Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF)

DS 10 Jun 2007 00:04 156811 84
Computer Controls
  • Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF)
    Witam wszystkich,
    chciałbym się podzielić zrealizowanym projektem TIGa DC - przed jego całkowitym zdemontowaniem i wykonaniem w dużo większej docelowej zabudowie. Myślę o obudowie minimum wys-870mm, szer- 350mm, głębokość-600mm.
    Pomysły do realizacji tego projektu pochodzą z wielu schematów z postów z forum Elektrody, projektu TIGa Pana Stanisława Krasickiego i moich przemyśleń.
    Zaczęło się od pomysłu, aby do zwykłej spawarki transformatorowej Trafo (pierwotne drut1x2mm, wtórne taśma miedź 3x9mm przekrój rdzenia : 8cm x 7cm), dołączyć prostownik i spawać prądem stałym, potem, aby można było regulować prądem spawania, poprzez sterowanie kątem wysterowania tyrystorów.
    Po jakimś czasie wpadł mi w ręce projekt Pana Krasickiego w EP 12/2003 i doszedł projekt pulsowania prądu.
    Później powstał problem wybijania bezpieczników przy włączaniu trafo co zrealizowałem korzystając z sposobu forumowicza KAZ, rozwinąłem go nieco - dostosowując do przekaźnika R15.
    Później praktycznie sprawdziłem działanie jonizatora kupionego z Allegro i spocząłem na wykonanym jonizatorze 500Hz - opracowanym przez Pana Krasickiego, modyfikując go nieco - z uwagi na zasilanie 12V i własne przemyślenia.
    Mam w planie rozbudowę urządzenia o część AC i pracuję właśnie nad pomiarem prądu - wydaje się to nieskomplikowane - bocznik + przetwornik a/c i pomiar z wyświetleniem na dużych LEDach na płycie czołowej - tylko chciałbym, aby miernik pokazywał wartość rzeczywistą i średnią prądu ostatniego spawania, kasowaną następnym zapaleniem łuku. Nie trzeba wtedy jednocześnie spawać i obserwować wskaźnika, lub prosić drugą osobę. Wyciągnąłem jedną gałąź zasilania na zewnątrz obudowy (ten gruby biały przewód z lewej strony na zdjęciu) i pracuję nad przekładnikiem.
    Część AC przyda się do drobnych prac naprawczych w aluminium. Jonizator w tym projekcie, w odróżnieniu od tych jednoimpulsowych do nabycia ma Allegro, pracuje z częstotliwością 500Hz - i na jeden przebieg sieci 50Hz przypada 10 wyładowań z jonizatora.

To wszystko przestało się już mieścić w tej planowanej wcześniej obudowie i nadszedł jej kres. Ale zapewne następny etap trochę potrwa, postanowiłem wrzucic to na elkę- może komuś przydadzą się te informacje?

Częstotliwość ładowania powielacza napięcia przetwornicy (z 400V na 800V) zwiększyłem z 20KHz jak było w oryginale do 50KHz. Trzy rezystory 1,2k/10w połączone równolegle i minidławik toroidalny - bardzo uspokajają pracę transformatora przetwornicy (400V/50KHz) i nie trzeba ich użyć aż tyle (po 3 szt na gałąź = razem 6szt). Ale miałem ich całą masę z kilku złomowanych upsów i ponieważ wcześniej wykonałem już dwa mostki z radiatorami - to nie oszczędzałem i pozostawiłem ich aż tyle.
    Jednak wystarczą po 2 na gałąź(razem4szt), a jeżeli transformator przetwornicy wykonamy starannie - to nawet po jednym na każdą gałąź (razem 2 szt).
    Wykonana spawarka a właściwie jej sterownik - zapewnia bardzo precyzyjną regulację prądu spawania - ale ma pewien mankament - wykonanie na 4 szt uA741 jest o tyle kłopotliwe,że poszczególne scalaki nawet z jednej partii - mają rozrzut parametrów (widać po wartościach rezystorów w dzielnikach) i wykonując go jeszcze raz zrobiłbym go na LM339 (4 wzm oper w jednej strukturze). Uprościłoby to nieco projekt płytki i zapewniłoby późniejsze powtarzalne wartości rezystorów.
    Próbki blach wykonane zostały elektrodami 2,0mm ER146 i ER246 na blasze 1,0mm i elektrodami 2,5mm na blasze 2,0mm.
    Jonizator zapewnia dość pewny zapłon łuku przy każdym prądzie - nawet 30A. Dławik obliczony i wykonany został dla następujących założeń : prąd max=100A, dopuszczalny spadek napięcia łuku (z 30V) Vs=10V . Parametry dławika : przekrój rdzenia=18cm2, uzwojenie #25mm2, ilość zwoi=12, szczelina=0,1mm. Niestety, indukcyjność jest za mała i trzeba się wspierać kondensatorem 1800uF/250V. Bez niego zapalanie łuku nawet przy pracującym jonizatorze jest trudniejsze niż jeżeli go zastosujemy. Optymalnym wydaje się zastosowanie jednoczesne dławika o 2x większej indukcyjnosci i kondensatora 2.000 - 10.000uF.
    Z braku argonu (skończył się i będzie we wtorek) wykonanie próbek TIGiem przełożyłem na przyszłą sobotę, ale próbki MMA w zasadzie mówią wszystko. Tak więc, od przyszłego tygodnia przekładam tego TIGa.
    Pozdrawiam.
    P.S. próbki dla blachy 1mm już się nie zmieściły.

Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF) Zbudowałem spawarkę TIG DC (wersja PULS + HF)

Moderated By gulson:

nie edytować

Cool? Ranking DIY
    About Author
    DS
    Level 15  
    Has specialization in: energoelektronika i automatyka
    DS wrote 152 posts with rating 26, helped 8 times. Been with us since 2006 year.
  • Computer Controls
    DooBLER
    Level 12  
    Witam

Bardzo ciekawy projekt
    Jaką najcieńszą i jakąnajgrubszą blachę da się tym spawać?
    Chodzi mi o to czy taki sprzęt przyda się np do blacharki samochodowaej gdzie blacha w porywach to 0,5 - 0,7mm

Pozdrawiam
    DS
    Level 15  
    Co do spawania najcieńszych blach - to przy pracującym jonizatorze można spawać blachy też 0,5. Co jakiś czas używa się go do pospawania tłumików do samochodów, które akurat się rozleciały i trzeba zamówić i ściągnąć nowe. Tak więc TIG przy takich pracach jest trudny do pobicia.
    Pozdrawiam.
    DS
    Level 15  
    Co do max prądów spawania to ograniczone jest to tylko wydajnością transformatora zasilającego. W moim przypadku max prąd bezpośrednio za transformatorem zmierzony miernikiem cęgowym przy spawaniu elektrodą - wyniósł 140-150A. Tryb pracy przy tym prądzie oceniam na 50-60%. Koszt budowy - większość już miałem (trafo, diody, tyrystory itp.), ale wartość elementów elektronicznych to około 100-200zł + "trochę" robocizny.
    tomeeh
    Level 24  
    DS, możesz mi krótko napisać, w jakim celu zastosowałeś zdublowane obwody z układami IC2 i IC3. O ile się nie mylę, to wg schematu wynika, że obydwa sterowane są tym samym sygnałem (poprzez transoptory OK1, OK2) i ich wyjścia są połączone poprzez tranzystory Q6 i Q8. Czy chodziło ci tutaj o zwiększenie niezawodności, czy też o zwiększenie prądu wyjściowego? Podejrzewam, że jeszcze o coś innego, bo te 2 powody do mnie samego nie przemawiają :). Poproszę zatem o krótkie wyjaśnienie w miarę możliwości.
    DS
    Level 15  
    Dlatego są podwójne ponieważ IC2 i IC3 sterują prądem spawania(impulsu) i tak - IC2 jednej połowki napięcia i IC3 drugiej połówki napięcia. Później obie połówki składane są w "całość" tranzystorami Q8 i Q6.
    Z rezystora R11 pobierana jest do dalszych układów wartość napięcia z przesunięciem odpowiadającym kątowi zadziałania tyrystorów w mostku.
    Druga taka sama para (IC7 i IC8) ustala w ten sam sposób prąd spawania(bazy) i też napięcie z rezystora R18 pobierane jest do dalszych układów.
    Napięcia z gałęzi impulsu i bazy podawane są na tranzystory odwracające fazę Q5 i Q3 i poprzez tranzystor Q9 sumowane z impulsami generatora 1,8KHz i podawane na bazę Darlingtona.
    Mamy tutaj następujące sygnały które wzajemnie na siebie oddziałują :
    Sygnały prądu impulsu 50Hz (Q8+Q6=Q5)
    Sygnały prądu bazy 50Hz (Q4+Q2=Q3)
    Pulsowanie prądu 10Hz-1Hz (Q1+Q7, Q3+Q5)
    Generator impulsów wyzwalających 1,8KHz (Q9+R25(Ne555))
    Układ byłby nieco prostszy jeżeli mielibyśmy transformatorki oddzielne dla każdego tyrystora, ale coś za coś. A zresztą jeden, dwa tranzystory w tę czy w tamtą.... A poza tym to na razie działający ale próbny projekt.
    Pozdrawiam
    Boleslaw666
    Level 17  
    Witam

