logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korzystanie z 2 polaczeń z internetem na jednym PC z win2003

norbikk 17 Cze 2007 15:58 1437 13
REKLAMA
  • #1 3993322
    norbikk
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Witam
    Czy jest mozliwe aby korzystac z 2 polaczen naraz z internetem realizowanych poprzez calkiem 2 obce sieci Lan
    Sieci te sa spiete u mnei na switchu i maja calkiem inne grupy adresow inne maski i inne bramy
    W swoim komputerrze mam wpisane w ustawieniach TCIP wszystkie te dane tj 2 x ip 2xmaski i2x bramy
    jednak polaczenie z netem realizowane jest tylko poprzez 1 siec

oto ustawienia tych sieci
    LAN1:
    IP:192.168.0.10
    Mask255.255.255.0
    GW: 192.168.0.1

LAN2:
    IP:10.10.0.5
    Mask:255.255.255.224
    GW:10.10.0.1
    Chcialbym to tak poustawiac aby IE korzystalo z polaczenia LAN1 a reszta aplikacji tj . outolock , gg, itd z LAN2
    czy jest to do zrobienia??
  • REKLAMA
  • #2 3994105
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    potrzebne by ci byly dwie sieciówki.... i 2 rozne konfiguracje....
  • #3 3994584
    norbikk
    Poziom 15  
    Napewno nie sa potrzebne 2 sieciowki poniewaz jedyne co udalo mi sie uzyskac uzywajac route windowsa to to ze bitorent uzywa innego polaczemoe
    Jednej sieciowce mozemy dowolniie nadawac rozne ip chyba nie ma w tym ogroniczen
  • #4 3995473
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    norbikk napisał:

Chcialbym to tak poustawiac aby IE korzystalo z polaczenia LAN1 a reszta aplikacji tj . outolock , gg, itd z LAN2
    czy jest to do zrobienia??

Jest do zrobienia nawet przy 1 karcie sieciowej.

Bramę wpisujesz tylko do jednej sieci - tej przez którą ma działać wszystko inne.

Na drugą bramę wpisujesz statyczny routing do jakiegoś serwera proxy.
    Wpisujesz go w IE i działają strony przez to łącze.
  • REKLAMA
  • #5 3995523
    norbikk
    Poziom 15  
    mbo napisał:

Na drugą bramę wpisujesz statyczny routing do jakiegoś serwera proxy.
    Wpisujesz go w IE i działają strony przez to łącze.

A jak to zrobic napisz cos wiecj na powyzszym przyklacie ustawien i gg
  • REKLAMA
  • #6 3995668
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    norbikk: no to jestes magik. Jak chcesz nadac jednej karcie sieciowej 2 adresy ip jednoczesnie? To jedna sieciowka moze sie polaczyc z dwoma podsieciami? Albo z jedna siecia ale podwojnie? Pierwsze slysze.
  • REKLAMA
  • #7 3995710
    norbikk
    Poziom 15  
    dir3ctor napisał:
    norbikk: no to jestes magik. Jak chcesz nadac jednej karcie sieciowej 2 adresy ip jednoczesnie? To jedna sieciowka moze sie polaczyc z dwoma podsieciami? Albo z jedna siecia ale podwojnie? Pierwsze slysze.

dokładnie tak
    a dla nie dowiarkow to podaje jak to zrobic:
    Wlasciwosci połaczenia lokalnego-Wlasciwosci TCP/IP dla karty sieciowej LAN -zaznaczamy użyj nastepujacego adresu no i wklepujemy wszystko, pozniej klikamy zaawansowane ustawienia , adresy IP i mozemy dodawac chyba dowolna liczbe podobnie bramy , dns itd...
    Ja uzywalem 3 adresow max dla jednej sieciowki ale chyba nie ma ograniczen w liczbie i kazdy adres byl z całkowicie innej grupypo takim wpisaniu "widzialem " wszystkie 3 sieci

Mysle ze tymi objasnieniami zakonczymy spor o nadawania wiecej niz jednego Ip 1 karcie sieciowej a uzyskam od kogos konkretna odpowiedz jak zrobic aby korzystac z 2 bram
  • #8 3995757
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Tylko z tego co ja wiem inne ustawienia są używane kiedy te pierwotne nie działają...
  • #9 3995773
    norbikk
    Poziom 15  
    jasek2 napisał:
    Tylko z tego co ja wiem inne ustawienia są używane kiedy te pierwotne nie działają...

Jakie nie dzialaja?? dzialaja obydwa naraz
    używjac windowsa route mozna bez problemu zmieniac bramki ktora ma byc używana ale nie wiem jak zrobic aby przydzielic bramki poszczegolnym aplikacja
  • #10 3995811
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Jest uzywana albo jedna albo druga konfiguracja. Nigdy obie jednoczesnie - jest to sprzetowo niemozliwe.

Cytat:

używjac windowsa route mozna bez problemu zmieniac bramki ktora ma byc używana

No wlasnie - sam piszesz ze musisz zmieniac brame ktora ma byc uzywana. Nigdy nie beda uzywane obie jednoczesnie.

Ja mam laptopa z ktorym sporo jezdze i korzystam z opcji ktora opisales. Inne ustawienia mam dla sieci w domu, inne dla uczelnianej, a jeszcze inne np w akademiku. Wszystkie mam wklepane w miejsce ktore podales. Jest to jedynie opcja dzieki ktorej nie musisz za kazdym razem wpisywac nowych ustawien gdy przelaczasz sie miedzy sieciami.
  • #11 3995864
    norbikk
    Poziom 15  
    dir3ctor napisał:
    Jest uzywana albo jedna albo druga konfiguracja. Nigdy obie jednoczesnie - jest to sprzetowo niemozliwe.

Cytat:

używjac windowsa route mozna bez problemu zmieniac bramki ktora ma byc używana

No wlasnie - sam piszesz ze musisz zmieniac brame ktora ma byc uzywana. Nigdy nie beda uzywane obie jednoczesnie.

Ja mam laptopa z ktorym sporo jezdze i korzystam z opcji ktora opisales. Inne ustawienia mam dla sieci w domu, inne dla uczelnianej, a jeszcze inne np w akademiku. Wszystkie mam wklepane w miejsce ktore podales. Jest to jedynie opcja dzieki ktorej nie musisz za kazdym razem wpisywac nowych ustawien gdy przelaczasz sie miedzy sieciami.

Przeciez ja nie pytalem o to jak wprowazic 2 Ip tylko jak używac 2 bram
    Gdyby udalo Ci sie te twoje sieci spiac fizycznie w jednym habie to mialbys dostep do wszystkich 3 sieci ale internet korzystal by tylko z 1 bramki tej ktora jest w route nadana jako domyslna

używanie 2 bram nie jest niemożliwe niech mi nikt glupot nie pisze bo na linuxie mozna to zrobic bez problemu
    Chcialbym uzyskac pomoc jak ustawic windowsa 2003 do takiej pracy aby mozna bylo nadac aplikacjiom z jakiej bramy ma korzystac
  • #12 3995876
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ja pisze ze niemozliwe jest korzystanie z 2 sieci (2 adresow ip) jednoczesnie za pomoca jednej karty sieciowej.

Dodano po 8 [minuty]:

Tak sobie mysle... a jak by dla 1 polaczenia poblokowac wszystkie porty oprocz 80 (dla www), a w drugim zablokowac wlasnie 80. Wtedy pogramy by sie pchaly tam gdzie mialy by wyjscie na net.
  • #13 3995913
    norbikk
    Poziom 15  
    Na jakiej podstawie tak twierdzisz??????
    I dlaczego tak piszesz wprowadzajac kogos w blad?
    POnizej chyba wystarczajacy dowod ze to mozliwe

W tym watku bylo to poruszane ale nie do konca zostalo wytlumaczone jak ustawic https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic136281.html

Moze ktos rozwinal by to:
    Routing i dostęp zdalny
    Nazwa serwera
    Routing IP
    Ogólne
    W okienku szczegółów kliknij prawym przyciskiem myszy interfejs, do którego zostanie dodany filtr, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
    Na karcie Ogólne kliknij przycisk Filtry przychodzace lub Filtry wychodzace.
    W oknie dialogowym Filtry przychodzace lub Filtry wychodzace kliknij przycisk Nowy.
    W oknie dialogowym Dodaj filtr IP wpisz ustawienia filtru, a następnie kliknij przycisk OK.
    W polu Akcja filtru wybierz odpowiednią akcję filtru, a następnie kliknij przycisk OK

A dokladnie co powpisywac w tych ustawieniach filtru
  • #14 3995932
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    :arrow: Dir3ctor możesz sobie wpisać nawet 5 adresów IP w konfigurację karty sieciowej i mieć dostęp do tych 5-ciu sieci na raz.
    Bramy też można dodawać.
    I to nie jest tak że komputer korzysta tylko z jednego ustawienia a jak on zawiedzie szuka sobie netu na drugim ustawieniu.

Ustawiasz sobie przypuśćmy:
    - 192.168.0.1
    - 192.168.1.1
    - 192.168.2.1
    - 192.168.3.1
    - 192.168.4.1

i masz w tej chwili dostęp do klas 0, 1, 2, 3 i 4 i możesz korzystać z tych sieci.

Więc nie mów że jest to niemożliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości korzystania z dwóch jednoczesnych połączeń internetowych na jednym komputerze z systemem Windows 2003, podłączonym do dwóch różnych sieci LAN o odmiennych adresach IP, maskach i bramach. Użytkownik chce, aby przeglądarka Internet Explorer korzystała z połączenia LAN1, a inne aplikacje (np. Outlook, komunikator GG) z LAN2. Wskazano, że jedna karta sieciowa może mieć przypisanych wiele adresów IP z różnych podsieci oraz wiele bram, jednak system Windows korzysta domyślnie tylko z jednej bramy jako domyślnej. Możliwe jest ustawienie statycznych tras (routing) i konfiguracja filtrów IP w usłudze Routing i dostęp zdalny, co pozwala na kierowanie ruchu poszczególnych aplikacji przez różne bramy, choć wymaga zaawansowanej konfiguracji. Propozycje obejmują przypisanie różnych adresów IP i masek do jednej karty sieciowej, użycie statycznych tras, blokowanie portów w celu wymuszenia ruchu przez określone połączenie oraz konfigurację filtrów IP w celu selektywnego kierowania ruchu aplikacji. Podkreślono, że Windows nie obsługuje natywnie przypisania bramy do konkretnej aplikacji, co jest możliwe do zrealizowania na systemach Linux, a w Windows wymaga dodatkowych narzędzi lub zaawansowanych ustawień routingu i filtrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA