Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DEH-P5100R-B ma wyjście liniowe???

Tomek11r 23 Paź 2003 11:54 1136 0
  • #1
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Mam problem z wyjściem liniowym w tym radiu a właściwie z klientem. Klient twierdzi uparcie że to radio ma wyjście liniowe i że kiedyś działało a na RCA jest tylko sygnał na subwoofer.
    Na płycie brakuje multipleksera audio (IC452), brakuje kilkunastu kondensatorów i kilku tranzystorów. Z stereoprocesora PML004A wychodzi jedynie sygnał HINSWL i HINSWR na tubę i tylko on jest podłączony do wyjścia sygnału, wyjścia HINRL, HINRR, HINFL, HINFR nie są w żaden sposób połączone z wyjściami RCA. Jedynie miejsca na brakujące kondensatory i multiplexer.
    Najdziwniejsze jest to że w menu (func) są wszystkie funkcje załączające normalne wyjście linowe ale one nic nie dają. Działa tylko sub i koniec.
    Albo klient kłamie i zajmuje mój cenny czas, albo PML004A ma w sobie multiplexer i na wyjściach opisanych jako HINSWL/HINSWR powinien podawać normalny sygnał audio w pełnym paśmie. Dziwne też te opisy, HIN kojarzy mi się z IN czyli wejściem ale nie znalazłem nigdzie HOUT :)
    Według mnie sprawa jest oczywista (brakujące elementy) ale klient idzie w zaparte i twierdzi że działało.
    W instrukcji obsługi i montażu nic nie napisano małymi literkami że wersja "R-B" nie posiada line out. Gniazda RCA opisane są jako Subwoofer Output or Non Fading Output ale to uniwersalne instrukcje do kilku wersji DEH-P5100.
    Może ktoś wie jak to jest z tym pionkiem albo ma schemat (to najlepiej:))? Płyta CNP5712-B, model dokładnie DEH-P5100R-B

    Jeszcze jedno. Wyjścia PML004A opisane jako HINRL, HINRR, HINFL, HINFR podłączone są przez kondensatory do końcówki mocy, te sygnały idą też do brakującego układu IC452. Radio nie było oczywiście grzebane ani otwierane.

    Sprawa już się rozwiązała. Klient mnie skołował, ani on, ani ja nie potrafimy obsługiwać tego radia. Dokłade studiowanie instrukcji obsługi rozwiązało problem :? :o :lol:
    Tak więc PML004A posiada multiplexer wewnątrz.
    Można zamknąc temat albo przenieść go do "Na wesoło" https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=75398 :D Niezły numer zrobiłem. To tak jest, jak się człowiek od razu bierze do grzebania zamiast sprawdzić czy sprzęt jest na pewno zepsuty :lol: Nie jestem przyzwyczajony do sytuacji w której w moje ręce trafia coś działającego :D :D :D