Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa próżniowa - pytanie

Berr64 07 Jun 2007 21:41 5706 7
    Berr64
    Level 11  
    Zakupiłem klimatyzacje do siebie do firmy marki Sanyo 6.6kW split i nie ma kto mi jej zamontować, terminy oczekiwania walą 30 dniowe, to postanowiłem zamontować ją sam. Mam do was wielką prośbę, potrzebuje informacji o sprzęcie, głównie odnośnie pompy próżniowej. Czy pompa TW-1AV http://www.cennik.agdex.com/ będzie odpowiednia?
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie narzędzi, proszę o pomoc i sugestie.
    Pozdrawiam andrzej
  • Helpful post
    ion-tichy
    Level 31  
    Witam
    Pomysł dziwny aby dla zamontowania jednego urządzenia uzbrajać się w zestaw narzędzi na który należy przeznaczyć ok 3.5 tyś.
    Ale jeśli decyzja jest podjęta to należy zwrócić uwagę na czynnik na którym pracuje układ - i pod to podebrać manometry oraz przyłącza 1/4 lub 5/16. druga sprawa to warto wiedzieć na jakich rurach będzie montaż tj. metryczne czy calowe i pod to dobierać narzędzia do obróbki. cała reszta to już raczej tylko i wyłacznie sprawa zasobności portfela.
    Oczywiście pozostaje jeszcze sprawa gwarancji na urzadzenie ale myślę, że sprawa jest jasna.
    Prosze zwrócićź uwagę, że Sanyo zwykle mają komunikację sygnałową na 24V i co za tym idzie należy baczną uwagę zwracać na ew. pomyłki z instalacją zasilania i komunikacji.
    Berr64
    Level 11  
    dzięki za pomoc, a już myślałem że zostanę potraktowany jak na forum "klimatyzacje" tam laikom odpowiedzi się nie udziela bo traktuje się ich jak potęcjalnych konkurentów. Mam firmę budowlaną i myślę że sprzęt przyda mi się jeszcze nie raz, a w wolnym czasie wyślę jakiegoś pracownika na kurs i nie będę musiał czekać, aż ktoś się zlituje i przyjedzie zamontować klimatyzator. A skoro dzięki życzliwym osobą na elektrodzie zamontowałem sam alarm u siebie w domu, to tym bardziej powinienem dać sobie radę z klimatyzacją.
    Powiedz mi czy ta pompa TW-1AV z manometrem podciśnienia i zawórem elektromagnetycznym zapobiegający wysysaniu oleju z pompy na początek wystarczy, czy lepiej wziąć dwustopniową(tylko ona dużo więcej waży 13kg).
    ion-tichy
    Level 31  
    No właśnie w tym problem, jeśli juz kupować z myśla o dalszym rozwoju to pompa 2 stopniowa. Tu wiele zależy od instalacji ale na krótka instalację tam mała powinna dać radę.
    Berr64
    Level 11  
    Powiedz mi jeszcze, jaką trzeba uzyskać minimalną próżnię w klimatyzacji
    Andrzej Molicki
    Level 14  
    Biedni będą twoi klienci za parę lat jak przyjdzie im wymienić sprężarki !!! Po pierwsze zacznij od wnikliwego przestudiowania literatury stosownej a więc np chłodnictwo T Szolca lub I Komarenki . Popracuj z jakimś monterem lub chłodniarzem aby poznać święte zasady których łamanie do takich właśnie skutków prowadzi .A zasad oczywiście nie znasz .
    Idiotów którzy piszą na stronach jak to można zamontować klimę lub naprawić lodówkę bez pompy i podstawowej wiedzy powinno się utopić !!!! Bo robią czarną robotę i to nie konkurencji a klientom i właścicielom tak sknoconych instalacji .Jeżeli instalacja linii freonowej będzie niepoprawnie położona uzyskasz o wiele mniejszą skuteczność układu a co gorsze zaleganie oleju w parowaczu i samej instalacji .Jeżeli chcesz cokolwiek osiągnąć w tym zawodzie zacznij od nauki i zakupu dobrej jakości narzędzi bo robienie gwożdziem na kolanie nikomu na dobre nie wyszło a pamiętaj że poprawki robi się za darmo a opinia w świat idzie .
    Berr64
    Level 11  
    Możesz napisać mi coś konkretnego. Wiem że to nie jest proste i mam świadomość że potrzeba do tego wiedzy, doświdczenia i sprzętu.. Wiedzy szukam gdzie tylko można, instalatorzy nie są skorzy do pomocy, tak więc pozostaje litelatura, która się szybko deaktualizuje i internet. Sprzęt już zamówiłem, koszt nie mały, na początek zamknie się w 5 tys. Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując pompę jednostopniową, ale dowiedziałem się, że do klimatyzacji minimalna próżnia to 0,3 milibara, pompa jednostopniowa osiąga próżnie 0,1 milibara, tak więc na początek chyba może być. Co do zasad montażu, jak byś mógł kilka najważniejszych uwag, to będę wdzięczny. Naukę zaczynam na sprzęcie swoim, najpierw montaż w biurze, później w domu, co do zasad montaż, to instrukcje które posiadam do klimatyzacji, opisują dość szczegółowo, ale wiem, że nie zastąpią doświadczenia.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    pozdrawiam