Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RTC battery HP Compaq NC6000

wolf1 19 Jun 2007 20:56 8058 12
Renex
    wolf1
    Level 15  
    Witam czy HP Compaq NC6000 posiada baterie biosu pastylkową tzw:rtc battery.
    Pytam sie ponieważ u mnie po wyjęciu głównej baterii następuje reset biosu czyli czasu i ustawień.
    Sądzę iż bateria podtrzymująca ustawienia biosu jest wyładowana lub jej nie ma.
  • Renex
    wolf1
    Level 15  
    Witam rozebrałem laptopa i znalazłem baterie ,i dziwne bo zmierzyłem napięcie i jest na niej 3,10v czyli bateria sprawna .poruszałem wtyczka baterii tzn:wyciągając i wkładając wtyczkę i po tym zabiegu wczoraj pod wieczór było ok data sie nie resetowała.Więc zrobiłem taki eksperyment iż wczoraj w nocy wyjełem baterie główną i dziś rano ją wsadziłem , odziwo znów zegar i bios sie zresetował .Pytanie do was co robic czy ta bateria RTC nie łączyła a teraz łączy i potrzebowała czasu aby naładowac się?Czy jest do wymiany skoro ma 3,10v? Czy ta bateria jest małym akumulatorem?
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Zdarza się, że zamiast baterii litowej w Compaqach jest zestaw 3 pastylek aku CdNi, a dla nich najniższe napięcie pracy jest 1,1V/ogniwo, czyli powinno być 3,3V (a bateria litowa jak jest dobra, to ma 3,6V).
    Są też "baterie ładowalne" litowe o wymiarach typowych ogniw CR2016
    Wymień baterię.
  • Renex
    wolf1
    Level 15  
    Sprawdziłem baterię pastylkową i ma teraz po wyciągnięciu 2.9v.Więc miernikiem na chwilkę dałem na amperomierz bo wiem z doświadczenia ze jak bateria nowa i dobra to po tym chwilowym zwarciu z powrotem będzie miała delikatnie ponad 3v.Jednak bateria już wskazywała 2,78v ,czyli jest padnięta i stara.dlatego zaraz jadę kupić taka samą lub odpowiednik .Mam pytanie do was bardzo ważne ,moja bateria z nc6000 ma oznaczenie CR2016 bateria litowa.Mogę kupić jakiś odpowiednik? czy aby nie jest to akumulatorek ,czy normalna bateria litowa która nie jest ładowana z płyty jakimś napiciem.Po prostu boję sie o rozlanie lub usmażenie całej płyty.
    Figi
    Level 37  
    CR2016 to bateria litowa dostępna w każdym porządnym sklepie poniżej 5zł. Jest sens kombinować?
    wolf1
    Level 15  
    Zakupiłem baterie,zlutowałem kabelki masa i plus,i działa wyśmienicie,tylko mam jedno pytanie.Dlaczego przed lutowaniem chociaż delikatnie i krótko kładłem cynę z kalafonią i odprowadzałem ciepło metalem było znamionowo 3.3v a potem po lutowaniu 3.01v czyżby jakieś tam ciepło dostało sie w reakcje ze zmniejszyło sie napięcie w baterii.Dodam że zaczęło po jakimś czasie rosnąć napięcie w baterii ale bardzo wolno i małymi schodkami co 0.01v możliwe że nie osiągnie ona znamionowej przed rozpakowaniem z blistra 3.3v,jak sądzicie? zniszczyłem baterie czy jest wszystko ok?
    Figi
    Level 37  
    Ta bateria ma mieć 3,0V i jeśli po podłączeniu do niej obciążenia napięcie nie spada poniżej 3V, to nie ma się raczej czym przejmować.
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Lutowanie takich baterii wymaga pewnego doswiadczenia, bo kalafonia nie jest na tyle aktywnym topnikiem, żeby cyna ładnie chwyciła na stal nierdzewną lub inne stopy niklu.
    Jako topnik aktywny stosuję mocznik (nawóz sztuczny) - (NH2)2CO - albo chlorowodorek aniliny, można też użyć polopiryny (na sucho!). Po lutowaniu dokładnie umyć wodą. Podczas lutowania baterię trzeba położyć na bardzo mokrej szmacie i lutować bardzo szybko!
    Niektóre pasty lutownicze też dobrze działają.
    Dobrze jest przedtem poćwiczyc na jakiejś "zdechnietej" baterii.
    wolf1
    Level 15  
    Przed włożeniem do gniazda laptopa RTC battery napięcie wynosiło 3,02v,czyli normalnie.Mam pytanie czy podtrzymywanie pamięci w biosie dużo pobiera z takiej bateryjki prądu?Czy po wsadzeniu jej w gniazdo może spaść drastycznie z 3,02v do np:2,5v?.I przy ilu woltach baterii bios zgłasza słabą baterie i resetuje się?

Ps:Czy w ogóle warto wymieniać zużytą baterię w laptopie?Bo minusy to:
    -cena baterii+czas i precyzja lutowania +rozbieranie laptopa z ryzykiem uszkodzenia
    -a jedynym minusem jest reset biosu a w szczególności daty i godziny i to tylko jak wyciągniemy główną baterię jak w moim przypadku , tak to można wyjąć zużytą baterię i nie odczuć dolegliwości.
    -ja wymieniłem ale do kiedy ona starczy to nie wiem,możliwe iż przy lutowaniu troszkę mogłem ja przegrzać , na razie jest ok.Chociaż tak pomyślałem po co ta wymiana była ?Sam nie wiem ,napracowałem sie i to sporo
    TONI_2003
    Moderator
    To są subiektywne odczucia jakie masz teraz po wszystkim co musiałeś wykonać !
    Przed faktem jak widać bardzo Ci to przeszkadzało skoro napisałeś post i w końcu wykonałeś te czynności, a teraz dopiero zaczynasz biadolić. Gdybyś miał wprawę nawet by Ci nie przyszedł to do głowy cały ten lament. :idea:
    Bateria starczy Ci na długo chyba że ją faktycznie zmaltretowałeś ... :D
    :arrow: Do następnego razu możesz sie nawet nie doczekać, aby była potrzebna wymiana ponowna. :D
    wolf1
    Level 15  
    TONI_2003 jesteś extra pomagirem , przyjacielu,a co do postu co napisałem ,wyraziłem to co zauważyłem iż w większości hp compaq nie trzeba zmieniać baterii backup.Dlaczego?ponieważ ona ma tylko pieczę nad zegarem i datą i w szczególności wspomaga ją główna bateria i dopiero zdałem sobie sprawę iż więcej się napracowałem rozbierając laptopa i zgrzewając baterię niż bym ją wyrzucił ,pozdrawiam.

Ps:TONI_2003 nie krzycz na forum.