Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis TC 506

kruchy 29 Aug 2002 23:05 1885 12
    kruchy
    Level 12  
    Proszę o pomoc, problem jest następujący:
    Po włączeniu zasilania pojawia się znak stand-by po włączeniu ręcznie lub z pilota znika wszystko.
    Okazało się, że uszkodzony jest tranzystor BU 208A - wymieniłem go wraz z kondensatorem 3,3nF/1500V, oraz z wszystkimi diodami tj. D504, D501, D506. Dodatkowo uszkodzony był układ TDA 4600 - wymieniony na nowy. Rezystor R519 zwęglił się - wymieniony. Sprawdziłem napięcia w układzie oraz napięcie zasilania układu TDA - zamiast 12 V mam około 3,5 V.
    Telewizor w dalszym ciągu nie reaguje na załaczenie ani z pilota ani ręcznie.
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Odpal sam zasilacz, "na żarówce".
    kruchy
    Level 12  
    Zasilacz odpalony "chodzi" bez uwag.
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zobacz czy z procesora wychodzi napięcie załączenia.
    kiwu
    Level 19  
    A impulsy H masz, sterujące bazą tranzystora linii.
    oporek2
    Level 16  
    Jeśli na żarówce chodzi poprawnie to znaczy że masz zwarcie po wtórnej stronie przetwornicy . Sprawdż w pierwszej kolejności diody D511 . Lubi siadać przy przepięciach w sieci . Sprawdż również bezpiecznik B502 . Czy ma on prawidłową wartość , czyli 500 mA . Je
    oporek2
    Level 16  
    Przypadkowo wysłałem i nie skończyłem .
    Ciągnąc dalej - jeśli bezpiecznik będzie większy to przy uszkodzeniach na wysokim napięciu wcale się nie spali .
    oporek2
    Level 16  
    Nie doczytałem się informacji o wymianie elektrolitów przy TDA 4600 - 3x100 uF i 1x 1uF na 16V lub większe . Jeśli są suche to na żarówce czasami zasilacz popracuje a z realnym obciążeniem już nie . Możesz przy próbach wyjąć wcześniej wspomniany bezpiecznik .
    kruchy
    Level 12  
    Sterowanie z procesora na załącz jest, pozostałe uwagi sprawdzę dziś i dam odpowiedz.
    oporek2
    Level 16  
    Z tego co napisałeś rozumię że zasilacz pracuje z odłączonymi diodami po stronie wtórnej na żarówce . Jeśli się mylę to popraw mnie .
    Skoro pracuje to sterowanie z mikroprocesora musi być . Słychać przecież stuk pezekażnika . Sterowanie H nie ma ztym nic wspólnego jeśli po załączeniu do stanu pracy wyświetlacz nic nie pokazuje . Start zasilacza może być zablokowany tylko przez zbyt duże obciążenie po stronie wtórnej lub suche elektrolity po stronie pierwotnej . Wchodzą w rachubę diody po stronie wtórnej lub uszkodzone odchylanie poziome przy zbyt dużym bezpieczniku . Gdy wyjmiesz bezpiecznik to sprawdzisz tym sposobem czy nie jest to odchylanie poziome . Resztę sprawdzisz omomierzem za diodami po stronie wtórnej . Gdy jest tam kilka omów to masz przyczynę .
    Jeśli zasilacz pracuje a wyświetlacz gaśnie to masz uszkodzenie w gałęzi 12V .
    TOMI
    Service technician RTV
    Dorzucił bym jeszcze wymianę elki na zasilaczu 350V. Jak suchy to zasilacz bez obciążenia wystartuje.

Pozdrawiam
    kruchy
    Level 12  
    Odpowierdź dla Oporka2 - kondensatory przy TDA 4600 zostały wymienione, przepraszam o tym nie napisałem. Właśnie zabieram się za sprawdzenie pozostałych uwag jutro dam odpowiedź.
    kruchy
    Level 12  
    Dzięki za wszyskie rady, ale nowy TDA 4600 był nie tak całkiem sprawny. Po wymianie na inny telewizor działa.