Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV SONY KV-29CL10K Dioda power mruga na czerwono 11 razy

POMAGA 08 Cze 2007 14:59 1995 6
  • #1 08 Cze 2007 14:59
    POMAGA
    Poziom 13  

    Trafił do mnie grzebany TV Sony jak w temacie. Uszkodzony tranzystor odchylania poziomego i inne elementy. Standardowa usterka. Wymieniłem Tranzystor Q5033, Transformator wysokiego (dałem HR8579), Diody: D5004, 5005, 5007, 5036, Rezystor R5065, procesor TDA9394 i IC5001. Przeszukałem jeszcze elementy w wysokiem ponieważ dziwne było, że uszkodziła sie dioda D5036. Kiedyś naprawiałem taki TV i ta dioda nie była uszkodzona, a wymiana powyższych elementów pomogła (teraz niestety nie). Znalazłem uszkodzony opór zabezpieczający R5048. Po wymianie i włączeniu dioda miga 11 razy. Uszkodziła się znowu dioda D5036. Sprawdziłem w obwodzie i znalazłem uszkodzony tranzystor Q5032 (zwarty do masy), którego wcześniej nie sprawdzałem. Nie wiem czy przypadkiem to nie on jest sprawcą uszkodzenia diody:/ Jeżeli koledzy mają jakieś podejrzenia, sugestie na bazie swojego doświadczenia to proszę o pomoc.[/img]

    0 6
  • #2 08 Cze 2007 19:36
    agd_dymarek
    Poziom 12  

    witam a sprawdziłeś pion może jest walnięty i pamięć bym podstawił nową , a dlaczego wymieniłeś procka ?? powodzenia jarek

    0
  • #3 09 Cze 2007 00:42
    mirex
    Poziom 43  

    Zwarty Q5032 jest powodem uszkodzenia się oporu R5048 ale nie diody.

    Jest odwrotnie - to uszkodzona dioda powoduje śmierć feta.
    Natomiast powodem jej uszkodzenia może być C5046, może 5047. Przy zwartej górnej diodzie modulatora nigdy nie wiadomo w jakim stanie jest dolna dioda. Pomiar miernikiem wymienionych wyżej elementów jest bezsensowny, trzeba po prostu podstawić na próbę inne.

    Jaką diodę wstawiłeś zamiast ERC06-15? Modulatory w Sony są wredne, byle czym tego nie zastąpisz, z reguły się grzeją popularne zamienniki.

    Nic nie wiadomo jakie jest napięcie zasilacza w momencie startu.

    0
  • #4 09 Cze 2007 10:21
    POMAGA
    Poziom 13  

    Wymiana tranzystora Q5032 pomogła, TV wystartował. Wymieniłem procesor ponieważ był uszkodzony. Kiedy strzeliło trafo uszkodziło standardowo tranzystor odchylania poziomego,diody i rezystor a na końcu procesor. Po wymianie tranzystora odchylania poziomego, transformatora wysokiego napięcia oraz pozostałych wiadomych elementów (oprócz drogiego:/ procesora, łudziłem się że może przeżył), dioda sygnalizowała awarię 8V. Pomierzyłem napięcia na procesorze i okazało się, że jest uszkodzony. Po wymianie 8V ruszyło ale zgłaszał usterkę o kodzie nr 11. Przyczyną był uszkodzony (podczas awarii trafa wysokiego) tranzystor Q5032 IRF614 którego niestety wcześniej nie sprawdzałem. Proszę jeszcze o podpowiedź jakie ustawić najodpowiedniejsze napięcie na G2? teraz jest 250V. Jak daję więcej to pojawiają sie powroty i obraz robi się bardziej czerwony. Kiedy pracuje z npięciem G2 250V i kolory są właściwe zauważyłem, że na białym tle są widoczne po lewej i prawej stronie kineskopu lekkie zabarwienia czerwienią wyglądające jak różowawe plamy. Proszę o radę czy da się to wyeliminować żeby była czysta biel?

    0
  • #5 12 Cze 2007 14:55
    POMAGA
    Poziom 13  

    Halo, koledzy, czy ktoś pomoże?

    0
  • #6 12 Cze 2007 15:34
    mirex
    Poziom 43  

    G2 to na pewno nie 250V.
    Po prostu Twój miernik tak mierzy, każdy w tym miejscu pokaże co innego.

    Optymalne ustawienie w najprostszych warunkach to:
    - wybrać program gdzie TXT ma dużo bieli, np czeski CT1
    - regulując G2 ustawić taki poziom gdy procesor zaczyna ograniczać prąd kineskopu /biel traci nieznacznie kontrast/ a następnie minimalnie wrócić potencjometrem.

    Tematu czerwonych "plam" nie rozumiem do końca - masz obwódki czerwone na konturach czy duże plamy na bieli.
    Jaki wpływ ma regulacja G2 na te plamy?
    Plamy są tylko na bieli czy na innych tłach też je widzisz?
    Zresztą to nie jest być może usterka do naprawienia tylko wada kineskopu.

    0
  • #7 13 Cze 2007 21:01
    POMAGA
    Poziom 13  

    Plamy są widoczne na bieli, żółtym czyli na jasnych kolorach. Nie są to obrysowania konturów. Plamy reagują na regulację G2. Pamiętam, że kiedyś naprawiałem taki TV i była podobna sytuacja. Jednak podczas regulacji G2 plamy w pewnym momencie ustępowały i kontrast wraz z kolorem pozostały idealne. Nie musiałem nic regulować. Napięcie na G2 (ten sam miernik co teraz) mogłem ustawić na 318V i było ok. Teraz przy 250V jest ok z kolorami, ale są plamy. Kiedy reguluję żeby plamy zniknęły przestawia mi się kolor:/

    0
  Szukaj w 5mln produktów