Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Miele G638 plus - wywala bezpieczniki

dario65 30 Maj 2007 19:10 4373 8
  • #1 30 Maj 2007 19:10
    dario65
    Poziom 10  

    WITAM zmywarka wybija bezpieczniki...przejrzalem wszystkie kable...itd
    metoda eliminacji poszczegolnych podzespolow (kondensator,pompa,pompa obiegowa,itd) doszedlem do czujnika zalania podstawy....po odpieciu zlacza zmywarka nie wybija bezpiecznikow....ale po uruchomieniu programu (jakiegokolwiek) zmywarka zatrzymuje sie wyswietlajac awarie poboru/zrzutu wody ...po zasymulowaniu zalania....równiez nie wybija bezpiecznikow....ale nie uruchamia zadnego programu tylko bez przerwy pracuje pompa wylewu wody...moze ktos spotkal sie z takim uszkodzeniem...i moze pomoc
    pozdrawiam
    darek

    0 8
  • #2 31 Maj 2007 08:17
    leszkju
    Poziom 17  

    Wymień ten czujnik dalej zobaczymy,czujnik jest walnięty a nie zalało go.

    0
  • #3 31 Maj 2007 18:38
    dario65
    Poziom 10  

    ..ten czujnik to zwykly 2 stopniowy mikrowylacznik uruchamiany plywakiem ze styropianu.....przemierzylem dziala ok.......tak sie zastanawiam czy sterownik zmywarki nie ma jakiejs pamieci....i pamieta np.zalanie...uniemozliwiajac prace zmywarki ..moze potrzebny jest jakis reset z poziomu obslugi serwisowej....

    1
  • #4 01 Cze 2007 00:05
    PBK
    Specjalista AGD

    wyjmij wtyczke i zostaw ją tak na jakis czas
    jesli nie pomoże wejdź w tryb serwisowy
    własnie nie pamiętam jakimi klawiszami to sie robiło
    ale chyba trzymało sie cały czas klawisz potwierdzenia i włączało zasilanie następnie klikało tym potwierdzeniem 3 razy i puszczało
    i maszyna wchodzi w tryb diagnostyczny
    5 krotne klinniecie powiduje wejscie w tryb ustawien

    0
  • #5 01 Cze 2007 12:28
    sztum
    Specjalista - sprzęt MIELE

    "Wybija bezpieczniki" czy masz na mysli RCD ? Jesli tak, mozliwe ze
    switch na czujniku plywaka ma przebicie. Kabel do plywaka no 1 jest aktywem, zewrzyj 1 z 2 w ten sposob uruchomisz maszyne.
    Jesli zadziala, odlacz testowe zwarcie, zmien switch i to powinno byc wszystko.Radze nie probuj z programowaniem problem jest natury elektrycznej nie programowej.

    0
  • #7 01 Cze 2007 19:11
    dario65
    Poziom 10  

    switch zmienilem to samo......dalej wywala bezpieczniki...
    .na schemacie ,ktory zalaczylem czujnik zalania jest oznaczony jako B8/3

    Dodano po 10 [minuty]:

    tak...zabezpieczenie jest zrealizowane za pomoca bezpicznika roznicowo-pradowego

    0
  • #8 02 Cze 2007 06:14
    sztum
    Specjalista - sprzęt MIELE

    Napisz czy po wymontowaniu switcha i zwarciu 1 & 2 maszyna ruszyla?
    Jesli nie to sprawdz dokladnie wiazke kabli prowadzaca do elektronika szczegolnie w zgieciu pod drzwiami.
    Radze rowniez zastosowac jesli masz miernik izolacji
    wtedy badanie bedzie duzo latwiejsze.
    Albo inaczej: podrogiej stronie schematu znajdziesz schemat polaczen z oznaczeniem wtyczek.
    Odlacz jedyna wtyczke z 3 kablami (droga od lewej patrzac z przodu) bedzie to Twoj B8/3 wtedy postaraj sie polaczyc 1 & 2 (na elektroniku). Powinno ruszyc, reszta bedzie latwa.

    0
  • #9 06 Cze 2007 19:11
    dario65
    Poziom 10  

    problem rozwiazany!!!!!!! uszczelka w dole drzwi byla zdeformowana...woda dostawala sie na zlacze pompy....i wybijalo rcd......wszystkim ktorzy pomogli dziekuje


    jeszcze jedna sprawa.....pracuje w irlandii w magazynie dystrybucyjnym MIELE......mam dostep do sprzetu oddanego przez klientow...jesli potrzebne sa jakies czesci do starszych modeli...moze bede mogl pomoc.....PRALKI-SUSZARKI-ZMYWARKI-LODOWKI-

    0