Witam wszystkich,
chciałbym się podzielić zrealizowanym projektem TIGa DC - przed jego całkowitym zdemontowaniem i wykonaniem w dużo większej docelowej zabudowie. Myślę o obudowie minimum wys-870mm, szer- 350mm, głębokość-600mm.
Pomysły do realizacji tego projektu pochodzą z wielu schematów z postów z forum Elektrody, projektu TIGa Pana Stanisława Krasickiego i moich przemyśleń.
Zaczęło się od pomysłu, aby do zwykłej spawarki transformatorowej Trafo (pierwotne drut1x2mm, wtórne taśma miedź 3x9mm przekrój rdzenia : 8cm x 7cm), dołączyć prostownik i spawać prądem stałym, potem, aby można było regulować prądem spawania, poprzez sterowanie kątem wysterowania tyrystorów.
Po jakimś czasie wpadł mi w ręce projekt Pana Krasickiego w EP 12/2003 i doszedł projekt pulsowania prądu.
Później powstał problem wybijania bezpieczników przy włączaniu trafo co zrealizowałem korzystając z sposobu forumowicza KAZ, rozwinąłem go nieco - dostosowując do przekaźnika R15.
Później praktycznie sprawdziłem działanie jonizatora kupionego z Allegro i spocząłem na wykonanym jonizatorze 500Hz - opracowanym przez Pana Krasickiego, modyfikując go nieco - z uwagi na zasilanie 12V i własne przemyślenia.
Mam w planie rozbudowę urządzenia o część AC i pracuję właśnie nad pomiarem prądu - wydaje się to nieskomplikowane - bocznik + przetwornik a/c i pomiar z wyświetleniem na dużych LEDach na płycie czołowej - tylko chciałbym, aby miernik pokazywał wartość rzeczywistą i średnią prądu ostatniego spawania, kasowaną następnym zapaleniem łuku. Nie trzeba wtedy jednocześnie spawać i obserwować wskaźnika, lub prosić drugą osobę. Wyciągnąłem jedną gałąź zasilania na zewnątrz obudowy (ten gruby biały przewód z lewej strony na zdjęciu) i pracuję nad przekładnikiem.
Część AC przyda się do drobnych prac naprawczych w aluminium. Jonizator w tym projekcie, w odróżnieniu od tych jednoimpulsowych do nabycia ma Allegro, pracuje z częstotliwością 500Hz - i na jeden przebieg sieci 50Hz przypada 10 wyładowań z jonizatora.
To wszystko przestało się już mieścić w tej planowanej wcześniej obudowie i nadszedł jej kres. Ale zapewne następny etap trochę potrwa, postanowiłem wrzucic to na elkę- może komuś przydadzą się te informacje?
Częstotliwość ładowania powielacza napięcia przetwornicy (z 400V na 800V) zwiększyłem z 20KHz jak było w oryginale do 50KHz. Trzy rezystory 1,2k/10w połączone równolegle i minidławik toroidalny - bardzo uspokajają pracę transformatora przetwornicy (400V/50KHz) i nie trzeba ich użyć aż tyle (po 3 szt na gałąź = razem 6szt). Ale miałem ich całą masę z kilku złomowanych upsów i ponieważ wcześniej wykonałem już dwa mostki z radiatorami - to nie oszczędzałem i pozostawiłem ich aż tyle.
Jednak wystarczą po 2 na gałąź(razem4szt), a jeżeli transformator przetwornicy wykonamy starannie - to nawet po jednym na każdą gałąź (razem 2 szt).
Wykonana spawarka a właściwie jej sterownik - zapewnia bardzo precyzyjną regulację prądu spawania - ale ma pewien mankament - wykonanie na 4 szt uA741 jest o tyle kłopotliwe,że poszczególne scalaki nawet z jednej partii - mają rozrzut parametrów (widać po wartościach rezystorów w dzielnikach) i wykonując go jeszcze raz zrobiłbym go na LM339 (4 wzm oper w jednej strukturze). Uprościłoby to nieco projekt płytki i zapewniłoby późniejsze powtarzalne wartości rezystorów.
Próbki blach wykonane zostały elektrodami 2,0mm ER146 i ER246 na blasze 1,0mm i elektrodami 2,5mm na blasze 2,0mm.
Jonizator zapewnia dość pewny zapłon łuku przy każdym prądzie - nawet 30A. Dławik obliczony i wykonany został dla następujących założeń : prąd max=100A, dopuszczalny spadek napięcia łuku (z 30V) Vs=10V . Parametry dławika : przekrój rdzenia=18cm2, uzwojenie #25mm2, ilość zwoi=12, szczelina=0,1mm. Niestety, indukcyjność jest za mała i trzeba się wspierać kondensatorem 1800uF/250V. Bez niego zapalanie łuku nawet przy pracującym jonizatorze jest trudniejsze niż jeżeli go zastosujemy. Optymalnym wydaje się zastosowanie jednoczesne dławika o 2x większej indukcyjnosci i kondensatora 2.000 - 10.000uF.
Z braku argonu (skończył się i będzie we wtorek) wykonanie próbek TIGiem przełożyłem na przyszłą sobotę, ale próbki MMA w zasadzie mówią wszystko. Tak więc, od przyszłego tygodnia przekładam tego TIGa.
Pozdrawiam.
P.S. próbki dla blachy 1mm już się nie zmieściły.

Moderated By gulson:nie edytować
Cool? Ranking DIY