logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Athlon 1600 mógł się uszkodzić bez radiatora po krótkim czasie?

TadeuszZ 25 Paź 2003 20:14 1236 7
  • #1 374262
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Mam pytanie odnośnie Athlon 1600.Otóż mój brat chciał wymienić procesor na większy, a tego Athlona wstawił do drugiego komputera który składał dla córki. Zapomniał założyć radiator i procek padł. Twierdzi że załączony był tylko chwilkę. Pojechał po nowy i powiedzieli mu że ten stary uszkodzony. Mam w związku z tym pytanie czy faktycznie przez chwilkę bez radiatora można załatwić procesor. :?:
    TadeuszZ
  • #2 374266
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Tak, Athlona/Durona można w ten sposób ubić.
  • #3 374280
    MrStachu
    Poziom 11  
    Widziałem filmik w necie który przedstawiał co się dzieje z Athlonem XP po włączeniu zasilania na 20 sek bez radiatora (facet stał nad nim z termometrem na podczerwień) i momentalnie po włączeniu temp podskoczyła do 350°F a już po pięciu sek. było już ponad 530°F. Oczywiście procek nie włączył się drugi raz. Niech się człowiek cieszy, że całej płyty nie puścił z dymem (chyba, że płytę też szlag trafił).
  • #4 374283
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Nie płyta pozostała nietknięta. Procek tak
    Dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • #5 374294
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Kolega uruchomił płyte z athlonem 1200 (nowym) bez radiatora i po 5 sekundach było po procesorze.
  • #6 374304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 374595
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    No cóż. Procesor już raczej należy pogrzebać - zazwyczaj wtedy rdzeń zmienia kolor na trochę inny.

A co do tego filmiku to wg. mnie jest nieobiektywny i do tego chyba sponsorowany przez Intela.

Jest to jeden z gorszych (najmniej obiektywnych) materiałów z tej znakomitej strony.

Przepraszam za lekki OT.
  • #8 374748
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Filmik jest obiektywny - w p4 wbudowana jest funkcja ktora przy zbytnim wzroscie temp procesora zmniejszala czestotliwosc jego zegara co powodowalo mniejsze zapotrzebowanie na prad no i mniejsze grzanie - nawet byly z tym problemy w pierwszych laptopach z p4 , bo wiadomo ze w laptopach jest gorsze chlodzenie wiec procek dzialal z pelna szybkoscia tylko kilka minut po wlaczeniu a potem jak sie nagrzal wlokl sie jak zolw

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Athlon 1600 może ulec uszkodzeniu bardzo szybko, nawet po krótkim czasie pracy bez radiatora. W dyskusji potwierdzono, że brak chłodzenia powoduje gwałtowny wzrost temperatury rdzenia procesora, co prowadzi do jego trwałego uszkodzenia. Przykładowo, w przypadku Athlona XP temperatura po kilku sekundach bez radiatora może przekroczyć 530°F (ok. 277°C), co uniemożliwia ponowne uruchomienie procesora. Podobne doświadczenia dotyczą Athlona 1200, który po 5 sekundach pracy bez radiatora również ulega uszkodzeniu. Wskazano, że płyta główna może pozostać nienaruszona, jednak procesor jest zazwyczaj do wymiany. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o procesorze Pentium 4, który posiada mechanizm obniżania częstotliwości zegara w przypadku przegrzania, co pozwala mu uniknąć natychmiastowego uszkodzenia, jednak jest to inna architektura i nie dotyczy Athlona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA