logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MPF 920 nie czyta dyskietek TDK 2HD na Windows XP SP2 - co robić?

wojtex1111 11 Cze 2007 12:41 2049 8
REKLAMA
  • #1 3973474
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Witam,mam zainstalowany Windows XP z SP2,stacja dyskietek to Sony MPF 920,zakupiłem paczke dyskietek TDK 2HD,już sformatowanych,ale stacja wogóle ich nie widzi,albo mam komunikat włóż dysk,albo z lini poleceń urządzenie nie jest gotowe,stacja z innymi dyskietkami działa sprawnie,czy wszyskie 10 dyskietek są wadliwe,czy jest jakaś inna przyczyna,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3973492
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Kupiłeś te dyskietki w jakimś markecie?
    Przy kasie położyłeś je na taśmociągu?
    Jeśli ta, to więcej tego nie rób!

Tak czy inaczej prawdopodobnie dyskietki padnięte, możesz jeszcze na innej stacji spróbować...
  • #3 3973589
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Witam,kupiłem w sklepie typowo z akcesoriami do komputerów,a w domu nigdy nie kładę dyskietek w pobliżu pól magnetycznych,ale spróbuję jeszcze w stacji u kolegi,reklamować ich już nie mogę,czyli 10zł poszło się ..... .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3973739
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Jeśli masz paragon, to możesz, gorzej jak nie masz...
    Spróbuj gdzie indziej, ale skoro stacja czyta inne dyskietki, to te raczej jako postawki pod kufel...
  • REKLAMA
  • #5 3974221
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    A próbowałeś sformatować je ponownie ? - może jednak zostały narażone na silne pole i znaczniki piewotnego formatu zaginęły ?
    :D
  • REKLAMA
  • #6 3975764
    Li3R
    Poziom 12  
    Spróbuj sformatować je przy użyciu programu maxidisk. Z tego co pamiętam z zamierzchłych czasów korzystania z FDD ja też miewałem takie problemy i po formacie tym programem wszystko było już okej. Jak byś nie mógł go znaleźć to mogę na mejla wysłać, bo mało waży.
  • #7 3992320
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Witam, dłuższy czas mnie nie było gdyż formatowałem dysk i instalowałem od nowa Windowsa.
    Nowe wersje programów itd.
    Pod względem stacji dyskietek i tych feralnych dyskietek TDK jednak nic się nie zmieniło.
    Nie mogę ich sformatować bo stacja ich w ogóle nie widzi, więc nie wykona żadnego polecenia.
    Czynie starania, aby wymienić w miejscu zakupu na inne!
    pozdrawiam.

Poprawiłem TJT
  • #8 3992426
    iiyama
    Poziom 10  
    Moze są uszkodzone albo stara stacja dyskietek jest juz że niechce czytac dyskietek
  • #9 4179780
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Witam,po wymianie dyskietek na Verbatim MF 2HD,wszystko OK,jednak tamte były uszkodzone,dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył stacji dyskietek Sony MPF 920 pracującej pod Windows XP SP2, która nie odczytywała nowo zakupionych, sformatowanych dyskietek TDK 2HD. Stacja poprawnie odczytywała inne dyskietki, co wskazywało na uszkodzenie nośników. Próby formatowania dyskietek nie powiodły się, ponieważ stacja ich nie wykrywała. Sugerowano sprawdzenie dyskietek na innej stacji oraz użycie narzędzia Maxidisk do formatowania. Ostatecznie wymiana dyskietek na Verbatim MF 2HD rozwiązała problem, potwierdzając, że oryginalne dyskietki TDK były uszkodzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA