Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz z TV. TV firmy Unitra. Scalak UL 1244.

danio531 18 Cze 2007 21:16 7285 58
  • #31 18 Cze 2007 21:16
    danio531
    Poziom 18  

    Nie nie piny sa dobre początek układu jest tam gdzie napis MF 2006 a niby jak pomyliłem??
    Te 3 takim grubszym kablem to masa

  • #32 18 Cze 2007 21:31
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Jeśli ten wzmacniacz jest sprawny, to po podaniu sygnału powinien działać. Rysunek wtyku jest symboliczny, chodzi o przewody z odpowiednich styków.

    Pzdr.

    Pomyliłeś - na płytce jest numeracja. Od dołu wytrawiona jest 1 ' od góry namalowana 14.

  • #35 19 Cze 2007 11:22
    danio531
    Poziom 18  

    DDZZIIAAŁŁAA!!!!!! :):):)

    Usyszałem KANIKUŁY. Dzięki chłopki wielki dzięki za pomoc niedługo zaprezentuje konstrukcje na elektrodzie. Tylko jak ładnie obuduje.

    Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

    Czy byłyby jakieś wilekie trudności zamontowania tu wejścia pod mikrofon??

    Bo mam na składzie wejścia pod mini jacki.

  • #36 19 Cze 2007 11:38
    emeryt2
    Poziom 42  

    Witam. To zależy jaki masz mikrofon,jezeli z przedwzmacniaczem to podpinaj .

  • #37 19 Cze 2007 18:46
    danio531
    Poziom 18  

    Chodzi mi o taki normalny jak do kompa na mini jacka.
    Czyli musze robić do niego przedwzmacniacz w wzmacniaczu??

    Dodano po 30 [minuty]:

    Kurde i teraz cos nie działa wzmak. mam z mini jacka 3 wyjścia dwa zabezpiecone jakimś czyms i jeden goły kabel które to masa??

  • #39 19 Cze 2007 22:50
    danio531
    Poziom 18  

    Więc dobrze myślałem. :)

  • #40 20 Cze 2007 16:10
    danio531
    Poziom 18  

    Koledzy cos chyba poszło. Jak podłączyłem 18V to głośnik cos postukał a później coś strzeliło na płytce ale nic nie wygląda na uszkodzone.
    Strzeliło po prawo od UL1244

  • #41 20 Cze 2007 16:39
    emeryt2
    Poziom 42  

    Witam. W/G schematu płyty 2006,elektrolity na niej sa na napięcie 16 V, a ty podłączyłeś 18 V.Może któryś <strzelił> od spodu.Sprawdż.Pozdrawiam.

  • #42 20 Cze 2007 16:50
    danio531
    Poziom 18  

    Nie widać żadnych uszkodzeń ani z dołu ani z góry

  • #43 20 Cze 2007 16:54
    emeryt2
    Poziom 42  

    Sprawdzając elektrolity, należy je wylutować.Spróbuj pierwsze ten największy.Powodzenia.

  • #45 22 Cze 2007 18:51
    mkpl
    Poziom 37  

    Wylutuj ten duży elektrolit i sprawdź czy nie są wylane lub czy nie mają zwarcia etc. tak jak ci koledzy powiedzieli a najlepiej jak byś je wymienił na inne

  • #46 22 Cze 2007 18:57
    danio531
    Poziom 18  

    Wymieniłem elektrolit ale czy można go wymienić nawiekszy bo ten był 470uF a można go zmienić na np: 2200uF???

  • #47 22 Cze 2007 19:18
    mkpl
    Poziom 37  

    To zalezy czy on jest w zasilaniu czy na wyjściu wzmacniacza. Ale testowo mozesz podmienić

  • #48 22 Cze 2007 20:33
    danio531
    Poziom 18  

    Zamieniłem ale nic sie nie poprawia.
    jak dotykam zasilaczem masy i plusa to tylko jak pocieram kablami to trzeszczy głośnik. Tyle grania

  • #49 22 Cze 2007 21:22
    emeryt2
    Poziom 42  

    Tak ten duży to 470 mF /16V. Wstaw nowy ale na napięcie 25 V. Jest to bootstrap. Sporawdz jeszcze inne elektrolity z okolicy 1480. Pozdrawiam.

  • #50 22 Cze 2007 21:24
    mkpl
    Poziom 37  

    Podłacz zasilanie i sprawdź jekie masz napiecie na nodze 12 wzgledem masy. Powinno być tam połowa napiecia zasilania jesli bedzie inaczej to na 99% masz ubity scalak

  • #51 23 Cze 2007 11:58
    danio531
    Poziom 18  

    Chyba nie musze mierzyć bo radiatorek UL1480 przestał się grzać. Zostaje mi chyba tylko wylutować UL1244 i robić wzmak od początku.

  • #52 23 Cze 2007 12:25
    emeryt2
    Poziom 42  

    Witam. Kolego ,po co wlutowywać 1244 , on nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem ,lepiej go sobie zostaw na inne konstrukcje, w przyszłości. Rozumiem,że zmieniłeś 470 mF na 25 V.Tam w aplikacji 1480 są inne elektrolity,je również wymień na 25V. Nie pomyl tylko biegunowości elektrolitów. Pozdrawiam.

  • #53 23 Cze 2007 12:38
    danio531
    Poziom 18  

    To jest uF a nie mF podmieniłem 470uF na 1000uF 16V i jeszcze mniejszy elektrolit 22uF na nowy 22uF 16V

  • #54 23 Cze 2007 13:27
    emeryt2
    Poziom 42  

    Tak masz racje, to jest mikrofarady.Ale napięcia znamionowe na elektrolitach tak jak piszesz 16 V to trochę za małe.Pozdrawiam.

  • #55 23 Cze 2007 13:46
    danio531
    Poziom 18  

    Mam elektrolit z zasilacza 330uF 200v :):)

  • #56 23 Cze 2007 14:01
    emeryt2
    Poziom 42  

    Kolego , jeżeli masz GG to podaj na PW numerek. Takimi podpowiedziami i odpowiedziami "zaśmiecimy" połowę pojemności Elektrody. Czekam .

  • #57 23 Cze 2007 18:01
    danio531
    Poziom 18  

    Dobra narazie nie będe pisał na forum i trochę poprubuje sam porobić spox

    Dodano po 31 [minuty]:

    Jeszcze jedno pytanie które powinno mi pomóc.

    Czy przyczyną nie działania wzmacniacza mogą być głośnik??
    Bo jak go testuje to mam podłączony tylko jeden 4 omowy głośnik.

  • #58 23 Cze 2007 18:21
    emeryt2
    Poziom 42  

    Sprawdż głośnik omomierzm lub paluszkiem na 1,5V,powinień <skrzeczeć>.

  • #59 23 Cze 2007 21:42
    danio531
    Poziom 18  

    głośniki dobre znalazłem uszkodzenie. Niestety poważne. Scalak do wyrzucenia.
    Wzmacniacz z TV. TV firmy Unitra. Scalak UL 1244.
    Poprostu scalak jest dziurawy. :(

    Czy z tego UL1244 naprawde się nie da nic wycisnąć?

    Jesli nie mam innych scalaków musze robić wzmak na tranzystorach??

    Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

    NO TO ZAMYKAM DZIĘKI WSZYSTKIM KTÓRZY SIĘ ZAANGAŻOWALI :)) Mam już nowe plany co do wzmacniacza znalazłem takie cos jak BU 208A( to ma chyba moc ok. 50W) Jeśli jeszcze chcecie możecie mi pomagać:
    TUTAJ