Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan primera p11 brzęczek buzzer sygnalizator

adielektro 03 Jun 2007 21:13 4550 4
Relpol
    adielektro
    Level 20  
    Witam, auto z 98r jest fabryczny brzęczek sygnalizujący włączone światła przy wyłączonej stacyjce. Usterka polega na tym, że nie daje sygnału po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi, usterka powstała prawdopodobnie na skutek zwarcia jednego kabelka brzęczka albo do plusa albo do minusa instalacji.
    -sprawdzilem wszystkie bezpieczniki w środku i pod maską
    - krańcówka od kierowcy jest sprawna (wychodzą z niej 3 kabelki)
    -wszystko w aucie niby działa, światła, podświetlanie itd.
    - brzęczek ma dwa kabelki i jak podłącze go to daje jednostajny sygnał a wcześniej dawał przerywany czy jest jakiś moduł który to realizuje?
    -przy stacyjce jest wyłącznik który jest podłączony pod buzzer jest on sprawny.
    Proszę o pomoc jak realizowane jest działanie w tym aucie tego brzęczka, mam schemat modelu p10 ale nie wiem do czego idą kable 25 oraz 26 zaznaczyłem na czerwono.
  • Relpol
    adi_al
    Level 18  
    Nie wiem jak to w tym modelu ale podepniesz p.25 do masy a p.26 do plusa świateł postojowych i jak będziesz mieć obojętnie jakie światła załączone a otworzysz w tym momencie drzwi to będzie Ci to piszczeć.
  • Relpol
    adielektro
    Level 20  
    To się zgadza, ale wtedy będzie sygnał generowany przez brzęczek(jednostajny) a wcześniej był przerywany, jakby jakiś obwód był jeszcze po drodze.Muszę konkretnie znależć dalszy ciąg schematu może tam jest zamieszczone co daje przerywany sygnał.
    adi_al
    Level 18  
    Myślę że tam nie było nic dodatkowego zabudowane tylko ten sygnalizator uległ uszkodzeniu bo nikt by tam nie dokładał dodatkowego przekaźnika w orginalnej instalacji.Ale tak mocno Ci przeszkadza ten sygnał ciągły?Zapiszczy i wyłączasz 3 sekundy 4 ja bym się tym nie przejmował.
    adielektro
    Level 20  
    Ogólnie to udało mi się naprawić, cofając się po przewodach do tyłu, nawet zamontowałem inny buzzer o stałym sygnale a gdy działa w tym nissanie to daje sygnal przerywany - więc coś tam jeszcze musi być- ale ogólnie temat zamykam - bo jest ok.