A jak ze spawaniem aluminium ? Da radę ?

Pozdrawiam
    DS
    Level 15  
    Obecna wersja niestety nie nadaje się do spawania aluminium.
    Do tego jest niezbędna wersja AC - czyli umożliwiająca spawanie prądem przemiennym. Będzie to dalsze uzupełnienie tego projektu w większej obudowie.
    Składniki : trafo (istniejące) + regulator prądu + układ eliminacji składowej stałej + gniazda do przewodów spawalniczych. Reszta tak jak w TIGu DC (przewody, palnik, gaz itp).
    Pozdrawiam.
  • Computer Controls
    DJKompot
    Level 26  
    Witam

Bardzo dobra robota! Troche duża spawarka ale cóż nie liczy sie wielkość tylko skuteczność. Chciałbym swoją spawarkę transformatorową (elektrodówke) przerobić na coś takiego. Myśle też o migomacie. Nie wiem co by było lepsze. Prosiłbym o przesłanie materiałów autora na temat spawarki na e-mail sliwka2d(malpa)wp.pl lub na PW.

Pozdrawiam
    DS
    Level 15  
    Odnośnie wymiarów to też początkowo popełniłem ten błąd, że założyłem wykonanie przenośnego TIGa. Wymiary w których zacząłem upychać elektronikę to były pozostałością po zwykłej spawarce elektrodowej (szer17cm x wys29cm x głęb 40cm).
    Po jakimś czasie rozbudowy, zdałem sobie sprawę, że nie da się zrobić w miarę dobrze działającego TIGa transformatorowego w wersji przenośnej. Samo trafo waży około 18kg. Zważyłem tak dla ciekawości - całość tego urządzenia DC (powiększyłem w międzyczasie głębokość do 55cm) i waży to dokładnie 36 kg. A jest to dopiero wersja DC.
    Zresztą, nawet jeżeli urządzenie ważyć będzie 15kg - to co z butlą z argonem, przewody itp. Tak więc zakładając budowę takiego urządzenia to nastawić się powinno - raczej na budowę urządzenia stacjonarnego, ewentualnie przemieszczanego po warsztacie na kółkach. Spięcie razem butli i urządzenia bardzo porządkuje otoczenie i wszystko mamy pod ręką.
    Dla ciekawości podpatrzyłem na stronie Millera(USA) i tam TIGi bez chłodzenia wodnego (co prawda inwertorowe czyli budowane z lżejszych komponentów np.Dynasty 350) ważą : bez chłodzenia wodnego - 61kg, z chłodzeniem wodnym - 120kg.
    Z wagą migomatu jest podobnie - tylko w tym przypadku decycujące jest trafo o właściwej charakterystyce a ono na pewno "trochę" waży i dodatkowo podajnik do drutu, drut na szpuli, uchwyt , obudowa, dławik itp to waga niestety też się uzbiera.
    I myśląc o urządzeniach TIG czy MIG mających chociaż cień profesjonalizmu i - przenośnych - raczej musimy zapomnieć, no chyba że będzie to "spacer farmera" :-)
    gdkj
    Level 26  
    dla mnie bezsprzecznie jest to jeden z najlepszych projektów na forum. kupa roboty, przemyśleń i zbierania doświadczeń. teraz to juz do roboty przy konstrukcji takich urządzeń ;).
    (10/10)+10.
    pozdrawiam.
    DS
    Level 15  
    Dzięki za uznanie, ale do końca projektu to jeszcze ho, ho..... Trzeba jeszcze poprawić część DC (sterownik) i wykonać AC.
    Na razie powoli rozbieram urządzenie do zrobienia projektu do docelowej obudowy. Szczegółowe fotki modułów - zwłaszcza jonizatora już niebawem wrzucę do tego wątku.
    wielki-szu
    Level 14  
    Kolego DS jak to jest z tym pulsatorem że najładniejszy spaw zawsze jest 80A bez żadnych dodatków. Cały projekt jest ok.
    DS
    Level 15  
    Nie opisałem zdjęć - umieszczając na ImageShacku i kopiując do elektroda.net nie przeciągnęły się opisy. I tak na pierwszym zdjęciu jest blacha #2 natomiast na dolnym blacha #1, bardzo nieostre zdjęcie.
    Szkoda, że wyszło trochę nieostro , ale prąd 80A powoduje ładny przetop przez blachę, natomiast pulsowanie z mniejszym prądem daje w efekcie krople niewtopionej spoiny(różny czas pulsowania- różne wielkości kropli). Podjadę i zrobię jeszcze raz zdjęcie- może jeszcze nie wyrzucili próbek.
    Jest to przydatne m.in przy wstępnym łączeniu blach o różnej grubości. Ustawiając prąd który nie spowoduje wypalenia dziury w grubszej blasze i znając częstotliwość pulsowania łączymy blachy np. #1,5 z #0,8 lub cieńszą.
    Głośniej piszczy łuk z jonizatorem(większy prąd) operujemy koło grubszej blachy, słyszymy ciszej piszczy łuk(mniejszy prąd) zakosem operujemy koło cieńszej - nie mamy dziur i ładne łukowate wtopienia. Ładniej też wypełnia się kratery przy pulsowaniu, ale zgadzam się to nie jest bardzo konieczne.
    Dużo ładniej wyglądałoby wykonując to palnikiem tiga , ale robiłem to z konieczności elektrodą fi2 i fi2,5 i dla lepszej oceny na płaskiej blasze.
    Co prawda nie powinno się używać jonizatora do spawania MMA, ale próbowałem i naprawdę - nawet ktoś kto pierwszy raz w życiu trzyma uchwyt i spawa - to jest w stanie ładnie spawać długimi spoinami.
    Samo zbliżenie elektrody (nawet gdy ustawimy większy prąd i podpali nam trochę stalowy rdzeń w otulinie) do materiału inicjuje stabilny spokojny ładnie brzmiący łuk :-)
    DS
    Level 15  
    Zgodnie z wcześniejszymi postami wstawiam wykonane jeszcze raz - teraz chyba z trochę lepszą ostrością - fotki próbek blachy 1mm (jak widać granicznym prądem jest 80A, powyżej powstają dziury):

i blachy grubości 2mm :

i kolejnych modułów tego urządzenia :
    Wykonana płyta czołowa z przodu i z tyłu - wykonałem ją ze starej spawarki transformatorowej. Nakleiłem arkusz papieru samoprzylepnego Zweckform po nadruku na ksero. Miałem tylko arkusze koloru zielonego. Po naklejeniu polakierowałem kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego w sprayu (Dupli-color, 7 zł pojemnik 150ml)

Transformator wysokiego napięcia - rdzeń - 4 szt rdzeni transformatorów wysokiego napięcia od TV czarno-białych, szczelina około 0,2mm, 12 zwoi uzwojenia wtórnego przewodem 20mm2, uzwojenie pierwotne 1 zwój drutem fi 1,5mm. Całość spięta wyprostowanymi oryginalnymi zapinkami od rdzeni i plastikowymi opaskami scotch. Kondensator podłączony równolegle do uzwojenia pierwotnego 4,7nF/1500V.
    No i pozostał układ wytłumiający wysokie napięcie : Warystor na 121V, rezystor 2,2k/5W i kondensator 25uF/250V.
    Jarosław_1988
    Level 17  
    Projekt fajny ale niestety jakość spawu jest taka sobie ponieważ półautomatem(BESTER 1800 Turbo) mogę lepsze spawy uzyskać na najmniejszym zakresie prądu:D
    DS
    Level 15  
    OK.
    Tylko, że z konieczności te ciągłe spawy wykonywałem metodą MMA elektrodą Φ2,5 na blasze #2mm i elektrodą Φ2 na blasze #1mm.
    Daje to obraz możliwości regulacyjnych i stabilności prądu samego urządzenia.
    Wykonując to palnikiem TIG wyglądałyby dużo lepiej...
    DS
    Level 15  
    A oto kolejne elementy tego projektu :
    Włącznik nożny sterowania - wykonałem go z włącznika jakiejś maszyny do szycia. Po zdemontowaniu pozostawiłem sprężyny, natomiast zdemontowałem potencjometr i zastąpiłem go włącznikiem Omrona. Przewód jest dwużyłowy w ekranie, ekran połączony z masą urządzenia. Całość zasilania układu sterowania (w/g schematu blokowego i schematu zasilania) jest ze względów bezpieczeństwa, galwanicznie oddzielona od pozostałej części urządzenia i zasilana jest z dodatkowego małego zasilacza 12V od jakiegoś telefonu komórkowego. Uzwojenie pierwotne zasilacza jest połączone równolegle z uzwojeniem transformatora głównego spawarki. Do testów zrobiłem dodatkowy wtyk z krótkim przewodem z włącznikiem(z lewej strony nożnego włącznika). Gniazdo (koszt 4 zł) do sterowania jest od mikrofonów estradowych (tak jak wtyki - 4 szł /szt) i zamontowane jest na płycie czołowej.

Przetwornica 12V/450V 50KHz - wykonałem ją na podstawie projektu Pana Krasickiego zamieszczonego w EP/10/2006 i 11/2006, wprowadzając trochę modyfikacji. Zasilanie całości przetwornicy zmieniłem na jednolite 12V, zmodyfikowałem trochę układ wyzwalania tyrystora i wskutek zmniejszenia napięcia zasilającego transformator przetwornicy z 24V na 12V, zmieniłem część średniego napięcia - z prostowania pełnookresowego na powielacz napięcia zwiększający napięcie przetwornicy dwukrotnie. Częstotliwość zmieniłem także z 20KHz na 50KHz. W związku z tymi zmianami praca przetwornicy stała się bardzo spokojna, wydzielanie ciepła na IRFZ46 (po 3 szt na mostek- niebawem wrzucę dalsze fotki) jest minimalne. Dodatkowo uspokaja pracę przetwornicy dławik na rdzeniu toroidalnym ferrytowym (dane są na schemacie blokowym spawarki) i trzy rezystory 1,2k (góra płytki). Dławik zamontowany na stronie druku (zapomniałem podczas projektowania płytki) zapobiega przebiciu tyrystora podczas rozładowania kondensatorów przetwornicy.
    Dławik wyjściowy - obliczony do prądu 100A - ale w trakcie prób okazała się za mała indukcyjność. Dane uzwojeń, grubości uzwojeń, szczeliny i przekroju rdzenia są w poście nr 1. Indukcyjność zmierzona miernikiem wynosi 320mikroH i dla prądu 150A i zmniejszenia wahań prądu z 10V do 5V powinna wynosić powyżej 1,2mH. Bardzo poprawiający zajarzanie łuku jest też kondensator ok 1800uF/250V podłączony pomiędzy minus a dławik(od strony mostka). Nie ma tego kondensatora na schemacie blokowym.
    tplewa
    Level 39  
    Super projekcik :)

Chyba sie zabiore wkoncu za wykonanie wlasnego TIG-a, bo coraz czesciej jest mi potrzebny - a brak czasu zawsze zganial taki projekt na coraz dalszy plan.

W razie czego mozna liczyc na jakas pomoc ?
    DS
    Level 15  
    Jeżeli mogą do czegoś się przydać te informacje to przynajmniej będę miał satysfakcję,że komuś się to przydało. Wrzucę pod koniec tygodnia fotki transformatora przetwornicy, zasilacza jonizatora ze sterowaniem i co tam jeszcze uda mi się zdemontować. Rozbudowa o część AC jest na etapie wykonania płytek do automatycznej regulacji składowej stałej na LM 358 i regulacji prądu na ATTiny15L. Po wykonaniu trzeba to jeszcze praktycznie sprawdzić itp. Tak więc trochę to może potrwać.
    Do zakończenia częśći DC konieczne jest jeszcze poprawienie obecnego sterownika - zamiana 4 szt UA741 na jeden LM339, zmiana sterowania tyrystorów z jednego na dwa transformatorki i jeszcze kilka drobnych zmian - zamiast dwu torów do prądu impulsu i bazy - wyrzucenie jednego toru i wystarczy jeden tor + przełączanie napięć z dzielników potencjometrycznych itp.
    Projekt będzie prostszy przez to bardziej niezawodny i tańszy w wykonaniu.
    DS
    Level 15  
    Transformator przetwornicy - wykonałem go z 4 szt rdzeni od monitorów komputerowych. Szczelina w rdzeniach - 0,2mm, uzwojenie wtórne 60 zwijów nawinięte przewodem w izolacji 0,75mm, uzwojenie pierwotne 2 x 2 zwoje przewodem 1,5mm. Kondensatory filtrujące zasilacza mają w sumie około 10.000uF. Częstotliwość przetwornicy 50kHz, moc uzyskana pozwala na jasne świecenie się żarówki 200W/220V.

Zasilacz jonizatora - wykorzystałem transformator od oświetlenia halogenowego 12V/10A, diody prostownicze 4 szt MUR2520 na trzech radiatorach. Sterowanie ze względów bezpieczeństwa jest realizowane przez przekażnik 12V. Cewka przekaźnika otrzymuje napięcie 12V z przełącznika HF/LIFT ustawionego w pozycji HF.
    Szeregowo z tym przełacznikiem jest przełącznik TIG/MMA, który powoduje w pozycji TIG - właczanie jonizatora włącznikiem w palniku TIGa , natomiast w pozycji MMA ciągłą prace jonizatora (+HF).
    Styki tego przekaźnika włączają napięcie 230V na transformator zasilacza powodując jednoznaczną pracę jonizatora i odporność na przypadkowe włączenie.

Tranzystory przetwornicy - zastosowałem po trzy tranzystory IRFZ46 w każdej gałęzi. szeregowo z bazą każdego tranzystora jest włączony rezystor 25 omów. Radiator pochodzi z jakiegoś wzmacniacza i jest przecięty wzdłuż na połowę. Każda połówka radiatora chłodzi trzy tranzystory. Dwa wentylatorki 12V ze starych komputerów zostały zamontowane z powodu braku zabezpieczeń termicznych. Z obserwacji praktycznej, jonizator często chodził prawie non stop wraz urządzeniem nawet przy spawaniu MMA (bardzo zwiększa komfort spawania) i nic się nie przegrzało. Zasilanie wentylatorków jest z obwodów spawarki, umożliwiając wychłodzenie radiatorów w przerwie spawania.

DS
    Level 15  
    No i ostatnich kilka elementów po zdemontowaniu :
    Płytka zasilacza - schemat w poście nr 1, przekaźnik 12V jedna para styków, służy do oddzielenia galwanicznego obwodu sterowania w palniku TIGa od obwodów spawarki. Na płytce znajduje się obwód wyzwalania tyrystorów poprzez transformator sterujący. Transformator posiada uzwojenie pierwotne : 120zwojów DNE φ0,3mm, wtórne 2 x 60zwojów DNE φ0,3mm. Przekrój rdzenia około 1cm2.
    Przy tych ilościach uzwojeń tyrystory nie wyzwalały się przy zasilaniu transformatora 12V i konieczne było zwiększenie napięcia do 18V poprzez zasilanie sprzed stabilizatora napięcia.
    Płytka sterownika - wykonana jest na wzmacniaczach operacujnych uA741. Wzorowałem się na schemacie spawarki PSP630 gdzie było podobne rozwiązanie sterowania, lecz to rozwiązanie ma minusy - rozbieżność parametrów układów scalonych - nawet z tej samej partii i skomplikowanie budowy poprzez większą ilość elementów. Plusem jest zastosowanie jednego tranzystora i transformatorka sterującego mostkiem tyrystorowym.
    Układ pulsacji prądu spawania i jonizator - Płytka jest wykonana w połowie ponieważ wczesniej miałem wykonana "ręcznie" płytke z układami jonizatora i juz nie przelutowywałem elementów. Układ pulsacji prądu zrealizowany jest według pomysłu ze schematu TIGa DC z EP 12/2003, jednakże sterowanie torami impulsu i bazy zrealizowane jest poprzez naprzemianstronne zwieranie baz obu par tranzystorów odwracających fazę i ustalających parametry spawania w obu torach.
    Mostek tyrystorowy - Diody i tyrystory są 160A, kupione za grosze na jakis targu. Zamiast radiatora są zamontowane na blasze #2mm, wygiętej w ten sposób, że obejmuje część transformatora spawalniczego i jest owiewana przez wentylator. Rozwiązanie jest na tyle skuteczne,że nawet w ciągu całego dnia spawania z przerwami transformator spawalniczy i mostek miał temeraturę około 50-60 stopni C. W przekątnej mostka wstawiony jest warystor na 275V, zabezpieczający diody i tyrystory przed przepięciami z jonizatora i zaindukowanymi w uzwojeniu transformatora spawalniczego
    Układ soft startu - zapewnia miękkie włączanie spawarki i nie powoduje podczas włączenia zadziałania nawet bezpiecznika 10A. Z uwagi na krótki czas zadziałania przekażnika R15/220V (ok 15ms) dołączyłem prosty układ opóźniający o około 0,5 sek załączenie transformatora głównego.
    Zasilacz do układów sterowania w palniku TIG i jednoczesnie do układu soft-startu pochodzi z ładowarki do telefonu komórkowego. Po odcięciu wtyczki do gniazdka sieciowego dołączyłem kostkę i podłączyłem za głównym włącznikiem ŁUK15 - grube przewody z przekaźnika R15/220V, łaczą trafo z zmostkowanymi stykami przełącznika.
    ffff
    Level 16  
    witam mam pytanko.Wykonałem spawarkę wedle projektu 12/03 i pali sie rezystor 10mhm 60W. Jak wykonałeś ten rezystor 6ohm 1kw. Po drugie to posiadasz wypasiony sprzet tylko spawać i spawać.
    DS
    Level 15  
    Rezystor 10om/60W jest za małej mocy i powinien być dużo, dużo większej - proponuję taki około 250W z wentylatorem lub 400W bez wentylatora.
    Podczas prób praktycznych po zbudowaniu też tego TIGa z 12/03 zauważyłem, że podczas rozpoczynania spawania - spirala (10om/400W zrobiona ze starej spirali 400W/220, odciąłem kawałek 10omowy) rozgrzewa się do czerwoności.
    Ponieważ urządzenie miało pracować w warunkach warsztatowych, chciałem zobaczyć które elementy spawarki trzeba wzmocnić i wykonałem ten rezystor 6 omów/1kW. Zrobiłem go w ten sposób, że kupiłem w serwisie naprawiającym sprzęt AGD, spiralę od żelazka o mocy około 1500W, zmierzyłem jej rezystancję i wyniosła na zimno około 20 omów. Złożyłem spiralę na 3 oddzielne części i aby nie było zwarć do masy - każdą część spirali umieściłem w uchwycie szamotowym do spiral. Też go nabyłem w serwisie AGD - kosztował 11 zł.
    Aby ciepło nie nagrzewało spawarki, wykonałem z blachy ocynkowanej #0,8 obudowę, której konstrukcja zapewnia wlot zimnego powietrza od góry, chłodzenie spirali i wylot gorącego powietrza na boki rezystora - pod kątem 45 stopni do góry.
    Obieg powietrza zapewnia wentylator 12V (od komputera - 8 zł) zasilany z obwodów sterowania spawarki. Kostki połączeniowe aby się nie stopiły - nie mogą być z plastiku i zakupiłem w castoramie kostki porcelanowe (2,5zł/1 szt).
    Rezystor z punktu widzenia spirali grzejnej ma około 4 kW, ale ze względu na plastikowy wentylator i przewody oceniam go na około 1kW-1,5kW. Jeżeli będą konieczne jakieś fotki - nie ma sprawy, akurat większość jest rozmontowana, ponieważ pracuję nad trochę innym rozwiązaniem obudowy i samych układów.
    Co do samej spawarki - to prawie każda część jest przewymiarowana prawie dwukrotnie - chciałem zobaczyć w warunkach praktycznych co grzeje się najbardziej i faktycznie trudno ją zagrzać :-)
    Teraz najsłabszym elementem jest trafo, aż prosi się zamontować takie conajmniej 200A.
    ffff
    Level 16  
    serdeczne dzieki za odpowiedz.Zaczynałem próby z

Dodano po 10 [minuty]:

Ze świecami żarowymi potega ale w grzaniu.Do głowy mi nieprzyszło pomyśleć o żelasku.W moim sprzęcie zauwarzyłem jeszcze jedno.gdy działa sam iskrownik iskra super ok 5mm wystarczająca po włączeniu zasilania trafo głównego potrafi zmaleć do 2mm.Przy mniejszych prądach można się wściec. Jskrownik jak na schemacie 12/03 . Z góry dzieki.
    DS
    Level 15  
    Poprzednia fotka tego rezystora :
    Odnośnie iskrownika - to nie ma takiego w schemacie z EP 12/03, ale domyślam sie jaki to jest i na początek proponuję zamienić końcówki uzwojenia pierwotnego lub wtórnego (albo pierwotne , albo wtórne, nie jednocześnie) i wtedy sprawdzić długość wyładowania. Jeżeli nie ma poprawy to w następnej kolejności należy sprawdzić czy jest układ tłumiący (warystor na 121V+ rezystor 2,k/5W+ kondensator 10-20uF/250V) zamykający część wysokiego napięcia. Połączony powinien być z transformatorem wysokiego napięcia od strony mostka i drugą stroną do zacisku drugiego bieguna zacisku spawarki.
    Pozdrawiam.
    ffff
    Level 16  
    dzięki za pomoc jutro zacznę naprawę.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

A schemat nie pamiętam z kąt go mam.

Dodano po 1 [minuty]:

DS
    Level 15  
    Tak myślałem, że to ten schemat - pochodzi z tematu Spawarka TIG z sąsiedniego forum.
    Tutaj warystor musi być ponieważ obwód wysokiego napięcia zamknie się przez mostek i rezystory. Łuk jonizatora będzie dużo mniejszy i tyrystory nie wystartują, w najgorszym wypadku możemy je przebić. Warystor powinien być najlepiej na napięcie 121V i mocy około 1,2W. Jakiś czas temu kupiłem go w sklepie z częsciami elektronicznymi i kosztował 2,5zł.
    Kondensator 1500uF/150V też powinien być, bez niego łuk główny spawarki bardzo ciężko startuje lub wcale. U mnie zastosowałem 1800uF/250V.
    Pozdrawiam.