Było, było, ale niewiele z tego zrozumiałem. Tzn. informacje w wielu miejscach są sprzeczne ze sobą.
Proszę zatem o pomoc w obliczeniu transformatora do przetwornicy Flyback:
L = 7uH (przykładowo)
rdzeń: toroidalny o Al = 1160 nH, Ae = 19,7 mm2
materiał 3F3
Jak wyliczyć ilość zwojów (jaki wzór)?
Jak wyliczyć nasycenie (skąd to wziąć)?
Jak określić przekładnię (gdzieś znalazłem taką stronę, co wyliczyła przekładnię 1,09 -> OK, ale to oznacza, że cewka wtórna ma mieć o 1,09 razy więcej zwojów od pierwotnej?)
Jak określić średnicę drutu nawojowego?
Pytanie pewnie wyda się śmieszne, ale podczas obliczeń napotkałem na idiotyczne wyniki z powodów niekompatybilności jednostek.
Wyszło mi coś takiego:
n1 = 2,5 zwoja
n2 = 3 zwoje
U = 9V
I = 0.9 A
f = 200kHz
B = 2,18 T (!!! to chyba bzdura)
Przebieg prostokątny.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie tak, jak najprościej. Nie chcę odsyłania do książek, bo właśnie w nich znalazłem te wzory, co mi wyliczyły bzdury. Zatem chodzi mi o takie wyliczenia, jakie faktycznie stosujecie w praktyce.
Pozdrawiam.
Proszę zatem o pomoc w obliczeniu transformatora do przetwornicy Flyback:
L = 7uH (przykładowo)
rdzeń: toroidalny o Al = 1160 nH, Ae = 19,7 mm2
materiał 3F3
Jak wyliczyć ilość zwojów (jaki wzór)?
Jak wyliczyć nasycenie (skąd to wziąć)?
Jak określić przekładnię (gdzieś znalazłem taką stronę, co wyliczyła przekładnię 1,09 -> OK, ale to oznacza, że cewka wtórna ma mieć o 1,09 razy więcej zwojów od pierwotnej?)
Jak określić średnicę drutu nawojowego?
Pytanie pewnie wyda się śmieszne, ale podczas obliczeń napotkałem na idiotyczne wyniki z powodów niekompatybilności jednostek.
Wyszło mi coś takiego:
n1 = 2,5 zwoja
n2 = 3 zwoje
U = 9V
I = 0.9 A
f = 200kHz
B = 2,18 T (!!! to chyba bzdura)
Przebieg prostokątny.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie tak, jak najprościej. Nie chcę odsyłania do książek, bo właśnie w nich znalazłem te wzory, co mi wyliczyły bzdury. Zatem chodzi mi o takie wyliczenia, jakie faktycznie stosujecie w praktyce.
Pozdrawiam.
Moderowany przez andre1979:Przeniesiono z Układy elektroniczne DIY pomysły i problemy