logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat montażowy funkcji logicznej z przekaźnikami elektromagnetycznymi

mtzbig 15 Cze 2007 22:23 2484 16
  • #1 3988324
    mtzbig
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Szukam pomocy u bardziej doświadczonych miłośników automatyki. Jest Problem szkolny i tak : narysować schemat montażowy funkcji logicznej y=x1 razy niex2 +niex1 razy x3 +x2 razy niex3 + niex2 razy x3 przy pomocy przekaźników elektromagnetycznych. Jeżeli ktoś może pomóc w tej sprawię będę niecierpliwie czekał na odp.
  • #2 3989371
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Po minimalizacji funkcji osiągamy:

$$y=X1\bar{X2}+X2\bar{X3}+\bar{X1}X3$$

Możemy więc narysować schemat na stykach przekaźników:

Schemat montażowy funkcji logicznej z przekaźnikami elektromagnetycznymi

+ i - obowiązuje dla sterowania stałoprądowego. Dla sterowania zmiennoprądowego ten zapis nie obowiązuje.

Pozdrawiam
  • #3 3990813
    mtzbig
    Poziom 12  
    Czy to znaczy że styki przekaźników są nieważne i można je pominąć?
  • #4 3990820
    cackoarek
    Poziom 26  
    Nie rozumiem Twojego pytania.
    Te przekreślone prostokąty to cewki przekaźników a styki są z prawej strony (podpowiem: jest ich 7 na schemacie) :)
    Jedne styki są NO (normalnie otwarte) a inne NZ (normalnie zamknięte)
  • #5 3993720
    mtzbig
    Poziom 12  
    Niestety przykro mi ale jak dam taki rysunek ( 3 klasa technikum) to raczej mnie uwali bez pytania. Rysowaliśmy zawsze pełne schematy na poziomie szkolnym. Styk cewki , przekażnika itd. Ale dzieki za podpowiedź
  • #6 3993909
    cackoarek
    Poziom 26  
    mtzbig napisał:
    Rysowaliśmy zawsze pełne schematy na poziomie szkolnym. Styk cewki , przekażnika itd.

A czego w tym rysunku brakuje?
    Narysuj jakiś przykładowy żebym wiedział o co Ci chodzi.
  • #7 3994034
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Może zamiast rozwiązywania za ciebie (od czego mało się nauczysz) podrzucę ci elementy rozwiązania.

1. Negacja (czyli nie x) jest realizowana przez styk ROZWIERNY przekaźnika, tj. zasilenie cewki przekaźnika powoduje rozwarcie styków.

2. Suma logiczna jest realizowana przez RÓWNOLEGŁE łączenie styków zwiernych różnych przekaźników,

3. Iloczyn logiczny jest realizowany przez SZEREGOWE połączenie styków zwiernych różnych przekaźników.

4. Wejście Xi (i - numer zmiennej) steruje cewką odpowiedniego przekaźnika.

5. Przekaźniki mają zwykle po kilka zestawów styków przełącznych.

6. Styki przekaźników mogą sterować następne przekaźniki.

Znając powyższe zasady narysuj schemat opisanej funkcji (zgodnie ze sposobem rysowania przekaźników wymaganym w szkole) i przedstaw
    go tu do oceny ! Jak zrobisz sam, to się nauczysz i następne takie zadanka nie będą dla ciebie problemem.

Pozdrawiam
  • #8 3995193
    mtzbig
    Poziom 12  
    no właśnie. skoro proponujecie mi naukę samodzielną tzn. że nie zgadzasz się z rozwiązaniem zamieszczonym powyżej przez "cackoarek"
  • #9 3995310
    cackoarek
    Poziom 26  
    mtzbig napisał:
    [...]
    tzn. że nie zgadzasz się z rozwiązaniem zamieszczonym powyżej przez "cackoarek"

Chciałbym zauważyć kolego :arrow: mtzbig, że dokładnie to samo zrobiłem co mówił :arrow: Paweł Es..
    Widzę, że kompletnie nie znasz sie na temacie.
    Można powiedzieć, że jego wywód służył jedynie temu, abyś sam zrozumiał o co tu w zasadzie chodzi. Gdybyś spróbował to przeczytać i spróbował zrobić to wg. jego wskazówek to wyszłoby Ci to samo.

Daję Ci gwarancję, że to co zrobiłem jest dobrze. Trudno abym się pomylił w tak podstawowych rzeczach.
  • #10 4019820
    mtzbig
    Poziom 12  
    w takim razie proszę o ocenę tego co udało mi się na poziomie szkolnym narysować. Czy taki schemat montażowy jest poprawny?
    Załączniki:
    • Schemat montażowy funkcji logicznej z przekaźnikami elektromagnetycznymi zad.autom..jpg (64.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4020439
    cackoarek
    Poziom 26  
    Schemat jak najbardziej będzie działał poprawnie.
    Przyznam się, że dość dziwna konstrukcja.
    Mógłbyś zamieścić obliczenia które Cię do tego wyprowadziły?
  • #12 4020484
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    ja w kwestii formalnej; chciałem zauważyć, iż na schemacie zamieszczonym przez autora tematu, styki normalnie zamknięte (NZ) w stosunku do styków normalnie otwartych (NO), lub na odwrót, są narysowane źle... :cry:
    Jeden z w/w rodzai styków ruchomych należy narysować po drugiej stronie styku nieruchomego ze wszystkimi z tego wynikjącymi konsekwencjami (nie został zdefinowany kierunek ruchu zwory przy wzbudzeniu cewki, a więc jest dowolność).

Pozdrawiam
  • #13 4022359
    mtzbig
    Poziom 12  
    Ok. styki zwarte narysowane źle - poprawię ale czy układ spełnia funkcję logiczną y? To miał być schemat montażowy a jeżeli to można jeszcze prościej to chętnie się zapoznam.
  • #14 4042928
    mtzbig
    Poziom 12  
    w takim razie prosze o jeszcze jedną podpowiedź w związku z tym:
    trzeba narysować schemat montażowy połączeń przekaźników elektromagnetycznych realizujący bramkę logiczną NOR. Może jeszcze ktoś pomoże zrozumieć te proste dla niektórych sprawy a dla mnie niestety ...magia.
  • #15 4043016
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    mtzbig napisał:
    w takim razie prosze o jeszcze jedną podpowiedź w związku z tym:
    trzeba narysować schemat montażowy połączeń przekaźników elektromagnetycznych realizujący bramkę logiczną NOR.

ile wejść ma mieć ta bramka? Jeśli ma to być sterowane z napięcia stałego i dopuszczasz użycie diod półprzewodnikowych, to wystarczy tylko jeden przekaźnik ze stykiem NZ.

mtzbig napisał:
    Może jeszcze ktoś pomoże zrozumieć te proste dla niektórych sprawy a dla mnie niestety ...magia.

Dla chcącego nic trudnego, a logika przekaźnikowa jest historycznie najstarsza.

Pozdrawiam
  • #16 4048548
    mtzbig
    Poziom 12  
    do Quarz
    ile wejść ma mieć ta bramka? Jeśli ma to być sterowane z napięcia stałego i dopuszczasz użycie diod półprzewodnikowych, to wystarczy tylko jeden przekaźnik ze stykiem NZ.

Polecenie w zadaniu przepisałem b.dokładnie i i brzmi tak jak napisałem a te dodatkowe twoje pytania wywołują tylko niepotrzebną polemikę. Chyba nie sądzisz, że mogę się dopytać o szczegóły tego , który wydaje polecenie rozwiązania zadania które brzmi jak brzmi?
  • #17 4099767
    mtzbig
    Poziom 12  
    DZiękuję wszystkim uważam temat za zakonczony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wykonania schematu montażowego funkcji logicznej y = x1·¬x2 + ¬x1·x3 + x2·¬x3 + ¬x2·x3 przy użyciu przekaźników elektromagnetycznych. Omówiono zasady realizacji funkcji logicznych za pomocą styków przekaźników: negacja realizowana jest przez styki rozwierne (NO), suma logiczna przez połączenie równoległe styków zwiernych, a iloczyn logiczny przez połączenie szeregowe styków zwiernych. Wejścia sterują cewkami przekaźników, które posiadają zestawy styków NO i NC. Podkreślono konieczność rysowania pełnych schematów montażowych, uwzględniających cewki i styki, zgodnie z wymaganiami szkolnymi. Zwrócono uwagę na poprawne oznaczenie styków NO i NC oraz kierunek ruchu zwory. Zaproponowano samodzielne wykonanie schematu na podstawie podanych zasad, co sprzyja nauce. W dalszej części poruszono temat realizacji bramki NOR za pomocą przekaźników, gdzie wskazano, że dla napięcia stałego i dopuszczenia diod półprzewodnikowych wystarczy jeden przekaźnik ze stykiem NC. Dyskusja zakończyła się podziękowaniami i uznaniem tematu za zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA