Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

siesta 3 M459ts brak obrazu i dzwieku

nomek 24 Paź 2003 13:18 2368 22
  • #1 24 Paź 2003 13:18
    nomek
    Poziom 18  

    siesta trafiła do mnie nie uruchamiająca się . standardowo wymieniłem elki i uszkodzony trfopowielacz. teraz jednak nie mam obrazu ani dzwieku. mianowicie ekran jest taki bardzo ciemno oliwkowy i na nim widoczne linie powrotów których nie można sie pozbyc regulacją siatki. napięcia zasilające ok tzn 120V 15,5 24 i 8V są w porzadku zamiast 200 mam 204V ale to chyba nie problem, napięcia za stabilizatorami też ok tzn 12V 5V 8V 24V i 33V, napiecia na szynie I2c mam po 1,6V. odłączałem po kolei układy ale nic sie nie zmieniło dopiero odłączenie procesora od szyny podniosło napięcie do 5V. Nie wiem co to może być ?????? dodatkowo na wyjściach układów U503 LM317 mam 10,5V a na U504 LM317 mam 3,8V i ten pierwszy się grzeje. Na schemacie od siesty umieszczonym na elektrodzie nie ma tego drugiego układu i nie wiem do czego on może być
    POMOCY

    0 22
  • #2 24 Paź 2003 13:43
    malec
    Poziom 16  

    Sprawdź tranzystory końcowe RGB na PK.Ale wylutuj
    je koniecznie do pomiaru.Sprawdź pamięć - możesz ją fizycznie wyjąć.

    0
  • #3 24 Paź 2003 13:52
    jasiek2010
    Poziom 25  

    Witam,z tego co pamiętam to ten drugi stab.U-504 tj 5V zasila min.głowicę i jeszcze któryś z modułów.coś go przywiera,ale sprawdź jeszcze napięcie wejściowe na stabilizator.Pozdr.

    0
  • #4 24 Paź 2003 21:56
    Bavido

    Poziom 24  

    Wymień elektrolit przedd LM317

    0
  • #5 25 Paź 2003 19:35
    nomek
    Poziom 18  

    elektrolity wymienione a zasilanie przed stabilizatorami jest ok
    czyli 8V i 15V
    nie wiem co dalej i co jeszce sprawdzić no i przydałby sie schemat od tego modelu bo nie mam a na innych nie ma U504???

    0
  • #6 25 Paź 2003 23:37
    drago
    Poziom 20  

    jak miałeś szcelające trafo , to bardzo prawdopodobne że masz ubity TDA 4580 (o ile dobrze pamiętam symbol) , zakładam również że tranzystory z końcówek wizji sprawdzone

    0
  • #7 26 Paź 2003 02:31
    amik9m
    Spec od TV

    Nomek, odpowiedź jest w Twoim 1. poście:

    'odłączałem po kolei układy ale nic sie nie zmieniło dopiero odłączenie procesora od szyny podniosło napięcie do 5V.'

    Sprawdź RESET, podstaw procesor.

    0
  • #8 27 Paź 2003 08:38
    nomek
    Poziom 18  

    no właśnie tylko jak dokładnie upewnić się że to procek siedzi??? jak go sprawdzić na 100%????
    to przecież duży koszt żeby go podstawiać ...
    a czy na pewno szyna po odłączeniu procka szyna powinna mieć 5V a z procesorem ile???

    0
  • #9 27 Paź 2003 08:44
    drago
    Poziom 20  

    napisz czy jak załanczasz przyciskiem sieciowym , to tv od razu się załancza , czy jest w stand-by

    0
  • #10 27 Paź 2003 09:52
    nomek
    Poziom 18  

    pozostaje w standby dopiero +P go włącza
    także to jest ok

    0
  • #11 27 Paź 2003 10:57
    amik9m
    Spec od TV

    Z prockiem - na magistrali - muszą być stany H (przynajmniej w stanie 'praca').

    0
  • #12 27 Paź 2003 11:07
    nomek
    Poziom 18  

    hmmm czyli jak mówisz około 5V a ja w czasie pracy mam 1,6 do 1,7V
    a czy powinno być na wysokim w stanie pracy to nie wiem
    bo czytałem ze ma byc okolo 2,7 2,8V
    No nie wiem na co postawić czy na procek czy na tda3680???
    bez oscyloskopu ciężko to sprawdzić

    0
  • #13 27 Paź 2003 11:38
    amik9m
    Spec od TV

    Stan H zaczyna się od ok. 2.24V (niech ktoś to ew. sprecyzuje).
    Jeżeli po odłączeniu szyn I2C układu TDA4680, stany się nie zmieniają, to wnioski nasuwają się same...
    Dobrze byłoby 'w tym momencie' użyć testera magistrali.
    A sprawdzałeś RESET?

    0
  • #14 27 Paź 2003 12:05
    nomek
    Poziom 18  

    a jak go sprawdzić??? chodzi mi o reset??? tzn gdzie on jest bo nie mam schematu do tej sieisty a na tym co mam to nie ma gdzie wychodzi reset???

    0
  • #15 27 Paź 2003 12:18
    amik9m
    Spec od TV

    pin 14.
    Zrób tak: przyłóż (lub przylutuj) jedną końcówkę przewodu do tej nóżki (14), a drugą końcówką dotknij - na ułamek sekundy (takie 'cyknięcie') do masy. Coś powinno się zmienić.
    Aha i jeszcze jedno - wszyscy zapomnieliśmy o kwarcu !!! (podstaw go, sprawdź jego obwody).

    0
  • #16 27 Paź 2003 12:18
    Limi
    Poziom 18  

    Reset jest na 14 nodze procka U701.Proc pewnie próbuje się zkomunikować z jakimś z układów stąd na szynach ok.2V lub któryś jest uwalony.

    0
  • #17 27 Paź 2003 12:43
    nomek
    Poziom 18  

    ale co powinno byc na resecie ???? no i prosze czytac wczesniejsze posty odłączałęm juz wszystkie układy i nie zmieniły sie stany na szynie

    0
  • #18 27 Paź 2003 21:11
    drago
    Poziom 20  

    W większości moich przypadków , jak był uszkodzony procek , to telewizor załanczał się od razu po wciśnięciu przycisku sieciowego (nie miał stand-by) , także duże prawdopodobieństwo że masz proc dobry , tylko masz walnięty jakiś scalak na szynie. Zrób tak : przyłóż na SDA (5 pin pamięci ) miernik , i załącz tv , jeżeli napięcie będzie się zmieniać , to prawdopodobnie masz procek w porządku

    p.s. spóbuj jeszcze podmienić profilaktycznie kwarc (słuszna uwaga), jak juz ktoś wyzej wspomniał

    0
  • #19 27 Paź 2003 23:05
    amik9m
    Spec od TV

    No, i jeszcze podstaw ('dla spokoju ducha') pamięć - z odpowiednim programem, bo na czystej też 'nic nie widać, nic nie słychać'.

    0
  • #20 29 Paź 2003 08:35
    nomek
    Poziom 18  

    przepraszam ale miałem wyjazd służbowy
    jeszcze jedna uwaga nie da sie go wprowadzić w service mode. moze to jakis slad???

    0
  • #21 02 Gru 2003 10:57
    nomek
    Poziom 18  

    I dalej kiszka sprawdziłem reset -- procesor nie reaguje na niego czyli po cyknięciu 14 nogi procka domasy nic sie nie dzieje,
    napięcie na 5 nodze pamięci napięcia przy starcie są takie 0,8 następnie na chwilkę 4,93 i potem 1,1 [V] i nic dalej się nie zmienia
    co dalej z tym gosciem począć???

    0
  • #23 03 Gru 2003 03:46
    amik9m
    Spec od TV

    Powtórzę się: odpowiedź jest w Twoim 1. poście.

    0