Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka indukcyjna - typ garnka a sprawność

nawer123 05 Jun 2007 20:06 28730 10
lampy.pl
  • #1
    nawer123
    Level 10  
    Witam,

    Na kuchenkach indukcyjnych możemy gotować tylko w garnkach wykonanych z ferromagnetyków. Sprawność takich kuchenek jest dość wysoka, sięgająca nawet 90%.

    Są różne stopy, które są większymi bądź mniejszymi ferromagnetykami.. np. mamy identyczne 2 "palniki" odkręcone na 100% ,kładziemy na jednym garnek wykonany z super ferromagnetyku, na drugim garnek z który ma mniejsze właściwości ferromagnetyczne.

    Czy sprawność kuchenki indukcyjnej jest niezależna od materiału, z którego jest wykonany garnek? czy przy danej płycie dana ilość energii elektrycznej zawsze wytworzy tą samą ilość energii cieplnej, niezależnie od typu garnka?
  • lampy.pl
  • #2
    any56
    Level 39  
    Garnki powinny być wykonane z materiałów dobrze przewodzących prąd elektryczny (w zasadzie wszystkie metale).
    Zasadą działania takiej kuchenki jest wytworzenie (na drodze indukcji) mikropętli prądowych, które rozgrzewają dno i ścianki garnka.
  • lampy.pl
  • #3
    nawer123
    Level 10  
    Zasada działania jest mi mniej więcej znana, ale nie o to pytałem we wcześniejszym poście. Na chłopski rozum sprawność powinna zawsze identyczna (ile energii dostarczysz tyle otrzymasz ciepła), ale może straty są jeszcze gdzieś indziej i zależą od typu garnka… nie wiem, nie jestem fizykiem.
  • #4
    bronek1806
    Level 22  
    Cześć!
    płyta i garnek tworzy coś w rodzaju transformatora gdzie płyta jest uzwojeniem pierwotnym a garnek uzwojeniem wtórnym, czyli im większa sprawność cieplna garnka tym większy prąd popłynie przez uzwojenie pierwotne a tym samym pobierze ona więcej energii. odpowiadając na pytanie... sprawność kuchenki jest jak najbardziej zależna od naczynia jakie stosujesz .
    Prosty przykład jeżeli płyta jest pusta (brak ferromagnetyka) to sprawność jest zerowa (nie grzeje) mimo iż napięcie do cewki jest dostarczone.
  • #5
    nawer123
    Level 10  
    jeszcze jedno pomocnicze pytanie: w jakim garnku będzie się bardziej opłacać gotować wodę: w zwykłym emaliowym czy w specjalnie to tego przygotowanym, z dnem z najlepszych materiałów (chodzi mi o opłacalność ekonomiczną, czas gotowania nie gra roli)
  • #6
    yacki
    Level 10  
    bronek1806 wrote:
    jeżeli płyta jest pusta (brak ferromagnetyka) to sprawność jest zerowa


    Post stary, ale temat zawsze aktualny i bardzo istotny, więc dokładam:

    "niestety" fizyka przeczy tej tezie. W rzeczywistości jest niemal dokładnie przeciwnie.

    W idealnej sytuacji (w rzeczywistej podobnie) pobór mocy mimo przyłożonego napięcia byłby zerowy w omawianej sytuacji, czyli sprawność 100% a nie zero.

    Jak wyżej napisano, układ działa podobnie do transformatora. Gdy nie jest pobierana moc z wtórnej części, to nie pobiera też pierwotna . Jak to się dzieją takie czary to już trzeba rozumieć fizykę na dość wysokim poziomie. W skrócie, jeżeli nie jest odbierana energia po wtórnej, po pierwotnej stronie "tworzy się" opór i moc nie jest pobierana ze źródła, mimo iż napięcie jest przyłożone. Jest to oczywista zaleta systemu indukcyjnego. Dodatkowo załączaniem mocy steruje elektronika i urządzenie działa tylko wtedy gdy na płycie jest odbiornik mocy (garnek)

    Przy gazie czy ceramice kuchnia pobiera i oddaje nastawioną moc niezależnie od tego czy jest ona wykorzystana przez kucharza (garnek na kuchni) czy nie jest.
    Znacznie mniejsza jest też bezwładność systemu indukcyjnego.

    Podsumowując: sprawność indukcyjnego gotowania jest wysoka, zdecydowanie wyższa niż w pozostałych systemach.
    Finalna ekonomika zależy jeszcze od cen nośników energii
  • #7
    eurotips
    Level 38  
    I tak koszt gotowania na indukcji zawsze zależy tylko i wyłacznie od tego jak długo coś ci się nie omsknie z rąk i nie pobijesz bardzo delikatnej szklanej tafli. Tak swój żywot koczy 95% indukcji bo cena szkła niejednokrotnie jest wyższa niż nowej kuchenki. Tak mniej więcej wygląda ta "wygoda" i ekonomia.
  • #8
    yacki
    Level 10  
    nawer123 wrote:
    w jakim garnku będzie się bardziej opłacać gotować wodę: w zwykłym emaliowym czy w specjalnie to tego przygotowanym, z dnem z najlepszych materiałów


    Opłacalność większa będzie przy specjalnie przygotowanym dnie.

    Dzięki właściwościom systemu indukcyjnego różnice jednak nie są duże. Garnek emaliowany ze stalowej blachy zaindukuje mniej mocy , ale strona pierwotna też mniej wtedy pobierze ze źródła.

    Róźnice zrobią stałe straty kuchenki. Gotowanie a szczególnie faza nagrzewania będzie trwać dłużej. Moc zaindukowana będzie znacząco mniejsza dla garnka emaliowanego przy tej samej nastawie kuchenki i moc maksymalna urządzenia również znacząco mniejsza - i tu jest główna różnica.

    Gdy trzeba szybko nagrzać większy garnek czy wodę, szybko podgrzać i do wysokiej temperatury patelnię - tu będą znaczące korzyści ze specjalnego dna przystosowanego do grzania indukcją
  • #9
    sigwa18
    Level 39  
    eurotips wrote:
    I tak koszt gotowania na indukcji zawsze zależy tylko i wyłacznie od tego jak długo coś ci się nie omsknie z rąk i nie pobijesz bardzo delikatnej szklanej tafli. Tak swój żywot koczy 95% indukcji bo cena szkła niejednokrotnie jest wyższa niż nowej kuchenki. Tak mniej więcej wygląda ta "wygoda" i ekonomia.


    No nie do końca. Musisz mieć pecha i trafić w krawędź albo blisko niej. Taka właściwość szkła hartowanego bardzo mocne na środku i słabe na krawędziach. Dwa dużo pada przez za wysokie napięcie sieci (fotowoltaika) i przegrzania (zły montaż lub awarię wentylatora. Czasem zdarza się też zalanie czy zawilgocenie przez skropliny ale to także wina złego montażu (źle pomyślana wentylacja płyty brak uszczelki blat-płyta). Na końcu są wady fabryczne np wadliwe luty.
  • #10
    yacki
    Level 10  
    eurotips wrote:
    I tak koszt gotowania na indukcji zawsze zależy tylko i wyłacznie od tego jak długo coś ci się nie omsknie z rąk i nie pobijesz bardzo delikatnej szklanej tafli.


    Bardzo cenna uwaga!!!

    Szczególnie należy zwrócić uwagę na szafki nad kuchenką indukcyjną co w nich trzymamy!!!

    Znam niejeden przypadek gdy z szafki przy zwykłym przeszukiwaniu, gdy chcemy coś wyjąć, wypadł szklany słoik .
    Uderzenie z wysokosci metra w szkło hartowane zwykle kończy żywot najbardziej nawet ekskluzywnej kuchni indukcyjnej

    Upadek ciężkiej pokrywki szybkowaru która się nie zablokowała , bardzo podobnie.

    Tutaj wyższość ma tylko gazowa kuchnia. Ceramiczna plyta wadę ma tę samą - też szkło hartowane . Raj dla gospodyni do czyszczenia i przekleństwo gospodarza gdy trzeba kobiecie kupic nową kuchenkę.

    Gdyby nie baba uzbrojona w patelnię już lepiej było by przejść na zimne jedzenie ;)
  • #11
    yacki
    Level 10  
    sigwa18 wrote:
    Taka właściwość szkła hartowanego bardzo mocne na środku i słabe na krawędziach.


    Bardzo należy uważać też na czystość garnków od spodu, szczególnie na piasek i podobne.

    Szkło niby twarde, ale piasek przyniesiony do kuchni na stół np z ziemniakami, zacierany spodem garnka skutecznie rysuje . Wtedy wystarczy lekkie puknięcie i po ptokach.

    Szkło hartowane mimo iż wygląda stabilnie, ma duże naprężenia wewnętrzne. Termiczne również. Nieraz widzę krótkie pęknięcia szkła hartowanego na kuchenkach w pobliżu środka płyty. Taka rysa łatwo przejdzie w złamanie tafli przy puknięciu

    Mokry od spodu garnek, wylewanie szczególnie zimnej wody na rozgrzaną płytę też jest ryzykowne