Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar cyfrowy na układzie LM8560. Podświetlanie segmentów.

hetman1989r 13 Jun 2007 09:18 2555 3
    hetman1989r
    Level 14  
    Zmontowałem ostatnio zegar cyfrowy na układzie LM8560, na podstawie kitu AVT : http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2140.pdf i mam problem. Podświetlają mi sie inne segmenty wyświetlacza. Złorzyłem ten układ w wersji uproszczonej. Zastosowałem elementy takie jak w tabelce na końcu, lecz zastosowałem trafo 2x9V. Próbowałem sie bawić z obwodem przesunięcia fazy(R2,R3,C9,R3) Jak dotykałem nóżek kondensatora C9 palcem z odpowiednim naciskiem to przestawały się podświetlać niechciane segmenty. Niewiem jak dobrac te elementy by niebyło tej wady. Może kto pomoże????
    hetman1989r
    Level 14  
    potrzebuje szybkiej pomocy bo sam sobie nieporadze.
    piórko
    Level 30  
    Z opisu wynika, że dobranie wartości np. C9 może zlikwidować ten problem. Spróbuj z wartościami 10, 15, 33, 47 nF.

Ciekawi mnie ile kosztuje zrobienie takiego zegarka. Czy nie taniej (a na pewno prościej) byłoby na mikrokontrolerku?
    hetman1989r
    Level 14  
    próbowalem z pojemnością, im większa tym mocniejsze podswietlanie. spróbuje dać mniejszą od 22nF, bawilem sie też przyłączając rezystor równolegle do tego kondensatora, podswietlenie sie zmniejszyło, lecz Ciezko jest dobrać odpowiedni rezystor by to wyeliminowac. Koszt jak dlamnie był bardzo mały ponieważ połowe elementów mialem, jedyny koszt jaki w to wlożyłem to zakupienie za 4,50 scalaka oraz laminatu(troche drogie sa umnie).