpalenie.

    Czy ten problem jest powodem nieprawidłowego działania "otwartych drzwi"?
    Czy to jest inna powód? jak tak to proszę o radę co ew. zmienić, przerobić, zamontować.

    Alarm: URZ 0222
    Auto: Ford Escort MK7 95/10

    dodam schemat instalacji
    Połączenie czyjnika drzwi - problem

    0 6
  • #2 30 Maj 2007 22:00
    pkhenr
    Poziom 32  

    nie wiem co za wynalazek ale alarm jesli nie ma antyporwaniówki to nie ma prawa alarmowacw stanie nieuzbrojonym ,sprawdź czy dobrze podłaczyłes masę bo efekt jest jakby dostawał jedyna mase zasilania przez czujniki drzwi ,a poniewaz jest coś nie tak z czujnikami drzwi to Ci sie sam zazbraja

    0
  • #3 30 Maj 2007 22:12
    renqien
    Poziom 32  

    Tam jest taka funkcja jak w TBLach i innych chińskich g...ch, że kierunkowskazy migają, jak się drzwi otworzy. Może to o to chodzi...

    0
  • #4 30 Maj 2007 22:46
    pajdonet
    Poziom 2  

    Podłączyłem to tak:
    Wyciągnąłem czujnik z drzwi i był tam jeden kabelek, do którego podłączyłem kabel z centralki i połączyłem przycisk z masą.
    Sytuacja była jak powyżej pisałem.

    Po podłączeniu przy skrzynce bezpieczników bez zmian.

    Zrozumiałem, że mam znaleźć kabel idący nie bezpośrednio z czujnika.
    Tylko, jaki?
    Nie mam pomysłu na to.
    Byłem nawet u elektryka i też nie poradził sobie z tym. Może taki "dobry" elektryk.

    Rano będę "walczył" z tym problemem.

    Mam jeszcze inny pomysł.
    Np. Do oświetlenia wewnętrznego idą trzy kable
    1 - masa (podawana w momencie otwarci drzwi);
    2 - masa stała (jak chcę zapalić światło podczas jazdy);
    3 - ten co do niego się podłączę.

    Czy coś z tego będzie??

    0
  • Pomocny post
    #5 30 Maj 2007 22:56
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W fordach lampka, z tego, co pamiętam, jest załączana plusem. Przynajmniej w tych, które mają czasowy wyłącznik oświetlenia. Same krańcówki oczywiście załączają masę. Jak chcesz się wpiąć w krańcówki, to trzeba zsumować obwody drzwi kierowcy i pozostałych drzwi poprzez diody na wejście alarmu. bo drzwi kierowcy oprócz lampki załączają jeszcze buzzer załączonych świateł. Tak więc do krańcówek: drzwi aktywacja minus, aktywacji plus nie podłączasz nigdzie.
    To samouzbrajanie się alarmu jest dziwnie i nie powinno wystąpić przy prawidłowo podłączonym plusie po stacyjce. Plus ten NIE MOŻE ZANIKAĆ w momencie rozruchu. sprawdź, czy w czasie kręcenia rozrusznikiem na tym przewodzie jest napięcie. Możliwe, że tu tkwi problem.
    PS. Gdzie jest ten Kostrzyn?

    0
  • #6 30 Maj 2007 23:52
    pajdonet
    Poziom 2  

    Witam ponownie.

    Rano, jak już pisałem, biorę się dalej za "wlkę" o postępach poinformuje.

    Dzięki za info <uścisk dłoni>

    PS. Kostrzyn:
    Miasto położone przy ujściu Warty do Odry (sama granica PL-DE)

    0
  • #7 31 Maj 2007 22:47
    pajdonet
    Poziom 2  

    I wszystko gra. :D
    Problem nie tkwił w złym podłączeniu czujki czy też w innych sprawach technicznych.
    Problem tkwił w moich oczach.

    Cytat:
    Po podłączam się do czujnika drzwi alarm automatycznie się włącza w momencie otwierania drzwi przy rozbrojonym alarmie.


    To nie było aktywowanie się alarmu tylko sygnalizowanie o nie zamkniętych drzwiach po przez światła kierunkowskazów które trwa 15sek.
    Funkcję tą wyłączyłem.

    Co do "samozazbrajania się"...
    To faktycznie źle podłączony + podłaczyłem go do STARTu
    Efekt był taki że alarm się załączał w momęcie rozruchu - uznałem ze to było prawidłowo.
    Ale niestety centralka nie dostawała po za tym momentem sygnału o kluczyku w stacyjce dlatego występowało samouzbrojenie.
    Również nie podłączony czujnik drzwi powodował te problem
    Teraz + jest podłączone do ACC i wszystko działa poprawnie.

    W chwili obecnej pozostało mi tylko użytkowanie.

    Dziękuje za informacje.
    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów