Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Silnik od wentylatora. Nie chce ruszyć, tylko burczy.

maliniak86 09 Cze 2007 20:38 2825 8
  • #1 09 Cze 2007 20:38
    maliniak86
    Poziom 16  

    witam.
    mam problem z silnikiem w wentylatorze , jest to silnik małej mocy stosowany w adapterach ... gramofonach ... wentylatorach biurkowych.Przy załączeniu do sieci 230v buczy cały czas nie dając rady zakręcić.Spotykam juz się drugi raz z takim silnikiem który niechce ruszyć tylko buczy nawet po nasmarowaniu wału i wyczyszczeniu.Niejest to wina żadnych łożysk.Co można jeszcze zrobić??

    pozdrawiam

    0 8
  • #2 09 Cze 2007 20:51
    Qbuś
    Poziom 38  

    Sprawdż czy wirnik znajduje się dokładnie w środku otworu w stojanie i czy łożyska są równoległe do stojana,nieraz minimalne "przekoszenie" powoduje że silniczek nie rusza.

    0
  • #3 09 Cze 2007 21:52
    maliniak86
    Poziom 16  

    Wszystko jest równo , silnik nawet nie kreci gdy się mu pomaga , nic nie ociera.

    0
  • #4 09 Cze 2007 21:57
    bonanza
    Spec od Falowników

    Taki silnik na rdzeniu (stojanie) ma opaskę - zwarty zwój, który przesuwa fazę strumienia magnetycznego. Jeśli wypadnie lub się rozłączy - silnik "nie wie", w którą stronę się ma kręcić.

    0
  • #5 09 Cze 2007 22:10
    maliniak86
    Poziom 16  

    A w którym miejscu jest opaska z czego jest zrobiona i czy można ją dorobić??

    0
  • #6 10 Cze 2007 09:29
    jjanusz
    Poziom 17  

    widać 2 lub 3 zwoje drutu na stojanie

    ps taką samą zasadę działania ma silnik od pompki w pralce

    0
  • #7 10 Cze 2007 09:41
    *paweł*

    Specjalista Automatyk

    O ile dobrze pamietam to jest tam tylko jeden zwoj z miedzianego grubego dutu i jest gornym prawym rogu rdzenia.

    pozdrawiam

    0
  • #8 10 Cze 2007 14:26
    maliniak86
    Poziom 16  

    Witam
    Silnik jest już naprawiony powodem były wytarte już łożyska i wirnik w czasie włączenia był przyciągany do ścian , tak wiec podkładka wsadzona i elegancko trzyma się .

    dziękuje za pomoc
    pozdrawiam

    0
  • #9 10 Cze 2007 16:35
    Qbuś
    Poziom 38  

    W pierwszym poście napisałeś

    Cytat:
    Niejest to wina żadnych łożysk.Co można jeszcze zrobić??
    A w ostatnim
    Cytat:
    powodem były wytarte już łożyska
    Wprowadziłeś niepotrzebnie kilku forumowiczów,którzy chcieli ci pomóc w błąd (Może jakieś magiczne słowo ? )

    -1