Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    dari
    Level 11  
    Witam
    Otrzymałem w spadku niedziałajacy telewizor tej marki. Podobno przed całkowitym unieruchomieniem były kłopoty z załączeniem. Po kilkakrotnym naciskaniu przez właściciela przełacznika sieciowego zaskakiwał i działał. Po otworzeniu ujrzałem spalony bezpiecznik. sprawdziałem przełącznik sieciowy (dobry). Jako niewytrawny mechanik, chcialbym zapytać szanownych kolegów co powinienem - czytaj sprawdzić najpierw aby nie dopuścić do mozliwych wystapień kolejnych uszkodzeń elementów. Co może być przyczyną, że wywala bezpiecznik. Proszę o sugestie.
    Fazii
    Level 32  
    Zacznij po koleji odbezpiecznika, kondensatory, prostownik, przetwornica (tranzystor kluczujący)
    dari
    Level 11  
    sprawdziłem diody prostownicze, kondensatory (nie wymienialem ich a może należałoby). Wsadziałem bezpiecznik i tylko błysk. znowu nic.
    Fazii
    Level 32  
    No a dalej? tranzystor kluczujący, elementy przetwornicy?
    zdzich42
    Level 41  
    Bezpiecznik nie "pada" bez przyczyny. Spróbuj dokonać pomiarów, napewno namierzysz jakieś zwarcie ( na: zwarty kolektor z emiterem tranzystora)
    dari
    Level 11  
    dzięki za inf. wieczorem dokonam kontroli. O efektach i wynikach dam znac jutro, gdyz nie mam pod ręką komputera.
    Leszkor
    Level 18  
    Jesli bezpiecznik tak szybko strzela musisz mnie czste zwarcie juz na wejsciu 220V: Wyciagnij wtyczke z gnazdka i sprawdzaj omomirzem na zwarcie. Ja mialem juz kilka razy ze dioda postownicza miala zwarcie albo konensatory blokujace Greatz
    Leszkor
    dari
    Level 11  
    Dokonałem wczoraj kolejnych pomiarów i znalazłem uszkodzony BU 508A tranz. kluczujacy. Dzis podmienię go na nowy. Zastanawiam sie jednak, co mogłoby byc przyczyna awarii. Może należałoby jeszcze wymienić kondensatory (mimo że je sprawdziłem)? A może trzeba szukać dalej?
    Jacekj
    Level 20  
    Kondensdatory elektrolityczne w wiekowy sprzęcie warto wymienić. Natomiast ten BU pewnie strzelił, bo go coś przeciążyło, więc pewnie będziesz miał jeszcze jakieś uszkodzenia gdzieś dalej.
    Pozdrawiam
    Fazii
    Level 32  
    Albo nie od ciążyło :) np. kondensator lub dioda w obwodzie gaszenia. Nie mam schematu więc piszę trochę w ciemno, ale większość jest podobna konstrukcyjnie. Jeżeli w sterowaniu jest tyrystor, to warto mu się przyjżeć.
    dari
    Level 11  
    Podmieniłem Bu 508A na 508AF. na początku wszystko w porządku, wszystko działa. Po chwili obraz raz nieostry, raz wskauje i jest ostry. I tak co 5 sekund. po chwili odbiera głos TV i znów pali bezpiecznik. Zastanawiam sie czy to wina BU czy jednak gdzieś trzeba szukać indziej. Nie zdażyłem nawet zmierzyć napięć. Przydałby się schemat.
    Fazii
    Level 32  
    BU508A a BU508AF różnia się mocą, ale sądzę, że masz uszkodzenie. Przeczytaj jeszcze raz uważnie, to co napisali koledzy wyżej :)