logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny pastuch 24V po burzy - zbyt szybkie pulsowanie, tyrystor BTP 10/700

Shel 02 Cze 2007 11:20 7400 15
REKLAMA
  • #1 3945312
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam.
    Próbuję naprawić starego pastucha po burzy i za nic mi się nie udaje do końca! Pastuch jest zasilany napięciem sieciowym przez transformator obniżający w/w napięcie do 24V ("zewnętrzny zasilacz"), a potem w obudowie samego elektryzatora znajduje się jeszcze jeden transformator obniżający do około 7V-AC i taktujący tyrystor BTP 10/700, którego opisu nigdzie nie mogę znaleść...
    Pastuch teoretycznie działa, problem polega tylko na zbyt szybkim pulsowaniu, przez co słabo się ładuje i nie daje pożądanego efektu.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 3945353
    Shel
    Poziom 27  
    no własnie nie reaguje... 1uF jest ok, ale nie jestem pewien całego połączenia, ponieważ pastuch jest po burzy i miał wypalone ścieżki i powiedzmy, że odtworzyłem je na podstawie własnej dedukcji, a to może być zawode
  • REKLAMA
  • #4 3945402
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    O częstotliwości taktowania decyduje stała czasowa : 1uF + pe-erek chyba 1M + rezystor podający 300V na neonówkę piszę z pamięci schemat mam w domu a piszę z klubu . Pe-erek musi regulować , czyli coś ze ścieżkami jeszcze nie tak.
  • #5 3945506
    Shel
    Poziom 27  
    jezeli byś wrzucił schemat - to bede już w pełni usatysfkacjonowany, ale to co piszesz to juz duzo, dzieki na razie, a schemat jeżeli dasz rade to wrzuć
  • #6 3945850
    pankracy 2
    Spec od TV
    Sprawa zasilania tego elektryzatora ogrodzeniowego (pastucha elektrycznego) przedstawia się następujaco : napięcie 24V z trafa bezpieczeństwa przez rezystory MŁT 2W-33R zasila uzwojenie wtórne "tak wtórne" trafa sieciowego od OR Ślązak natomiast uzwojenie sieciowe czyli pierwotne jest prostowane przez jedną diodę 1N4007 na kondensator blokowy chyba 10uF/400V. Schemat postaram odszukać i Tobie przesłać.
  • #7 3945905
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Może by tak Kolega podał model?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #9 3946014
    _PREDATOR_

pankracy 2 napisał:
    Podam typ tego elektryzatora ogrodzeniowego jak dobrze pamiętam :EBS 80.

A sprawdż dokładnie!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #10 3946920
    Shel
    Poziom 27  
    model to EBO-80, a co do tego kondensatora blokowego, to jaki ma być 1 czy 10uF/400V bo starego nie odczytam, a obecnie mam 1uF??
  • #11 3946934
    _PREDATOR_

O ile pamiętam, to ma tam być więcej niż 1uF ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #12 3946987
    Shel
    Poziom 27  
    wstawiłem 8uF/1000V, ale dalej tak samo - zgłupiałem...
    wstawiłem też rezystor szeregowo w sterowaniu, ale tez nic sie nie zmienia
  • #13 3947488
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Jest tam pewno jakiś układ na tranzystorach pnp i npn który decyduje o szybkości załączania tyrystora . Tam zmień rezystor-eksperymentalnie. Przy okazji pytanie . Gdzie zamówić trafa" WN" do elektryzatorów( pastuchów)
  • #14 3947668
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    albo na tranzsytorach albo na diaku bo i takie byly rozwiazania,sparwdz czy jak dotkniesz miernikiem kondenstaora 1u,cos sie zmienia??
  • #15 3947967
    pankracy 2
    Spec od TV
    LeDy napisał:
    Jest tam pewno jakiś układ na tranzystorach pnp i npn który decyduje o szybkości załączania tyrystora . Tam zmień rezystor-eksperymentalnie. Przy okazji pytanie . Gdzie zamówić trafa" WN" do elektryzatorów( pastuchów)

Prawdopodobnie tu można nabyć :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic300420.html
  • #16 3953238
    Shel
    Poziom 27  
    @LeDy
    tyrystor nie jest sterowany żadnym układem na tranzystorach, tylko pomniejszoną częstotliwością z sieci 230V - sam układ pastucha zbudowany jest tylko na kilku elementach tzn. 8 rezystorów, 2 kondensatory, 3 diody i tyrystor
    @pankracy 2
    prośba, prosze jak możesz to wrzuć schemat w/w elektryzatora bo aż głupio nie naprawić tak prostego układu, może ja coś przeoczyłem :(

a walcząc dalej wykluczyłem także tyrystor, bo podmieniłem myśląc, że to właśnie wina jego i że nie reaguje na zmiany na bramce, ale dalej to samo...

Dodano po 46 [minuty]:

naprawione, :)
    podmieniłem małe trafo, te które generowało impulsy na bazę - to ono było uszkodzone, mimo, że na pierwszy rzut oka działało, to jednak było uszkodzone - dziwne są naprawy poburzowe ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy elektrycznego pastucha zasilanego napięciem 24V po burzy, który wykazuje zbyt szybkie pulsowanie impulsów, co powoduje słabe ładowanie i nieskuteczne działanie. Układ zasilany jest przez transformator obniżający napięcie do 24V, a następnie wewnętrzny transformator obniża je do około 7V AC, taktując tyrystor BTP 10/700. Problemem okazało się uszkodzenie małego transformatora generującego impulsy na bazę tyrystora, mimo że na pierwszy rzut oka działał poprawnie. W trakcie diagnozy sprawdzano kondensatory (1uF/250V, 8uF/1000V), rezystory, neonówkę oraz elementy sterujące częstotliwością pulsowania, które opierają się na stałej czasowej złożonej z kondensatora i rezystora (około 1MΩ). Układ pastucha jest prosty, zbudowany z kilku rezystorów, kondensatorów, diod i tyrystora, bez dodatkowych tranzystorów sterujących. Model elektryzatora to EBO-80 (czasem mylnie podawany jako EBS 80). Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia ścieżek i elementów po uszkodzeniach spowodowanych burzą oraz na możliwość zamówienia transformatorów wysokiego napięcia do pastuchów na forach elektronicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA