Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mikrofalowa SAMSUNG RE-1330F -przestała działać

MARO111 19 Jun 2007 21:24 5833 4
    MARO111
    Level 11  
    Witam ponownie wszystkich i zwracam sie o pomoc,teraz mam problem z mikrofalą SAMSUNG.Do soboty działała bez problemu,az zona zabrała do znajomych i tam po podłączeniu okazało sie ze nie działa,po przywiezieniu do domu niestety ,potwierdziło sie ze niestety klapa nic nie działa, dziwne zanim zabrała z domu działała m,zawiozła tylko na miejsce i juz nie działała, rozebrałem ,i sprawdziłem bezpieczniki,byłem w mieście kupiłem 2,bo dwa tam rożne znalazłem,wymieniłem i niestety nic,poruszałem kablami myśle ze cos nie łączy,może gdzieś
    kabelek sie obruszył jak przenosiła,ale nic to nie daje,nadal nic nie działa,najlepsze ze nic nie ma nawet wyświetlacz ani światełko w środku nie działa.Nie zauważyłem żeby cos gdzieś sie cos spaliło,nic nie śmierdzi, tak wizualnie nic podejrzanego,proszę o pomoc bo ja jestem totalnym laikiem w tym.
    Jeszcze raz tylko dodam ze mikrofale zanim zabrała działała,po przewiezieniu na inne miejsce nie ruszyła juz :!:,mnie to wygląda jakby cos przestało łączyć,ale sie nie znam na tym,i najlepsze ze nic nie działa nawet wyświetlacz,żadnych reakcji ?
    Teraz ok,co to forum pisowni czy co ,że brak kropki nad "z"to problem ??
    Ekspedyt1
    Level 11  
    Cóż , jeżeli jak sam piszesz jesteś laikiem będzie ci trudno sobie poradzić z problemem. Niemniej postaram się ci pomóc , okoliczności zdarzenia wskazują ,że możliwe iż usterka nie jest poważna. Możliwe jest ,że kabel zasilający stracił ciągłość. Można to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Przede wszystkim
    należy urządzenie odłączyć od zasilania , mówiąc krótko wyjąć wtyczkę z gniazda ( bezpieczeństwo!!!), sprawdzić połączenie we wtyczce (jeżeli jest rozbieralna) , następnie zdjąć obudowę tak by dostać do listwy łączeniowej, sprawdzić omomierzem ciągłość żył kabla zasilającego. Przewody te , mimo to ,że to linka często ulegają złamaniu , najczęściej przy wtyczce , ale zdarza się ,że przy wejściu do urządzenia . Jeżeli kabel będzie uszkodzony najlepiej kupić nowy , przy podłączaniu pamiętać o przewodzie ochronnym (żółto-zielony) , by podłączyć go w odpowiednie miejsce ,musi mieć kontakt z obudową urządzenia . Założyć obudowę , podłączyć i spróbować , jeżeli kabel był faktycznie uszkodzony (b. prawdopodobne ,wynika z tego co napisałeś), mikrofalówka będzie działać. Jednak jeżeli kabel po sprawdzeniu okaże się być dobrym , a jak sam piszesz nie masz specjalistycznej wiedzy skorzystaj z punktu napraw sprzętu AGD, albo z pomocy kogoś zaprzyjaźnionego kto ma odpowiednie doświadczenie . Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    azu
    Level 17  
    Przyczyn może być kilka, od pierdółki typu mikrowłącznik przy drzwiczkach, aż do czegoś poważniejszego. Skoro twierdzisz, że jesteś laikiem w tego typu sprawach to najrozsądniej będzie jeśli oddasz sprzęt do serwisu. Czasem to taniej wychodzi niż "domowe" naprawy.
    MARO111
    Level 11  
    No właśnie,może to jakaś pierdoła,to po co zaraz do serwisu.Dziwi mnie to że nawet wyświetlacz nie działa,licze że ktoś da trafną diagnoze i sie uda,pralke automatyczną też zrobiłem,jak dostałem dobrą rade co może być.
    Ekspedyt1
    Level 11  
    Masz już dwie podpowiedzi , jeżeli udało ci się z pralką może i tym razem ci się uda . Fakt ,że nie działa nawet wyświetlacz sugeruje ,że brak jest zasilania , więc sprawdź ,jak naprawdę jest . Jeżeli wykluczysz brak zasilania , możesz szukać innych przyczyn.

P.S. Naturalnie ,nie jest powiedziane ,że przyczyną jest brak zasilania . Należy jednak to sprawdzić....