logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Audi 80 tdi] Audi 80 TDI - dymienie przy puszczeniu gazu, jak podłączyć do komputera?

marecekk 18 Cze 2007 21:38 2738 7
REKLAMA
  • #1 3997613
    marecekk
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Witam. Mam Audi 80 tdi. Wszystko jest mechanicznie w porządku, wtryski, olej- nie pobiera, uszczelniacze ok.Bardzo dymi przy puszczeniu pedału przyspieszenia. Coś z komputerem, słyszałem o jakiś wolnych kodach. Jak podłączyć do komputera, jakiego użyć programu. Dzięki za zainteresowanie. Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 3998590
    Slaviusz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Co do programu to chyba najlepszy jast VAG - potrzebujesz do niego interfeace'u - kup na aukcji gdziekolwiek - lub jak nigdy się w to nie bawiłeś jedź na diagnostykę, podadą Ci kody błędów (50-100zł). Poza tym sprawdź po dłuższej jeździe czy nie ubywa płynu chłodzącego. Podaj jaki autko ma przebieg - po 400 tys. ma prawo dymić. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3998967
    marecekk
    Poziom 16  
    Witam . Co do przebiegu ma 200tyś. Jeśli byś mógł napisać z kąd zdobyć interfeace lub jego schemat a także sam program ( pewnie pełną wersję ) to myślę że przy kilku podpowiedziach poradził bym sobie w końcu jestem elektronikiem i też zachaczyłem programowanie. Bardzo był bym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam
  • #4 4000437
    Slaviusz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Na temat VAG-u możesz bardzo dużo znaleźć w necie, na elektrodzie, na forum vwgolf.pl - wersji jest sporo musisz poszukać i coś sobie wybrać. Oryginał jest dosyć drogi ale na aukcjach można kupić za 70-150 zł - interfeace + program. Odradzam samodzielny montaż - może to i proste, wręcz banalne zadanie ale można sobie uwalić kompa w autku a darmowym softem też można namieszać. Włącz szukaj i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 4000469
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Jaki jest rok tej Audicy ??
    Tez mam takie i z tego co wiem to to Audi nie ma niestety czegos takiego jak złącze diagnostyczne .Chyba ze to od komputera od silnika.Ale takim z allegro nie sprawdzisz tego.Podjedz do mechaniora od TDI i bedziesz wiedzial wszystko.Sam nic nie zrobisz a mozesz nabroic.
  • REKLAMA
  • #6 4001432
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    kris-644 napisał:
    Jaki jest rok tej Audicy ??
    Tez mam takie i z tego co wiem to to Audi nie ma niestety czegos takiego jak złącze diagnostyczne .Chyba ze to od komputera od silnika.Ale takim z allegro nie sprawdzisz tego.Podjedz do mechaniora od TDI i bedziesz wiedzial wszystko.Sam nic nie zrobisz a mozesz nabroic.

Co ty kolego piszesz?
    Pierwsze TDI w Audi to był silnik 1.9 1Z, miał on już diagnostykę (w zależności od tego co było zamontowane można było diagnozować ABS, klimatyzację, poduszki).
    Złącze jest w skrzynce bezpieczników i ma postać kostek 2x2.
    Co prawda w pierwszych rocznikach może być problem z komunikacją i nie wypluwa zbyt wiele parametrów, ale podstawowe rzeczy można podglądnąć.
  • #7 4004302
    marecekk
    Poziom 16  
    Myliłem się co do komputera że to jego sprawa. Problem jest z sprężarką, a mianowicie, są luzy na wirniku. Mało jest wydajna. Wyszło to przy sprawdzaniu ciśnienia. Założyłem inną i wszystko ok. Tylko 1000 złotych. Dzięki za zainteresowanie. A gdyby ktoś miał crack-a do VAG-COM lub innych to jestem zainteresowany.Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 TDI z przebiegiem około 200 tys. km dymi przy puszczeniu pedału gazu, mimo prawidłowego stanu mechanicznym wtrysków, oleju i uszczelniaczy. Podejrzenie padło na diagnostykę komputerową i odczyt wolnych kodów błędów. Do diagnostyki polecany jest program VAG-COM wraz z interfejsem, który można nabyć na aukcjach internetowych w cenie 70-150 zł. Wczesne modele Audi 80 TDI (silnik 1.9 1Z) posiadają złącze diagnostyczne w skrzynce bezpieczników (kostki 2x2), choć komunikacja może być ograniczona. Samodzielny montaż interfejsu i użycie darmowego oprogramowania może być ryzykowne i prowadzić do uszkodzenia komputera samochodu. Ostatecznie problem okazał się mechaniczny – luzy na wirniku sprężarki, co obniżało jej wydajność i powodowało dymienie. Wymiana sprężarki rozwiązała problem, choć kosztowała około 1000 zł. W dyskusji pojawiły się także pytania o dostęp do pełnej wersji oprogramowania VAG-COM oraz link do nieoficjalnego źródła cracka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA