Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

struktura katalogów przy tworzeniu srony www

agatorn 10 Cze 2007 10:04 2939 15
  • #1 10 Cze 2007 10:04
    agatorn
    Poziom 19  

    Witam.
    Win2000prof, opera 9.20pl, nvu 1.0.
    Na razie ćwiczę na jednym jpeg-u, jednej podstronie i indeksie. W zamierzeniu ma to być strona poświęcona drewnianej architekturze, więc fotek będzie co najmniej kilkaset, pogrupowanych w podkatalogi miejscowości, te pogrupowane w podkatalogi regionów, te z kolei w katalogu, który nazwałem "katalog_jpg". Podstrony będą podobnie rozmieszczone, z tym że będzie o jeden mniej poziomów podkatalogów. Z grubsza wygląda to tak: katalog www/katalog_jpg/katalog_reg/katalog_miejsc/plik.jpg oraz: katalog_html/katalog_reg/katalog_miejsc/plik.html. Zgodnie z sugestiami nie używam w nazewnictwie polskich znaków diaktrycznych, spacji i wszystkich innych "zakazanych" znaków. Jest OK gdy wszystkie elementy znajdują się w tym samym katalogu "www". Przeglądarka wyświetla wtedy zarówno obrazek w pliku html, jak i działa łącze między index.html i plik.html. Schody zaczynają się, gdy próbuję ustawić wszystko docelowo, czyli obrazek.jpg do właściwego podkatalogu, plik.html do właściwego. Mimo poprawnego wpisania względnej scieżki dostępu do pliku.html przeglądarka po otworzeniu index.html i wybraniu odnośnika, nie może go otworzyć. Podaję zapis w index.html: <p align="left"><font color="orange"
    face="times new roman" size="6"><a href="katalog_html/slask/drewniane_swiatynie_w_polsce.html">poniszowice</a></font></p>
    Szczerze mówiąc, tracę juz cierpliwość. Co robię źle?

    0 15
  • #2 10 Cze 2007 10:27
    soulreaver1
    Poziom 21  

    Może nazwy katalogów/plików nie zgadzają się z tymi zadeklarowanymi w linkach? Może rozszerzenia plików (jeśli w kodzie zadeklarowaleś .html. to musi być .html a nie .htm..

    Dodano po 3 [minuty]:

    agatorn napisał:
    Z grubsza wygląda to tak: katalog www/katalog_jpg/katalog_reg/katalog_miejsc/plik.jpg oraz: katalog_html/katalog_reg/katalog_miejsc/plik.html.


    Z tego co napisaleś wynika że katalog_www i katalog_html nie są umieszczone w tym samym (wspólnym) folderze czyli wstawialeś ścieżki bezwzględne i pewnie z tąd te klopoty.

    :arrow: Umieść katalog_www i katalog_html w jednym folderze (wszystkie linki musisz oczywiście robić od początku albo zmodyfikować).

    0
  • #3 10 Cze 2007 11:53
    agatorn
    Poziom 19  

    soulreaver1 napisał:
    Może nazwy katalogów/plików nie zgadzają się z tymi zadeklarowanymi w linkach? Może rozszerzenia plików (jeśli w kodzie zadeklarowaleś .html. to musi być .html a nie .htm..


    ad1 "może".
    Sprawdzałem to wielokrotnie-wszystko się zgadza. Dodatkowo po sprawdzeniu nadpisałem pliki html, by mieć pewność, że jest tak jak powinno być.
    ad2 "może".
    Gdyby tak było, to nie działałoby również wtedy, gdy wszystko znajduje się na tym samym poziomie w jednym katalogu (w "www"). A wtedy, jak napisałem, działa . Zresztą, nigdzie nie mam rozszerzenia ".htm"


    Cytat:
    Z tego co napisaleś wynika że katalog_www i katalog_html nie są umieszczone w tym samym (wspólnym) folderze czyli wstawialeś ścieżki bezwzględne i pewnie z tąd te klopoty.


    Przepraszam, to moje niedopatrzenie w trakcie pisania postu. Oczywiście, oba foldery (katalog_html i katalog_jpg) z podfolderami znajdują się w katalogu "www", index.html też. Jak napisałem, wszystko działa, gdy pliki znajdują się na jednym poziomie w katalogu "www". Kiedy tylko przemieszczę plik.html i plik.jpg odpowiednio do właściwych podkatalogów, zmieniając oczywiście ścieżki dostępu w zapisach plików html, natychmiast przestaje. Nie używam w scieżkach liter dysku, ani odwróconych ukośników, więc odwołuję się do katalogu "www", który jest tutaj nadrzędny. Ścieżki są więc względne. A jednak nie działa.

    Cytat:
    :arrow: Umieść katalog_www i katalog_html w jednym folderze (wszystkie linki musisz oczywiście robić od początku albo zmodyfikować).


    To już wyjaśniłem. One są w jednym folderze "www", w którym znajduje się także index.html

    1
  • #4 10 Cze 2007 12:41
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, wygląda na to że jednak nie umieściłeś poprawnych ścieżek. Po kliknięciu na link do nieistniejącej strony Opera wyświetla komunikat gdzie wpisany jest bezwzględny adres pliku do którego próbowałeś się dobrać. Skopiuj go do paska adresu, jeśli się nie wyświetli to oznacza że plik nie istnieje. Może spróbuj umieścić plik w katalog_html i zobaczyć czy wtedy zadziała, jeśli zadziała, to umieszczaj go głębiej i obserwuj efekty.

    Hint 1: Kod html na forum możesz umieścić w code.
    Hint 2: Nie stosuj tagów font ani atrybutów html. Wygląd dużo lepiej jest określić w CSS.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #5 10 Cze 2007 23:43
    agatorn
    Poziom 19  

    krzychoocpp napisał:
    Witam, wygląda na to że jednak nie umieściłeś poprawnych ścieżek. Po kliknięciu na link do nieistniejącej strony Opera wyświetla komunikat gdzie wpisany jest bezwzględny adres pliku do którego próbowałeś się dobrać.


    Nic nie rozumiem. Jest trochę tak jak mówisz, ale napisałem wszystko od nowa i jest tak: kiedy klikam na index.html wyświetla się poprawnie, podobnie z plik.html (widać obrazek, mimo że ten jest zapisany w innym katalogu). Więc ten problem mam już z głowy. Jeśli jednak klikam w wyświetlonym indeksie na link do plik.html przeglądarka wyświetla mi tekst, że strona którą chcę wyświetlić jest niedostępna, i podaje mi jej adres w którym występuje katalog nadrzędny w postaci litery dysku (file://localhost/E:/www/slask/slask.html). A przecież tego w ścieżce względnej nie wpisywałem! Jak się tego pozbyć?

    0
  • #6 10 Cze 2007 23:54
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam, przeglądarka tłumaczy linki względne na bezwzględne (składa url). Więc jeśli link jest względny to doklei początek i otworzy podany plik (lub jak u Ciebie - nie otworzy). Więc z komunikatu wynika że link prowadził do pliku którego nie ma. Popraw link tak żeby był prawidłowy. Jeśli nie dasz rady, to spakuj tę stronę testową do archiwum i umieść jako załącznik, wszyscy zobaczą gdzie jest błąd.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #7 11 Cze 2007 00:31
    agatorn
    Poziom 19  

    krzychoocpp napisał:
    Witam, przeglądarka tłumaczy linki względne na bezwzględne (składa url). Więc jeśli link jest względny to doklei początek i otworzy podany plik (lub jak u Ciebie - nie otworzy). Więc z komunikatu wynika że link prowadził do pliku którego nie ma. Popraw link tak żeby był prawidłowy. Jeśli nie dasz rady, to spakuj tę stronę testową do archiwum i umieść jako załącznik, wszyscy zobaczą gdzie jest błąd.


    Heh, zbliżamy się do finału. Błędy były dwa, i rzeczywiście, oba w adresie. Jeden polegał na tym, że plik był w rzeczywistości *.xhtml a wpisane było *.html. Drugi taki, że zabrakło jednego podkatalogu po drodze. Działa. Jeszcze jedno mam pytanie: mimo iz pisząc kod używam kodowania iso-8859-2, czyli zalecanego, i przeglądarkę też mam tak ustawioną, to przy wyświetlaniu opisów stron mam krzaczki. Dlaczego tak się dzieje, skoro na podglądzie tworzenia stron jest OK? I jak to zmienić, by na wyświetlanej stronie było OK? Używanie opisu zawartości strony bez polskich znaków wygląda cokolwiek śmiesznie.

    0
  • #8 11 Cze 2007 00:41
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Upewnij się że używasz tego ISO. otwórz w Operze panel "Info" (F4 → Prawym na panelu → Dostosuj → Wybierz "Info" → OK) i zobacz przy jakim kodowaniu znaki się pojawią. Bardzo możliwe że Nvu robi Cię w konia i zapisuje w czymś innym :) Jednak to porządny edytor, w opcjach na pewno można przestawić kodowanie. Możliwe też że nie ustawiłeś kodowania na stronie, trzeba wstawić:

    Code:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

    W sekcji head.

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #9 11 Cze 2007 00:42
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opisaną przez Ciebie strukturę strony ale chyba wiem w czym tkwi błąd. Posłużę się schematem (rysunek). Strona umieszczona w katalogu A może bezpośrednio odwoływać się do każdej strony umieszczonej w swoich podkatalogach. Przypuśćmy jednak że masz podstronę w katalogu E i chcesz się za jej pomocą odwołać do obrazka umieszczonego w katalogu F. Pisząc href=A/C/F/obrazek.jpg osiągniesz cel zupełnie inny od zamierzonego. Otóż przeglądarka zinterpretuje ten adres tak: A/B/E/A/C/F/obrazek.jpg a taki folder nie istnieje... Żeby móc się odwołać do takiego obrazka musisz napisać np. www.adres.strony.pl/A/C/F/obrazek.jpg lub localhost://A/C/F/obrazek.jpg (adres bezwzględny)

    struktura katalogów przy tworzeniu srony www

    0
  • #11 11 Cze 2007 22:43
    agatorn
    Poziom 19  

    krzychoocpp napisał:
    Upewnij się że używasz tego ISO. otwórz w Operze panel "Info" (F4 → Prawym na panelu → Dostosuj → Wybierz "Info" → OK) i zobacz przy jakim kodowaniu znaki się pojawią.


    struktura katalogów przy tworzeniu srony www

    Cytat:
    Bardzo możliwe że Nvu robi Cię w konia i zapisuje w czymś innym :) Jednak to porządny edytor, w opcjach na pewno można przestawić kodowanie.


    struktura katalogów przy tworzeniu srony www

    Cytat:
    Możliwe też że nie ustawiłeś kodowania na stronie, trzeba wstawić:
    Code:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

    W sekcji head.


    struktura katalogów przy tworzeniu srony www

    Wydaje mi się, że jest jak ma być, a mimo to strona w przeglądarce wygląda tak, jak na zdjęciu nr 1.

    Pozdr, Tomek

    0
  • #12 11 Cze 2007 23:13
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Obstawiam jednak opcję 2: To wygląda tak jakby strona była zapisana w kodowaniu UTF-8. Zmień w Operze kodowanie (Widok → Kodowanie znaków → Unicode...) i znaki powinny się pojawić (Ewentualnie sprawdź jeszcze inne kodowania).

    Żeby wstawić 'ó' wystarczy napisać 'ó', bez żadnych kombinacji :)

    Nie stosuj też tagów font, b, i i nie określaj stylu przez atrybut style (o ile nie jest to konieczne), użyj lepiej arkusza CSS. I zmień z XHTML na HTML, oszczędzi Ci to wiele problemów, bo XHMTL to nie taka prosta sprawa :P

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #13 11 Cze 2007 23:49
    tzok
    Moderator Samochody

    Przyjmij sobie strukturę taką, jak używa się na serwerach, oszczędzisz sobie problemów:
    Stwórz katalog, np. D:\Serwer, w nim załóż katalog public_html w nim umieść pliki .htm(l) oraz (pod)katalogi, np. obrazki_jpg.

    Wtedy do plików .html odwołujesz się z pliku index.html tylko przez nazwę (<a href="strona2.html">STRONA 2</a>) a do obrazków przez ścieżkę względną (<IMG SRC="obrazki_jpg/obrazek1.jpg" ALT="obrazek 1">)

    Ścieżka bezwzględna to "http://www.twojserwer.pl/obrazki_jpg/obrazek1.jpg" lub "file:///d:/serwer/public_html/obrazki_jpg/obrazek1.jpg".

    Jeśli stronę umieścisz na uniksowym serwerze, pamiętaj, że wielkość liter ma znaczenie i obrazek1.jpg to nie to samo co Obrazek1.JPG.

    0
  • #14 11 Cze 2007 23:50
    agatorn
    Poziom 19  

    krzychoocpp napisał:
    Obstawiam jednak opcję 2: To wygląda tak jakby strona była zapisana w kodowaniu UTF-8.


    Bingo.

    Cytat:
    .I zmień z XHTML na HTML, oszczędzi Ci to wiele problemów, bo XHMTL to nie taka prosta sprawa :P


    Heh, w necie trafiłem na fajną stronkę z kursem html dla "zielonych". Czyli dla mnie jak znalazł :D W przystępny sposób wszystko opisane, podane na tacy. Gość pisze, żeby uczyć się od razu xhtml, który jest współcześnie standardem.
    Ale dość o tym. Mam jeszcze dwa pytania: Standardem dla poprawnego wyświetlana polskich znaków diaktrycznych jest iso-8859-2 (tak wszyscy piszą). Czy mam zmienić kodowanie w nvu na utf-8? I co wtedy z ogonkami? I druga sprawa: nurtuje mnie cały czas dlaczego mimo ustawionego w opcjach nvu kodowania na iso, strona wyświetla się w unikodzie?

    0
  • Pomocny post
    #15 12 Cze 2007 00:10
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Więc tak, i HTML i XHTML to współczesne standardy. Ale tak jak napisał porneL - jeśli nie możesz zagwarantować poprawności kodu, to się nie zabieraj za XHTML w wydaniu application/xml lub podobnym. Jeśli zrobisz błąd w HTMLu, przeglądarka spróbuje go poprawić. Jeśli zrobisz błąd w XHTML - wyświetli błąd. XHTML wbrew pozorom jest dużo bardziej wymagający niż HTML. Większość stron które "są w XHTML" tak na prawdę są HTMLem z błędami. Szczegóły różnic znajdziesz bez problemu w internecie.

    Unicode to międzynarodowy standard, nawet lepiej żebyś przy nim został. Bardzo możliwe że w Nvu ustawia się kodowanie jeszcze gdzie indziej (nie używam, więc nie powiem).

    Pozdrawiam, Krzysztof.

    0
  • #16 12 Cze 2007 00:18
    agatorn
    Poziom 19  

    Dzięki koledze krzychoocpp za rady i poświęcony mi czas. Odwdzięczam się i temat zamykam.

    0