Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PUNTO 1.2 75KM nie chodzi na benzynie po założeniu LPG

matimon22 15 Jun 2007 08:35 3281 12
    matimon22
    Level 25  
    Witam.
    Na forum temat ten był już kilka razy poruszany, ale mój przypadek troche różni się od istniejących tematów.
    Mianowicie niedawno samochód pracuje na benzynie TYLKO na wolnych obrotach prawidłowo. Każde dodanie gazu powoduje "zduszenie" silnika. Po podłączeniu do komputera wyskakują następuące błędy:
    *self-adaptive parameters oraz
    *air-temperature sensor.
    Czujnik temp powietrza zasysanego wymieniony na nowy. Nic nie daje reset komputerem, lub przez zdjęcie klemy.
    Sonda LAmbde jest sprawna.
    Zaaznaczam ze na LPG pracuje prawidłowo. jakie powinno by tesh nominalne ciśnienie pompy paliwa??
    dasko
    Level 20  
    Przydalo by sie wiedziec jaka LPG jest zainstalowana bo tak to trudno cos doradzic przynajmniej jakiej generacji?
    jj82
    Level 12  
    Jesli to Punto 2 to wersja od ktoregos roku produkcji ma tzw elektryczny pedal gazu i mozliwe ze komputer glupieje i nie podaje na czas iskry do zaplonu mieszkanki podczas zmiany obrotow silnika, czytalem kiedys ze takiego silnikanie da sie efektywnie polaczyc z turbosprezarka moze odnosi sie to tez do instalacji gazowej
    matimon22
    Level 25  
    Komputer LPG to BINGO S4. Jest to punto "jedynka".
    adamosk
    Level 15  
    sprawdz podpiecie bingo pod potencjometr przepustnicy jezeli to bezposrednio po instalacji tam moze byc babol,
    oraz czujki odpowiadajace za zwiekszanie dawki paliwa - MAP/MAF - nie wiem co akurat w tym silniku jest
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    matimon22 wrote:
    jakie powinno by tesh nominalne ciśnienie pompy paliwa??

bez podciśnienia - 3 bary
    z podciśnieniem - 2,5
    matimon22
    Level 25  
    Sprawdziłem wczoraj ciśnienie paliwa i okazuje się, że jest troszkę poniżej 1 Bara. Jutro zmienie pompę i zobaczymy co dalej...
    ociz
    Moderator of Cars
    Sprawdź filtr paliwa zanim pompe wymienisz, najlepiej sprawdź jeszcze raz ciśnienie przed filtrem.
    sebek1987
    Level 14  
    po pierwsze i najważniejsze, nim kupisz nowy element sprawdź najpierw stary!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pompa paliwa podpiać na szytwno do 12V i się przekonasz czy chodzi bo ja usłyszysz jeśli jest ok, potem sprawdź czy nie ma gdzieś zaworu zamkniętego na przewodzie benzynowym, najgorsze to zapieczony wtrysk, wtedy tylko wymiana;/
    zdyz
    Level 15  
    a moze wymiana filtra paliwa jedynka ma swoje lata
    pavlo3
    Level 2  
    a jaka masz zastosowana instalacje? ja do tego samochodu montuje inst. ktora dziala bardzo szybko.
    a8quattro
    Level 16  
    na 100% zmienil sie czas otwarcia wtrysku. te sterowniki maja autoadaptacje. masz zla emulacje sondy !!!

Dodano po 5 [minuty]:

na 100% zmienil sie czas otwarcia wtrysku. te sterowniki maja autoadaptacje. masz zla emulacje sondy !!!
    matimon22
    Level 25  
    Okazało się, że pompka dawała tylko 0,7bar