Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napięcia pytanie

adek1991 11 Jun 2007 15:06 1488 9
    adek1991
    Level 17  
    Potrzebuje złożyć regulator napięcia do prostownika napięcie około 20V i natężenie około 20A i chcę coś złożyć najprostszego najlepiej na 2N3055 ale bez LM317 bo nie wiem gdzie go zdobyć poniewarz mieszkam na zadupiu. aha mój tata miał tekże jakąś regulacje napięcia na takiej kostce 2cm na 2cm i miała ma trzy wyprowadzenia i przy jednym wyprowadzeniu jest biała kropka na tej kostce nie ma ani jednego oznaczenia oprócz tej białej kropki. Proszę o odpowiedź.
    emeryt2
    Level 42  
    Witam.Na głównej stronie naszej elektrody,po lewej stronie,kliknij <Warsztat>.Pozdrawiam.
    adek1991
    Level 17  
    szukałem ale nie ma tam nic ławego

co to jest za tranzystor z oznaczeniami
    BTA06
    600C
    emeryt2
    Level 42  
    Witam. To nie tranzystor tylko Triak 6 amperowy na napięcie 600 V.Pozdrawiam.
    adek1991
    Level 17  
    no dobrze a jak z tym regulatorem?? albo co to może być za kostka??
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    Witam,
    jeśli na siłę chcesz układ bez lm-a to mam nadzieje ze masz kilka tych tranzystorów i porządny radiator bo to zależy w jakich granicach chcesz mieć regulację do 20 V ?? to możesz zrobić coś takiego ( zrobiłem i musze powiedzieć że jest regulacja od zera do podanego napiecia na wejście ) https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3974917#3974917
    adek1991
    Level 17  
    Ale to co podałeś to też jest trudne a nie ma takiego układu na którym jest potencjometr i tranzystor i to wszystko??
    pierzchan
    Level 16  
    adek1991 wrote:
    Ale to co podałeś to też jest trudne a nie ma takiego układu na którym jest potencjometr i tranzystor i to wszystko??

Za trudny? przecież poza tranzystorem i potencjometrem jest tylko dodatkowy rezystorek i 2 kondensatory...... poziom trudności sie nie zmienia....
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    jak byś wywalił te kondensatory i rezystor to nic ci nie wyjdzie będzie taka regulacja: 0,0V do połowy potka i nagle skok do około 8,0V (przy 12V na wejściu) i troszkę regulacji