Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolejne wydanie diody laserowej z nagrywarki DVD

michal2666 02 Jun 2007 15:45 45349 94
  • Kolejne wydanie diody laserowej z nagrywarki DVD
    Witam, trafiła mi się uszkodzona nagrywarka DVD więc postanowiłem sprawdzić czy ma sprawną diodę. Okazało się, że jest sprawna i naprawdę nieźle świeci. Więcej info znajdziecie w moim portalu naukowym: www.portalnaukowy.edu.pl w dziale lasery. Jeszcze nie opisałem parametrów pracy i mocy ale niebawem to zrobię. Zdjęcia które aktualnie są opublikowane powstały przy zasilaniu 2, 283 V, dioda pobierała 0,080 A - takie ograniczenie zaprogramowałem na zasilaczu, na razie nie chciał bym jej uwalić a już naprawdę ładnie świeci.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    michal2666
    Level 20  
    Has specialization in: chemia
    michal2666 wrote 478 posts with rating 1099, helped 7 times. Live in city Pionki. Been with us since 2005 year.
    Tomasz486
    Level 11  
    Witam! To może sprawdź w katalogu prąd znamionowy tej diody i wówczas opisz jakie są efekty świecenia przy wyższym prądzie. Ciekawe rozwiązanie. Mógłbyś podać jakieś praktyczne "domowe" zastosowanie tej diody ? :D
    c++
    Level 22  
    chodzi tu o robote, gdy przeczytałemnazwe tematu, pomyslalem ze to kolejny glupi pseudo- projekt, ale nie- to profesionalna i estetyczna dioda z DVD.
    zioom128
    Level 11  
    Fajnie to wygląda ale co to ma robić?

Czyżby ta podkładka z tyłu to z 50gr ? :D
    BONO
    Level 28  
    mi w "oko " wpadł zasilacz,co to za model?
    wojto15-05
    Level 18  
    witam. jak ktos pyta sie o zastosowanie tej diody to np: moze zoastac on umieszczona w jakims prototypie lasera dyskotekowego.
    widzialem wlsnie takie diody z DVD i wiem co mozna z tego zrobic wiec jak piszecie ze temat jest bez sensu to poczytajcie wiecej o temacie!
    A jak dla mnie projekt bardzo estetyczny.
    a tak na boku to tez szukam diody laserowej z DVD ale zeby kupic DVD i rozebrac to szkoda pieniedzy .....
    pozdro projekcik 10/10 :D
    ps: sory za tresc bez polskich znakow ale mam laptopa z angli z angielskim windowsem soery admin mysle ze rozumiesz.
    c++
    Level 22  
    wojto15-05 wrote:
    witam. jak ktos pyta sie o zastosowanie tej diody to np: moze zoastac on umieszczona w jakims prototypie lasera dyskotekowego.
    widzialem wlsnie takie diody z DVD i wiem co mozna z tego zrobic wiec jak piszecie ze temat jest bez sensu to poczytajcie wiecej o temacie!
    A jak dla mnie projekt bardzo estetyczny.
    a tak na boku to tez szukam diody laserowej z DVD ale zeby kupic DVD i rozebrac to szkoda pieniedzy .....
    pozdro projekcik 10/10 :D
    ps: sory za tresc bez polskich znakow ale mam laptopa z angli z angielskim windowsem soery admin mysle ze rozumiesz.

no nie chcialbym dostac takim laserkiem na dyskotece po oczach, moze to sie zle skonczyc
    michal2666
    Level 20  
    Zasilacz to Array 3645a, a zastosowań takiej diodki może być wiele, ja bardzo chciałbym zastosować ją do grawerowania w miniploterku i dlatego postanowiłem zbadać czy taka dioda się nadaje. Jeszcze nie sprawdziłem do końca jej mocy ale zapowiada się nieźle - maksymalnie skupiona wiązka nadtapia plastik pobierając 80 mA prądu. Można oczywiście podawać taką wiązkę na różne obracające się pod różnymi kontami lusterka i tworzyć przeróżne wzory - nawet na chmurach ! A co do bezpieczeństwa to napewno zabawa z laserami tej mocy nie jest bezpieczna !!!.
    michal2666
    Level 20  
    Długość fali tego lasera to ok. 630 nm i daleko mu do UV, z tego co wiem w zakresie UV działają tylko lasery azotowe, są też półprzewodnikowe ale nie są tanie i ogólnodostępne.
    Tym laserkiem można by np. wycinać maski do naświetlania płytek. Czarną folię maksymalnie skupiona wiązka tnie pięknie, tylko nadtapia ją więc głowica w ploterze musiała by się szybko poruszać ale to napewno ciekawy pomysł. albo znaleźć substancję która utwardzi się pod działaniem tej długości światła.

Właśnie podkręciłem zasilanie do 2,55 V dioda pociągnęła 120 mA i w czarnym plastiku wytapia dziórki. Wcale się przy tym nie nagrzewa - niestety nie mam kart takiej diody więc nie wiem ile mogę jeszcze z niej wycisnąć a nie chcę jej uszkodzić.
    Anonymous
    Anonymous  
    electroNICK
    Level 14  
    witam!!
    Widzę ze zasilacz diody z mojego projektu. :) Co do tego schematu to jeśli go zastosujesz to przez diodę będzie płynął prąd ok 200mA. Na Twojej stronie jest błąd druga dioda w nagrywarce nie służy tylko do odczytu. Ta dioda służy do nagrywania i odtwarzania płyt CD. Dioda ta ma podobna moc co dioda od DVD jednak pracuje w zakresie bliskiej podczerwieni chyba coś koło 780nm. Testowałem taka diodę i tez potrafi ona przepalać różna rzeczy. Niedługo opublikuje na elektrodzie drugą wersje mojego laserka z nowym porządnym szklanym kolimatorem. Powinno to dać dużo lepszy efekt.
    Platon
    Level 42  
    Widziajem juz gdzies taki projekt na diodzie z nagrywarki. Nadawalo sie wlasnie do plotera - do ciecia folii.
    michal2666
    Level 20  
    Jeśli ktoś postanowi cos takiego wykonać - naprawdę należy zakupić gogle spawalnicze !!!, przynajmniej !!, taka moc lasera może uszkodzić poważnie wzrok. Wystarczy odbicie nawet od białej ściany !. Jeśli wiązkę skierujecie na oczy to nawet gogle nie pomogą, ale ale od wszelkich odbić światła napewno uchronią.

A swoją drogą to jeśli udało by się znaleźć jakąś substancję, która utwardzała by się pod wpływem tego światła to mieli byśmy super sposób na płytki PCB. Mogła by to być jakaś czarna farba, którą malowalibyśmy laminat i ploterkiem z diodą laserową można by utwardzać wzór.
    macgyver4
    Level 16  
    witam.Z takiej diody uda się wyciągnąć max 100mW a to za mało aby użyć jej do plotera nawet do wycinania czarnej foli...mam kilkanaście takich diod trochę optyki i róznych kryształów....ploter to dioda o mocy kilku-kilkunastu Watt mocy... a to problem chłodzenia i dużych prądów zasilających,o niebezpieczeństwie utraty wzroku,poparzeń oraz samego uszkodzenia diody nie wspomnę...ale służę ewentualną pomocą w eksperymentach...w załączniku fotki z zabawy takimi diodami
    michal2666
    Level 20  
    Takie diody mają powyżej 200 mW, kiedyś przeglądałem karty katalogowe, nawet gdzieś na elektrodzie jest. Przy prądzie diody 120 mA folię tnie natychmiast. Niedługo zobaczę ile wyciągnie max. Jak na razie przy takim prądzie nawet delikatnie się nie nagrzewa.
    macgyver4
    Level 16  
    ja to robię tak...aluminiowa tulejka z zamontowaną pasownie diodą i regulowanym kolimatorem do tego sterownik prądowy na ln317 i smiga dośc dobrze...mam od kilku dni miernik mocy lasera to pomierzę ile uda się wyciągnąć z takiej diody,to że topi plastik to fakt ale ploter na takiej diodzie byłby zbyt wolny..ja posiadam obecnie diodę 20Watt w podczerwieni
    michal2666
    Level 20  
    To fakt ploter na takiej diodzie napewno będzie wolny. Ale poeksperymentuję z jakąś substancją, która utwardzała by się na laminacie. Wyeliminować drogi Positiv !!!:D
    macgyver4
    Level 16  
    sa żywice swietłoutrwaldzalne...a także o ile się nie mylę to równiez polimery a one wymagają światła UV a laser emitujący wiązkę UV to trudna sprawa....a właśnie zmierzona moc diody z nagrywarki wynosi u mnie 270mA i 190mW mierzone miernikiem Spectra Physics

Dodano po 5 [minuty]:

ja w tej chwili na warsztacie mam taki argon
    michal2666
    Level 20  
    Tak wiem że z laserem UV to ciężka sprawa, ale może jakaś substancja, która termicznie się utwardzi, jeśli np. była by czarnego koloru i absorbowała by promieniowanie z tego laserka.

A gdzie można dostać takie cudeńko jak zaprezentowałeś?? jaką ma moc ? Sprawny ?
    macgyver4
    Level 16  
    co do utwardzania tworzyw barwa tworzywa nie ma znaczenia a raczej długośc fali świetlnej pod wpływem której następuje utwardzanie...myśle o polimerze stosowanym przez zakłady wyrabiające pieczatki tam się to odbywa właśnie przez naświetlanie...a laser ze zdjęcia to laser argonowy emitujący widmo 450-515nm czyli od barwy niebieskiej do zielonej...obecnie w fazie testów ze sterowaniem kontrolą mocy mam kilka jeszcze innych helowo-neonowych i półprzewodnikowych...
    Kakalia
    Level 18  
    Ludzie jaki wy pierdoly piszecie o mocach diod laserowych w napedach DVD/CD, umiecie przecie czytac, na kazdym takim napedzie pisze Laser Class 1, i w normie znajduje sie maksymalna moc lasera pracujacego w takim urzadzeniu i nawet podanie wiekszego napiecia nie ma prawa zwiekszenia mocy zrodla swiatla bo jest ograniczone fizycznie budowa diody pracujacej w takim urzadzeniu. Po drugie moc swietlna musi byc bezpieczna dla skory i oka (Laser Clas 1).

Zerknijcie do normy i sami sie przekonacie.

Co do samego tematu to badzo ciekawy.
    macgyver4
    Level 16  
    to że na nagrywarce pisze laser klasy I zgoda lecz dioda tam zamontowana pracuje z prądem dużo mniejszym niż wynosi jej prąd nominalny (źródło...nota katalogowa w załączniku.....https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3340250#3340250)..poza tym tak jak pisałem powyżej trochę eksperymentowałem z takimi diodami korzystając ze sprzetu pomiarowego (miernik mocy optycznej Spectra Physics) i wiec proponuje najpierw zapoznac się z realnymi mozliwościami takiej diody a potem zabierac głos na ten temat
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pierdoły sam piszesz, lepiej przeczytaj jeszcze raz co konkretnie te normy oznaczają.

To że na obudowie stoi "Class 1" wcale nie znaczy że w środku znajduje się dioda pracująca w klasie 1, tylko że przy normalnym użytkowaniu nie ma prawa spowodować zagrożenia dla zdrowia, wygrzebywanie takich diod i podłączanie do zasilania na pewno nie jest normalnym użytkowaniem.
    michgur
    Level 17  
    Mam pytanie co do skupiania wiązki lasera:
    Zauważcie Panowie że zwykłe laserki z bazarów są skupione nawet na odległość ok 200-300 metrów. W takich laserkach jest możliwość korygowania soczewki. Robiłem kiedyś próby żeby wsadzić taką diodę z nagrywarki do takiego laserka. Aha jeszcze jedno starałem sie ustawić tak ta diodę z nagrywarki jak była ustawiona ta oryginalna. Efekt był straszny. Nie udało sie skupić wiązki tak jak była skupiona w orygianle :cry: Co ciekawe, gdy wyciągnąłem tą diodę(DVD) i diodkę z laserka i włączyłem je równocześnie zauważyłem, że na ścianie z takiej samej odległości robią identyczne wymiarowo plamy. Chciałbym żeby ktoś wytłumaczył jak skupić tą wiązkę tak jak z bazarowych laserkach.
    Z góry dzięki! Michgur

P.S Niestety nigdzie nie mogę znaleźć tych informacji :cry:
    electroNICK
    Level 14  
    Poczekajmy parę lat aż nagrywarki blueray stanieją do przyzwoitego poziomu to wtedy będzie można się pobawić dioda emitującą fioletowo niebieskie światło o mocy tez ok 200mW. Takie światło nadawało by sie już
    do utwardzania substancji światłoutwardzalnych.
    michal2666
    Level 20  
    Kakalia wrote:
    Ludzie jaki wy pierdoly piszecie o mocach diod laserowych w napedach DVD/CD, umiecie przecie czytac, na kazdym takim napedzie pisze Laser Class 1, .

Jeśli ja na czym się nie znam to sie nie wypowiadam w temacie. Skoro piszę, że przypala plastik i ciągnie z zasilacza prawie 300 mW mocy to chyba nie wyssałem sobie tego z palca !
    macgyver4
    Level 16  
    do skupienia wiązki mozna wykożystać soczewki stosowane w bazarowych wskażnikach albo wykorzystać te stosowane w napędach,wymaga to jednak dostępu do precyzyjnej tokarki aby wytoczyc tulejke np. z aluminium w niej mocujemy diodę laserową a z drugiej strony wkręcamy na gwincie drobnozwojowym tulejkę z wklejoną soczewką mamy wtedy mozliwośc regulacji zbiezności wiązki laserowej...lub wykorzystac coś takiego jak na zdjęciach
    michal2666
    Level 20  
    michgur: mi też nie udało się dobrze skupić wiązki plastikowem kolimatorem z bazarowego laserka. Myślę że jest to niemożliwe. Najlepszy rezultat: wiązka ma ok 2 mm średnicy w odległości 1,5 m od kolimatora. Trzeba zakupić profesjonalny szklany.